Tornával a meddőség ellen

Élete során sajnos a hölgyek nagy része kénytelen megküzdeni valamilyen nőgyógyászati problémával, ami sok kellemetlenséget, kiszolgáltatott helyzetet és lelki nehézséget jelent. Általában azonnal az orvoshoz rohanunk, ha valami gond van, pedig létezik egy egyszerű, de hatékony tornagyakorlatsor, aminek segítségével szinte minden ismert női baj helyrehozható. Bemutatjuk az Aviva módszert!

hirdetés

 

Megfontolandó alternatíva

Természetesen nem állítjuk, hogy mostantól mindenki kitörölheti telefonjából a nőgyógyásza telefonszámát! Ehelyett bemutatunk egy olyan lehetőséget, ami annak ellenére, hogy már Pécsett is régóta elérhető, még mindig csak kevesek által ismert, holott hatékonyságát már sok esetben bizonyította. Az Aviva módszer többek között segít a menstruációs ciklus szabályozásában, a fájdalom csökkentésében, enyhíti a változó kor tüneteit, hormonzavar okozta súlytöbblet esetén látványos fogyást eredményez, segítségével eltűnnek a ciszták, valamint a meddőség is legyőzhető.

hajzer erzsébet3
Pécsett Hajzer Erzsébet tart Aviva tanfolyamokat

Az Aviva-torna

A módszert a magyar származású Aviva Gabriella Steiner fejlesztette ki, aki 1946-ban került Palesztinába Budapestről a többi árván maradt zsidó gyerekkel együtt. Szülei versenyszerűen sportoltak, így számára is alapvető fontosságú volt a mozgás. Fizikoterápiás intézetben dolgozott, ahol egy nőknek tanított mozdulatsor révén véletlenül fedezte fel, hogy a megfelelő mozdulatokkal képesek vagyunk befolyásolni menstruációnkat. A Pécsett is elérhető tanfolyamon, továbbá a tankönyvekben az ő módszere és annak Tóth Lívia általi bővítése sajátítható el, aminek segítségével a nők uralkodni tudnak a testük felett – bármennyire is hihetetlenül hangzik.

Könnyű megtanulni

– Az Aviva módszer I-es kötetében két gyakorlatsor található. Az első, az ún. egyszerű módszer egy fél órás torna, ami 18 gyakorlatból áll és mindenféle nőgyógyászati problémára kedvezően hat. A mozgások során altesti vérbőséget generálunk, reflexzónákat stimulálunk, a szervezet öngyógyító tevékenységére építünk, azt segítjük – magyarázta Hajzer Erzsébet, aki Pécsen tanítja az Aviva módszert 2010 óta.

A négyórás tanfolyamon felhívják a figyelmet az életviteli hibákra és a testhasználat gondjaira: ha valaki sokat görnyed, az alhas tájékán gátolja a vérkeringést, a savas táplálkozás szintén nem tesz jót. Mivel a lelki gondok, a stressz elraktározódik az izmokban, ezeket is fel kell oldani, érdemes keresni a megoldást.

hajzer erzsébet1

– Tóth Lívia hatására végeztem el a sportoktatói képzést, általa ismerkedtem meg a módszerrel, hiszen ő az, aki meghonosította Magyarországon. Leírhatatlan élmény, amikor a nők, akiknek megtanítottam a gyakorlatsort boldogan hívnak fel, hogy sok próbálkozás után végre babát várnak vagy megszűntek kínzó menstruációs görcseik – meséli Erzsébet.

Csak óvatosan!

A torna nem ajánlott hormonkészítmények szedése mellett, ugyanis hatására a szervezetben a hormonok természetes termelődése normalizálódik. Ha közben kívülről hormont adagolunk, az megzavarja a szervezetet. Nem szabad minden nap végezni, a pihenőnapokkal kiegyenlítve kerül egyensúlyi állapotba a test hormonháztartása. Spirál használata esetén tilos a torna, mert a kettő együtt durva roncsolást végez a méhben.

– Ciszták és endometriózis esetén is alkalmazható a gyakorlatsor, de nagyon fontos a megfelelő életmód és a helyes táplálkozás is, ebben is segítünk azoknak, akik hozzánk fordulnak. Mindig hangsúlyozom, hogy az orvosi ellátás, a rendszeres szűrések fontosak, az Aviva módszer egyfajta alternatívát, segítséget nyújt a nőknek, ha valamilyen kellemetlen betegséggel vagy épp a meddőséggel kell szembenézniük – mondta Hajzer Erzsébet.

hajzer erzsébet2

Férfiak számára is hatékony

Az Aviva módszer II. kötetében található gyakorlatsorok között találunk ovulációt serkentőt, inkontinencia elleni tornát és a férfiakhoz is szól: potenciális problémák, prosztatagondok ellenszere lehet, de megnöveli az életképes spermiumok számát is. A férfiak számára kidolgozott gyakorlatsor inkább a farizmokat mozgatja meg, ugyanis az ő problémás területeinek idegvégződései ezen a területen találhatók, míg a nőknél ez a lokáció az alhas, így náluk a gyakorlatok ide orientálódnak.