Tudta, hogy van láthatatlan munka is? Pedig van!

Spring cleaner with pink cleaning equipment

Minden év április első keddjén ünnepeljük a láthatatlan munka napját. Azok előtt tisztelegve, akik minden nap szorgos és kitartó igyekezettel varázsolják a családi fészket igazi otthonná. A láthatatlan munka elsősorban a hölgyekre hárul, melyhez a lakás tisztán tartása és a ház körüli teendők elvégzése mellett szorosan hozzákapcsolódik a családtagok ellátása, gyermekek, idősebb családtagok ápolása. Páva Zsolt, Pécs polgármestere is köszöntötte a hölgyeket. 

hirdetés

Elsősorban a hölgyeket és édesanyákat emeljük ki, hiszen a világon szinte mindenhol nagyobb arányban hárul a láthatatlan munka elvégzése a gyengébbik nemre, bár már a férfiak is kezdenek előtérbe kerülni.

házimunka

A Kanadából indult kezdeményezés különösen fontosnak tartja felhívni rá a figyelmet, hogy az otthon végzett munka sem különbözik más munkától, annak ellenére sem, hogy ezért nem jár havonta fizetés. Számos kezdeményezés és szakmai vizsgálat igyekszik rávilágítani a láthatatlan, fizetetlen munkához kapcsolódó egyenlőtlenségekre, és az ezzel együtt megjelenő társadalmi problémákra.

Napjainkban egyre komolyabb annak az álláspontnak a támogatottsága, hogy a meg nem fizetett munkával létrehozott értéket a GDP-ben is figyelembe kell venni. Tehát azokat az elsősorban nőket és édesanyákat se tekintse a társadalom inaktívnak, akik láthatatlan munkát végeznek, valamint ismerje el annak erkölcsi és anyagi értékét.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere pedig a Facebookon üzent, mondván láthatatlan munka olyan, amit csak akkor veszünk észre, ha nem végzik el.

– Többnyire a házimunkát jelenti ez. A “szabadidőben”, munka után végzett otthoni feladatokat. Bár én igyekszem segíteni otthon a mosogatásban – azt utálom a legjobban -, a feleségem nélkül megállna az élet- mondta. – Lepjük meg ma valamivel a hölgyeket, mert igazán megérdemlik, és mert nélkülük igen nagy bajban lennénk – családostul, mindenestül – szólt a rövid poszt.