Új fog: szülés után támogatja az állam!

Még a várandós kiskönyvben is igazolni kell, hogy a kismama fogászati vizsgálaton vett részt – legalább egy alkalommal a terhesség idején. A fogápolás azonban a pecsétnél többet jelent.

hirdetés

Nemcsak a kismama, de a születendő gyermek egészségének érdekében is érdemes elvégeztetni a szükséges fogkezeléseket a várandósság ideje alatt. Amellett, hogy kötelező, hasznos is a fogszakorvos felkeresése.

Mi változik?

A várandósság 9 hónapja alatt az anya szervezetében különböző hormonális folyamatok zajlanak le, megváltoznak a táplálkozási szokások, a nyálösszetétel is jelentősen eltér a normál állapottól. Az előzőek, valamint az első trimeszterben tapasztalható hányinger, hányás miatt is megnő a fogínygyulladás lehetősége, ez pedig fogszuvasodáshoz vezet. Dr. Pirk Tibor fogszakorvos szerint azonban csak városi legenda lehet, hogy minden nő minden terhességgel egy-egy ép fogat is veszít. A megfelelő fogápolás a várandósságot megelőzően és a szülésig terjedő időszakban esélyt ad az egészséges fogazat megőrzésére.

– A terhesség alatti eltérő táplálkozási szokások megváltoztatják a száj baktériumflóráját. A fogszuvasodást okozó baktériumok száma nő, csökken a száj PH-értéke, ez pedig egyértelműen a fogszuvasodáshoz vezető út – mondja a szakember. – A vérző fogíny gyakorta jelentkezik várandós hölgyeknél, ezért én azt javaslom, hogy ilyen esetben mielőbb keressék fel fogorvosukat az érintettek. A fogínygyulladás ugyanis visszafordítható folyamat. A fogkőtelenítéssel, polírozással, puha sörtéjű fogkefe, fogínyt védő fogkrém és öblögető, fogselyem használatával a fogszuvasodás megelőzhető, gyógyítható – teszi hozzá.

Szülés után ingyen fog?

Ha bármilyen fogászati beavatkozásra van szükség, a terhesség nem kizáró ok. Egyedül a röntgent nem javasolják a szakemberek. Azonban a hidak, koronák alkalmazását a rossz állapotú, sérült fogak indokolják, ez esetben pedig röntgen elkészítése szükséges. Bár a harmadik harmadban már nem tiltott, de Pirk doktor szerint nem is javasolt a röntgen elvégzése, azért érdemes ezzel megvárni a gyermek megérkezését. Ezen kívül azonban a foghúzás, fogtömés, fogkőeltávolítás, polírozás elvégezhető.

– Manapság is előfordul, hogy a kismamáknál több amalgám tömés található. Mivel ezek behelyezésénél és eltávolításánál, minimálisan ugyan, de mérgező higany kerül a szervezetbe, tanácsos ezek cseréjével megvárni a szülést – javasolja dr. Pirk Tibor.

Érdemes tudni, hogy a szülés megállapításától a szülést követő 3 hónapig az OEP támogatja a szükséges fogpótlás elkészíttetését. Csak a technikai eljárás díját kell fizetnie a kismamának.

 

A magzat és az újszülött védelme

Sokan nem tudják, hogy a várandós anyák fogainak és fogínyének állapota a baba egészségét is befolyásolhatja. A rosszul kezelt, elhanyagolt fogazat, a fogíny vagy a fogágy gyulladása visszafordíthatatlan jelenség, akár vetélést, koraszülést, vagy fejletlen, kis súlyú újszülött világrajövetelét okozhatja. Az ínygyulladást okozó baktériumok a méhlepényen keresztül károsíthatják a magzatot.

Az újszülöttek szája csíramentes, majd a környezet hatására kialakul náluk a természetes baktériumflóra. A csecsemők az első gondozóiktól kaphatják el a fogszuvasodást okozó baktériumokat. A rossz fogazatú szülők akár a baba csókolgatásával is megfertőzhetik a babát. A cumit és az etetőkanalat sem érdemes az anyukának a szájába vennie, mielőtt a gyermekének adná, mert ezek is közvetíthetik a fertőzést.