Vajon jól hall a gyerek?

Az egyik gyerek hall, a másik nem: legalábbis így szoktuk gondolni. Pedig a helyzet ennél jóval bonyolultabb: elképzelhető, hogy a kicsi csak az egyik fülére nem hall jól, de az állandó középfülgyulladás vagy hurutos betegségek is okolhatók a halláscsökkenésért. A lényeg mindenesetre az, hogy vegyük észre ha baj van, különben komoly következményekkel kell szembenéznünk

hirdetés
Uránia Mozi

A nagyothalló gyerekek rendszerint olyan családba születnek, ahol korábban nem volt hallássérülés, így szinte fel sem merül, hogy a csemetével valami probléma lenne. Pedig előfordulhat, hogy a kicsi nem érti pontosan a felnőtt kéréseit, utasításait, s bizony gyakori, hogy a szülők rosszaságnak ítélik a gyermek viselkedését és eszükbe sem jut, hogy a háttérben halláskárosodás állhat.

Bár az újszülöttek hallásvizsgálata Magyarországon kötelező, előfordulhat, hogy nem derül fény a problémára, de az is megeshet, hogy gyakori hurutos betegségek következtében később alakul ki halláscsökkenés.

hallásprobléma, gyerek, zaj

[note note_color=”#c7bdc4″]

Az egyik legjobb módszer

Az úgynevezett otoakusztikus emissziós vizsgálat csecsemőknél is alkalmazható, szűrő jellegű, gyors és megbízható hallásvizsgálat. Csupán néhány percig tart és teljesen fájdalommentes. Lényege, hogy a baba mindkét fülébe egy puha érzékelőt helyeznek be, amely kattanó hangot ad magából, és egyúttal méri a belső fülből érkező válaszokat. Érdemes a vizsgálatot a pontosabb diagnózis érdekében többször is elvégezni.[/note]

– Azok a gyermekek, akik gyakran szenvednek középfül-gyulladástól, amikor a középfülben folyadék  gyűlik össze, gyakran tapasztalnak változó mértékű hallásromlást. Az átmeneti hallásveszteség néhány hónapig, vagy akár tovább is tarthat, és mindenképpen kezelni kell, mert ez a gyermek beszédfejlődését is veszélyeztetheti – magyarázza Bodnár Katalin, logopédus.

Az óvodákban az óvodapedagógusok, a védőnők és a logopédusok jellemzően észreveszik, ha valami nincs rendben a pici hallásával, mégis érdemes a szülőknek is odafigyelni erre. Ha a gyerek nem figyel és reagál a felnőtt kérdéseire, kéréseire, nyitott szájjal alszik, vagy úgynevezett „bamba” arckifejezéssel tekint a világra érdemes gyanakodni. A beszédkészség és beszédérthetőség területét érintő zavarok is utalhatnak hallásproblémára, ha ugyanis a gyerek nem hall jól, akkor többek között beszélni sem fog tudni rendesen.

hallásprobléma, gyerek, orvos

– A hallás észlelés, és hallás differenciáló képesség megfelelő fejlettsége fontos feltétele a kifejező beszéd kialakulásának, iskolás korban az olvasás és a helyesírás tanulásnak – így a szakember.

Ha a pöszeség mellett észrevesszük, hogy a beszédértésével is baj van, azaz a rosszul ejtett szavak jelentését sem érti, akkor mindenképpen fontos szakemberhez fordulni, mert könnyen lehet, hogy valamilyen hallásprobléma van a háttérben.

[note note_color=”#bdd5ce”]

Így tesztelhetjük otthon, hogy jól hall-e a gyerek

– A gyerek háttal álljon a szülőtől (kb. 3 méterre), egyik fülét fogja be, majd  a szülő súgjon szavakat, melyeket a gyermeknek meg kell ismételni. Később a másik fülét befogva játsszanak. Így észrevehetjük, hogy jól hall-e a gyermek, illetve, melyik fülével hall jobban.

– A szülők mondjanak szavakat, a gyerek pedig találja ki, hogy jól mondták, vagy helytelenül pl. kakas, tatas, kakaó, tataó, tutya,kutya stb. Mozgással is párosíthatják, tapsoljon a gyerek, ha jól mondta anya, kopogjon, ha rosszul.

– Ezután a szülők mondjanak hangsor-párokat. A gyermeknek ekkor arról kell döntenie, hogy amit hall egyforma, vagy nem. Pl.: majom – majom, majom – malom, kenyér-kenyér, kenyér-tenyér, zseb-seb hajó – halló, fel –fel, fej –fel stb..

– Végezetül az anya, vagy apa kezdjen el egy értelmes szót pl.számí….p, meséskö.., óvo.., a gyerek fejezze be. Eleinte csak az utolsó, vagy az utolsó pár hang hiányozzon, aztán nehezíthetik.[/note]