Veszélybe kerülhet a házasság!

Akár a párkapcsolat végét is jelentheti, amikor a felnőtt gyerekek kirepülnek a fészekből, de jobb, ha tudjuk, ez nem törvényszerű. Bár sokan krízisként élik meg, amikor a gyerekek elhagyják a családot, egy kis odafigyeléssel megmenthető a házasság! 

hirdetés

 

A magukra maradt szülők

Főleg azokat a nőket viseli meg leginkább a gyermekek kirepülése, akik elsősorban anyaként tekintenek magukra. Ők gyakran elhagyatottságot, ürességet éreznek, sőt, nem ritka, hogy elindulnak a depresszió útján. Van, akinél csak enyhe lehangoltság jelentkezik, de súlyosabb esetben egyesek olyan mély válságot élnek át, hogy elhanyagolják az otthonukat és a testüket is – tájékoztatnak a Társak Tanácsadó Központ pszichológusai.

Az „üres fészek” szindróma másik jellegzetes tünete, hogy sok szülő nem engedi leválni a gyerekét. Nem hagyja önállósulni, különböző eszközökkel eléri, hogy lelki vagy egzisztenciális függésben maradjon fiatal felnőtt gyereke. Sokféle módon megnyilvánulhat ez, és legtöbbször nincs is tudatában a szülő, hogy mit tesz. Fontos tudni, hogy ezzel sem önmagának, sem a gyermekének nem tesz jót. A felnőtt gyermek nem képes majd önálló, független életet élni, a szülő pedig nem tud élete és párkapcsolata új szakaszába lépni.

A rosszul működő házasságok a gyerekek kirepülése után teljesen értelmüket veszthetik – hívják fel a figyelmet a szakemberek. A házastársi kapcsolat érzelmi kiürülésével nehéz szembenézni. Ennek elodázására a szülők gyakran külső megoldásokkal, például pluszmunkák vállalásával, illetve a gyermekek „leválásának” akadályozásával próbálkoznak.

Tegyük jobbá a párkapcsolatot!

Sok mindenen múlik, hogy ezt az új helyzetet miként éli meg a pár. Kezdetben, amikor több idő és figyelem jut egymásra, sokan megriadnak, mert olyasmiket látnak meg a kapcsolatban, amiket a gyereknevelés és családfenntartás mindennapi gondjai elfedtek. Van, aki rádöbben, hogy szinte idegenek a párjával, és nem tudnak kilábalni a válságból.

Ez a periódus azonban új alapokra is helyezheti a házasságot – hívják fel a figyelmet a szakemberek. Ha ugyanis a szülők úgy fogják fel a helyzetet, hogy megszabadultak a családfenntartás és gyereknevelés okozta mindennapi feszültségtől újra kivirágozhat a kapcsolatuk. Akár egy hobbi által, vagy közös kirándulásokkal, a társasági élet színesítésével, de szakmai kiteljesedéssel is javulhat a párkapcsolat.

Szülőből nagyszülő

A gyerekek kirepülése többnyire saját család alapítását is jelenti. Az átalakult szülő szerep helyett megjelenik a nagyszülő szerep, ami sokszor betölti azt az űrt, amit a gyerekek hagytak. A nagyszülő-unoka kapcsolat jelenti ugyanis a legtermészetesebb megoldást az „üres fészek” periódus által felvetett problémákra, még akkor is, ha esetleg évekig várat magára az unoka érkezése.

Segíthet a gyermek

A pszichológusok szerint nem árt felkészülni az „üres fészek” periódusra, és olyan módon kezelni az esetleges házassági válságot, hogy a párkapcsolat kiteljesedése és felvirágzása legyen a végeredmény. Ha az elköltözött gyermekkel a kapcsolat viszonylag intenzív marad, a fiatalok sokat segíthetnek a szüleiknek e változások kialakításában. Elsősorban azzal, hogy új megoldásokra bátorítják szüleiket, és nem egy statikus, megszokott, mindenekelőtt a saját részükre biztonságot jelentő életviteli formát várnak el tőlük.