A könyvek valóban gyógyítanak!

Ha könyvek, akkor kikapcsolódás és pihenés – gondolják sokan. Pedig egy olvasmány több lehet puszta szombat délutáni szórakozásnál. Adott körülmények között módot adhat az önismeretre, sőt életünket is megváltoztathatja. A lényeg, hogy jó helyen, jó időben találjon el. 

hirdetés

Az időzítésben pedig nagy segítség lehet az úgynevezett biblioterápia, amelynek kapcsán rögtön  az elején le kell szögezni: se nem könyvklub, se nem orvosi módszer. A 6-15 fős csoportokban ugyan pszichoterápia jellegű munka zajlik, ám közel sem gyógyításról van szó. A társaság vezetője a biblioterapeuta, aki segítő, fejlesztő munkát végez, irányítja, vezeti a társaságot.

biblioterápia

[note note_color=”#c6bffd”]

Tanulhatjuk is Pécsen

2014-ben indult el a PTE Felnőttképzési Karán a biblioterápiás szakirányú továbbképzés. A négy féléves képzésre már diplomával rendelkezők, társadalomtudósok, bölcsészek, pedagógusok stb. jelentkezhetnek. Részletek a PTE FEEK honlapján. [/note]

A tagok minden foglalkozás elején elolvasnak egy novellát, verset, vagy könyvrészletet, majd megosztják egymással, a szöveggel kapcsolatos érzéseiket. Nem elemzik, vagy értelmezik azt, az írás csupán apropó. Segítségével a társaság tagjai beszélgetésbe kezdenek.

Az olvasmányok és főként az interakciók hatására önismereti munka indul el az egyénekben, a tagok tulajdonképpen tükröt tartanak egymásnak, hiszen folyamatosan reagálnak a másik ember véleményére, érzéseire.

– Önmagunk megismerése nem mindig kellemes és vidám folyamat, hiszen olyan dolgokat tudhatunk meg magunkról, amit eddig nem is sejtettünk, ráébredhetünk rossz tulajdonságainkra, vagy múltbeli sérelmeinkre. Nem klubdélutánokról van szó, ha valaki tényleg komolyan gondolja, akkor ez kőkemény munka – magyarázza dr. Béres Judit biblioterapeuta, a PTE-FEEK egyetemi adjunktusa.

olvasás, nő

Egy ilyen csoportban a terápiás folyamatnak a gyümölcse a változás, megtudhatunk magunkról olyan dolgokat, amikhez egyébként nem vagy csak nagyon nehezen férnénk hozzá. A biblioterápia hatására azonban ráébredhetünk, hogy mit kell változtatni az életünkön vagy a viselkedésünkön, ami által jobban boldogulhatunk az életben.

[note note_color=”#c4ef99″]

Hol és hogyan lehet kipróbálni?

Nyilvános biblioterápiás csoportok a Tudásközpontban, a Csorba Győző Megyei Könyvtár szervezésében érhetőek el Pécsen. Kétféle tematikus csoport biztosan indul majd a közeljövőben, egy a nőiség, egy pedig a babavárás témakörében.[/note] [note note_color=”#f8aab5″]

Biblioterápia a várókban

A Magyar Irodalomterápiás Társaság A költészet csendje a váróban elnevezésű kezdeményezés keretében az egész országban tesz ki évszaknak megfelelő versválogatásokat. Pécsett az Irgalmasok utcai rendelőben, dr. Bengerno Dóra háziorvosnál olvashatók a versek, épp most jön az őszi szám.[/note]