Többet eszünk, mint kellene

Vannak kutatók, akik azt rebesgetik, a mai kor embere jóval többet eszik, mint kellene. Vannak azonban olyanok, akik éppen ellenkezőleg gondolják: kevés a bevitt tápanyag. Mi az igazság? Helyesen táplálkozunk vagy túlfogyasztók vagyunk? Pécsi szakember rántja le a leplet.

Vági Zsolt táplálkozáskutató, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet szakembere elmondja, hogy vannak olyan létfontosságú tápanyagforrásaink, amikből sajnos éppen egyre kevesebbet fogyasztunk, míg a szervezet számára kevésbé fontos, vagy csak viszonylag kis mennyiségben szükséges tápanyagokat hordozó élelmiszerekből egyre többet. Ilyenek például a cukor, telített zsírsavak, só, melyekből egyértelműen túlfogyasztunk.

– Alapvetően mennyiségi növekedés jellemző a nyugati társadalom táplálkozására. Számszerűsítve hazánkban 1970 és 2000 között a napi energiabevitel nőknél közel 400, férfiaknál 200 kcal-val nőtt, ami közel fél tábla csokoládé energiatartalmát jelenti, de az éves élelmiszerfogyasztás is 100 kg-mal nőtt – így Vági Zsolt.

Vásárlás

Több energia – nagyobb súly

A szakember beavat, hogy az élelmiszerek energiasűrűsége folyamatosan növekszik, ezzel együtt azonban a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk csökken. Szervezetünk pedig nincs felkészülve az ilyen mértékű energiabőségre, a legtöbb ember anyagcseréje ugyanis inkább spórol a bevitt energiával, hiszen az evolúció rengeteg éhezéssel tarkított folyamata során működése úgy alakult, hogy tárolja a fölöslegesen bevitt energiát zsír formájában. Mindemellett ezzel egyenértékű probléma, hogy az energiabőség ellenére a szervezet energialeadása folyton csökken, hiszen kevesebbet mozgunk, többet ülünk a tévé, számítógép előtt, még a szomszédos boltba is kocsival járunk.

De miért is eszünk többet?

A lelki tényezőkön kívül – mint a stresszlevezetés, unalom, magány – megemlíthető a nagyon intenzív ízek használata, ami már önmagában túlfogyasztásra ösztönzi a vásárlót, hiszen a természetben szintén nem találkozik annyi édes vagy sós ízzel, a különböző aromákról és ízfokozókról nem is beszélve. Ugyancsak fontos megemlíteni, hogy körülbelül 20 perc az agy és a gyomor közötti idegi jelzés, így ha habzsolva lapátoljuk a vacsit, előfordulhat, hogy már régen túlettük magunkat, csak a gyomornak nem volt ideje jelezni: elég volt.

– Az élelmiszer-ipari marketing is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy már a termékek csomagolása is a vásárlást ösztönözze, emellett gyakori, hogy a nagyobb, családi kiszerelések olcsóbbak, amik otthon már ugyanolyan gyorsan elfogynak, mint a kisebb kiszerelésű társaik – mondja a táplálkozáskutató.

Hozzáteszi, hogy mivel egyre gyakoribb az otthonon kívüli étkezés, ezért amellett sem mehetünk el, hogy elképesztő ütemben nőnek az éttermi adagok mind méretre, mind energiatartalomra.

[box title=”Például…” box_color=”#71d58a”]

…Egy gyorsétteremlánc hamburgere 35 évvel ezelőtt 45 g és 200 kalória volt, ma legalább 125 g és közel 500 kcal. A kóla pedig 192 ml-es üvegben került piacra, manapság viszont a 330 ml-es vagy 500 ml-es palack a jellemző, de megtalálható a kétliteres kiszerelés is.[/box]

Tartsunk mértéket

– Véleményem szerint az egészséges táplálkozás, így a helyes adagválasztás is két alapvető tényezőn múlik. Szükséges hozzá némi alapvető ismeret, valamint tudatosság is – így Vági Zsolt.

Többet eszünk 2

Az adagok mérsékléséhez annyi kell, hogy tisztában legyünk azzal, a túlfogyasztás milyen következményekkel jár nemcsak egyéni, de társadalmi-környezeti szinten is. Tudatosabbnak is kell lennünk, hiszen a vásárláskor, a heti menü megtervezése során jobban át kell gondolnunk, hogy valójában mennyi élelmiszerre van szükségünk. Hiszen legtöbben szeretnék elkerülni a pazarlást, így ha több élelmiszert visznek haza a kelleténél, akkor több is fog elfogyni.

[note note_color=”#d96d7b”]

Nagyon fontos, hogy az evés ne csupán örömforrást jelentsen, és közben kerüljük a nagyon nagy energiatartalmú élelmiszereket, még akkor is, ha ezek íze, csomagolása fogyasztásra csábít. Ez persze egyszerűbbnek hangzik, mint amilyen a valóságban, de apránként, magunknak időt adva bármilyen rossz táplálkozási szokásunkat helyessé tudjuk formálni.[/note]