Tényleg gyógyítanak a kristályok?

Hit kérdése, vagy tudományos tény, hogy bizonyos kristályok pozitívan befolyásolják életünket? Van, aki szerint minden problémára megoldást találhatunk különböző ásványok segítségével, míg mások szkeptikusan állnak a témához. Kristályokkal foglalkozó két belvárosi üzletben kérdezősködtünk. 

hirdetés

Három vásárlói csoportot különböztet meg Kutasi Tibor, akinek Jókai utcai ásványboltjában tettünk látogatást. Egyesek azért választanak kristálykiegészítőt, mert nemes egyszerűséggel szépnek találják azt.

Az érdeklődők ezoterikához vonzódó másik köre a horoszkóp alapján dönt bizonyos ékszerek mellett. Ezek az emberek többségében talizmánkövekre vágynak. Minden csillagjegyhez több kő is tartozik, sőt ahány ország, annyi variációt találhatunk. E sokszínűségnek vélhetően a változó földtani összetétel lehet a magyarázata.

kristály

A harmadik csoport tagjai vannak a legtöbben, ők a kövek hatásaira kíváncsiak. Tibor hangsúlyozta, hogy ezeket a vélt vagy valós gyógyhatásokat semmilyen tudományos eredmény nem támasztja alá. A kapcsolódó irodalom inkább tapasztalások gyűjteménye, mivel sok ezer embernek bevált valami, okozva testi, lelki szellemi hatást.

– Sokak szerint hit kérdése az, hogy a kövekkel való gyógyítás segít vagy sem. Ugyanakkor ellenpélda lehet erre a borostyán babalánc, amely sok esetben használ, pedig egy bébi nem valószínű, hogy hisz benne – mutat rá az ásványboltos.

Egy másik példa egy hölgy esete, aki egy 7 éves lombik programot követően kereste fel a boltot, követ kérve a meddőségre. Négy hónap múlva boldog kismamaként köszönte meg a holdkövet, amelyet Tibor ajánlott a problémára.

Ugyan folyamatosan gyűrűznek be külföldi trendek a hazai piacra, még mindig a hegyikristály, a rózsakvarc és az ametiszt a legjobban keresett alapkövek.

– Sok vevő keresi a hatása miatt a köveket. Van, aki tudja mi a köve és ahhoz keres terméket, de sokan problémával jönnek, hogy ajánljak nekik valamit, esetleg szín vagy csillagjegyek szerint választanak a termékeink közül – mondja már Szántóné Tóth Etelka, a Szite Kristály- és Ásványszalon tulajdonosa.

borostyánkő, nyaklánc, baba, gyerek
Nagy divat manapság borostyánkő nyakláncot vásárolni a kisbabáknak

A hegyikristály a kövek köve, amely gyakran a színének változásával is jelzi viselőjének egészségügyi problémáit, így javasolt egyik alapkőnek választani.

Az immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert borostyán most reneszánszát éli. Érdemes tehát megtartani a régi borostyánokat akkor is, ha már nem divatos a kialakításuk, hiszen ezt a problémát az üzletekben könnyedén tudják orvosolni.

Arra a kérdésre, hogy hinni kell-e a kövekben ahhoz, hogy működjön a “varázslat”, Etelka a következőt felelte:

– Amikor valaki nagyon szkeptikus, akkor mindig felhívom a figyelmét a mecseki urán ártalmas hatásaira, és egyből megértik mire gondolok. Ha egy kőzet okozhat ilyen negatív hatásokat, miért ne lehetnének a köveknek pozitív hatásai is?