Várandós férfiak és álterhes nők

Lehetséges, hogy egy anya nem veszi észre terhességét? Esetleg annyira szeretne gyereket, hogy valódi terhesség nélkül produkálja a várandósság tüneteit? És mi van a megduzzadt hasú férfiakkal? Cikkünkből kiderül!

hirdetés

Egy külföldi sorozat olyan anyákat mutatott be, akik várandósságuk egyetlen pillanatát sem élték meg, mert nem észlelték azt. Andrek Andrea pszichológus azt mondja, ritkán, de Magyarországon is találkozni olyan esetekkel, amikor a nők csak a szülés közben szembesülnek terhességükkel.

Nem tudtam, hogy terhes vagyok

A mindennapokban azonban az a jellemzőbb, hogy egy nő, aki nagyon vágyik gyermekre, de még nem tervezi a babát, a korai fázisban nincs tudatában állapotának. Ezek a terhességek ugyanis olyan csendesen kezdődnek, hogy az édesanya nem is észlelheti magán a tüneteket. Az is előfordul, hogy a viselkedés, vagy a test megváltozásának hiánya miatt valaki akár a második harmad végéig sincs tudatában várandósságának. Nem érez állandó rosszullétet, nem fáradékony, nem nő jelentősen a hasa. Ezek a kismamák azok, akiket becsap a tudattalanjuk, így terhességtagadókká válnak.

Andrek Andrea, az ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó Szakirányú Továbbképzés egyik megalapítója és oktatója szerint bár a terhességtagadásra nincsen valódi tudományos magyarázat, elképzelések vannak erre vonatkozóan.

– Ha a várandósság evolúciós természetét nézzük, azt látjuk, hogy a nőnek 8-10 hétig nincs konkrét tudása várandósságáról. Abból, hogy elmarad az első, majd a második menstruáció, gyaníthatja, hogy terhes, de nem tudatosul benne ez a sejtés. Egyéb „klasszikus” tüneteket ezek a nők nem produkálnak. Ez valahol egy védő funkció is, hiszen sokszor csak akkor kezdik el érezni a tüneteket a kismamák, amikor terhességmegszakításra már nincs lehetőség. Illetve csak egy-két nap áll rendelkezésre, hogy döntsenek, és ennyi idő erre nem elég – magyarázza a szakember.

Mit tegyünk, ha látjuk?

Andrek Andrea azt tapasztalja, hogy a terhességtagadó nők környezete sokszor szintén „vak” a terhesség valódi tüneteire. Ha egy szülő észleli serdülő gyermekén a változásokat, aki viszont nem is tud a benne fejlődő babáról, mindenképpen vigye megfelelő szakemberhez a lányát. Amennyiben barátként, munkatársként találkozunk a jelenséggel, hagyjuk az eseményeket a saját medrükben folyni, ne szembesítsük állapotával az érintettet!

Álterhesség

A fenti jelenség fordítottja az a szituáció, amikor a gyermek iránti vágytól a tudat olyan testi tüneteket produkál, amelyek terhességre utalhatnak. Ha nagyon vágyik valaki egy gyerekre, akkor a terhesség kezdeti szakaszára jellemző tüneteket véli felfedezni magán. Előfordul az is, hogy a valóságban tényleg elindul egy várandósság, ám menet közben spontán vetélés történik.

„Terhes” apukák

Hasonlóan látszik a tudattalan szerepe a test fölött, amikor a Couvade-szindrómáról, vagyis a „férfi várandósságról” beszélünk. A apák ilyenkor alhasi duzzanatot mutatnak, gyakori vizelési kényszerről számolnak be. A kismamák mellett álló apukák közel egynegyedénél tapasztalhatók ezek a változások.

A legáltalánosabb magyarázat erre az, hogy az apa tüneteit a nő és magzat iránti aggódás és felelősségérzet váltja ki. Más nézet szerint a háttérben a nő teremtő ereje miatt érzett féltékenység és irigység áll. Megint mások inkább a modern apaszerep eljelentéktelenedésében keresik az okokat, hiszen az apának továbbra is igénye lenne a terhességben való részvételre. Egyes elméletek az anyával történő érzelmi azonosulást, az apaságra való felkészülést emelik ki.

 

MEGOSZTÁS
Előző cikkÉjszakai kutatás
Következő cikkVége a nyaralásnak