Tényleg bababarát a pécsi kórház?

Bababarát kórháznak lenni nem kis dolog, és elég komoly követelményrendszernek kell megfelelni. Országunkban Pécsett a PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája is büszkélkedhet a címmel, amely során egyébként számos elvárásnak kell megfelelnie. Utánajártunk, vajon mik ezek, és gyakorlatban hogy is néz ki egy bababarát kórház.

hirdetés

A Bababarát Kórház minősítés nem a technikai felszereltség vagy az adott intézmény anyagi hátterének függvénye, hanem inkább hozzáállás és szemléletmód. Vezető elve, hogy a szoptatás korai megkezdését maximális támogatja, nem csupán elviekben, hanem a gyakorlatban is. Eggyel magasabb szint az Anyabarát kórház minősítés, amelynek lényege, hogy a kórháznak kell alkalmazkodnia a frissen szült édesanya és baba igényeihez, nem pedig fordítva. Ez utóbbi országunkban még nem túl széles körben elterjedt szemlélet sajnos.

anya szoptat, csecsemő, bébi

Ahhoz, hogy egy intézmény elnyerje ezt a címet, a WHO-UNICEF 10 pontból álló kritériumrendszerének kell megfelelni.

Ezek a követelmények:

  • a szülészeti intézménynek rendelkeznie kell írásos szoptatási irányelvekkel, amelyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal;
  • az osztály minden dolgozója kapjon elegendő felvilágosítást az irányelvek gyakorlati alkalmazásához;
  • a leendő anyákat tájékoztatni kell a szoptatás előnyeiről és módjairól;
  • az újszülöttek mellre tételét már életük első órájában elő kell segíteni;
  • meg kell tanítani az anyákat a szoptatás technikájára;
  • anyatej helyett kizárólag orvosi javaslatra kaphatnak mást az újszülöttek;
  • rooming in szolgáltatást kell biztosítani;
  • biztatni kell a kismamákat, hogy a baba igényei szerint szoptassanak;
  • anyacsoportok megalakulásához támogatást kell biztosítani.
[box title=”Mi az a rooming-in?” box_color=”#f06595″]

A rooming-in rendszer annyit tesz, hogy az anyát és a babát a nap 24 órájában együtt helyezzék el, hogy az első pillanattól kezdve egymásra tudjanak hangolódni, mialatt az intézet dolgozói maximálisan az újdonsült anyuka segítségére vannak szakmailag.[/box]

Hogy néz ki ez gyakorlatban Pécsett?

Természetesen az, hogy egy kórház bababarát-e vagy sem, inkább a szemléletmódon áll vagy bukik, mintsem a minősítésen. Egy ilyen címmel rendelkező kórház ugyanis a szoptatást támogató elveket hűen követi, az ott dolgozók tiszteletben tartják a szülést követő privát órákat, és maximálisan támogatják a szoptatást nyugodt, békés környezetben.

szoptatás

– Megismerve ezt a 10 pontot, amely tulajdonképpen tíz lépés a sikeres szoptatáshoz, a feltételeket a klinika vezetői-dolgozói mindenképpen meg szerették volna valósítani a pécsi klinikán is. 2009-ben el is nyerte az intézmény a címet. A várandósokat így fel kellett és kell készítenünk az anyatejes táplálás minden részletére, biztosítanunk kell a 24 órás rooming in szolgáltatást, és elő kell segítenünk a korai kötődést a szülőszobai ellátás során – mondja dr. Veszprémi Béla, a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense. Hozzáteszi, hogy ez a bababarát és az anyabarát hozzáállás természetesen nem a Bababarát Kórház cím elnyerésével alakult ki, a pécsi klinika szemlélete ugyanis a kezdetektől fogva ezen elvek mentén működik.

A szakorvos elmondja, hogy minden apróságra figyelnek az egészségügyi dolgozók, a baba igényeit ugyanúgy szem előtt tartják, mint az édesanyáét, kellő hangsúlyt fektetnek a kényelemre, az egészséges kötődés kialakítására, a helyes szoptatásra és a baba megfelelő táplálására, ha az édesanya emlője például begyullad, és nehezen tudja etetni az újszülöttet. Hozzáteszi, hogy a kismama minden igényét és kérését elfogadják és segítik mindenben, tájékoztatják őt.

[note note_color=”#f06595″]

Decemberben egyébként a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája nyerte el a KRIO Intézet által alapított Díj a Törődésért elismerést, így ez a szülészet lett a leginkább mama- és bababarát. A pécsi intézményt csaknem hetven kórház közül választották ki. Ezt a díjat egyébként a szülők véleménye alapján ítélik oda, az anyák a szülés közben és a kórházi tartózkodás ideje alatt szerzett élményeik, tapasztalataik alapján értékelik az adott intézményt.[/note]

Önnek mi a tapasztalata a pécsi kórházzal kapcsolatban? Ossza meg velünk hozzászólásban!