Megunták, hogy beszólnak az utcán

Van az erőszaknak egy olyan fajtája, mely nem hagy lila foltot a szem alatt vagy véraláfutást a karon, mégis magyar nők millióit érinti. Az utcai, verbális zaklatás ellen egyedülálló kampányt indított a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-közösség, a felhívás keretein belül pedig már többszáz történet érkezett be az adminisztrátorokhoz. Lefogadjuk, hogy önnek is van egy története.

hirdetés

Az erőszak leggyakoribb módja a szóbeli, azaz a verbális erőszak. A szakemberek szerint ezen a téren hatalmas a látencia, hiszen míg a fizikai bántalmazásnak vannak észrevehető jelei, addig a verbális erőszak nehezebben érzékelhető. Az úgynevezett “catcalling”, vagyis jellemzően a nőkre tett, szexuális tartalmú utcai beszólás, megjegyzés biztosan valamennyiünket ért már.

Nemrég mi is megírtunk egy meghökkentő pécsi esetet, ahol éppen két fiatal lány lakása melletti építkezésen dolgozó munkások viselkedtek kritikán aluli módon, és hetek óta zaklatták a lányokat, attól függetlenül, hogy szoknya, vagy mackónadrág és papucs volt rajtuk. A lányok elrettentő történetét itt olvashatja.

A hiedelemmel ellentétben az utcai beszólogatás nem csak az építkezésen dolgozó munkásokra jellemző, bármilyen korú és nemű ember elvetheti a sulykot – igen, jól olvasta, nem csak férfiakra jellemző a beszólogatás, egyre több férfi is beszámol nyilvánosan, megalázó, szexuális jellegű utcai zaklatásról, amik a viccekkel ellentétben a férfiaknak sem jelentenek kellemes élményt!

Ezen felbuzdulva, nemrég a “Nem tehetsz róla, tehetsz ellene” Facebook-közösség egy egyedülálló akcióba kezdett, melynek keretében az érintettek által beküldött zaklató mondatokat magyar színészek közreműködésével fogják felvenni, a hanganyagból pedig videoklipet készítenek. A klipben egyébként bárki szerepelhet, aki részt vesz az ebből az alkalomból szervezett Women’s March felvonuláson. Erről bővebb információt itt találhatunk.

A felhívást alig két hete tették közzé a legnépszerűbb közösségi oldalon, a #temiketkapsz kulcsszóra azonban már több mint hatszáz történet érkezett nyilvánosan a poszt alá, de rettenetes élményeinket privát üzenetben is küldhetjük, így ez a szám jóval magasabb lehet. Ahogy böngésztük a történeteket, irtózatos meghökkenés lett rajtunk úrrá, ugyanis nem csak húszéves lányok küldték el sokkoló élményeiket, hanem a 76 éves hölgyektől elkezdve egészen az anyukákig, akinek 10-11 éves kislányaival történt az eset, sőt, még férfiak is küldtek történeteket.

A cseppet sem kellemes élménybeszámolókat itt olvashatja.

  • Bergovecz Győző (Bergo)

    Nem kell vele foglalkozni és ennyi! Tényleg ekkora feneket kell keríteni ennek? Mindenki szólt már be másnak valamilyen módon ahogy kapott is beszólást mert ilyen az ember! “verbális erőszak”?? Ja persze van aki leragadt az óvodás szinten és siránkozik ezen! Üzenem nekik, hogy LÉPJENEK TOVÁBB! És nem siránkozni kell minden sz@ron ezen a fakebookon.