Veszélyes lehet az erőszakgátló bugyi

Kulcsra zárható fehérneműket fejlesztett ki egy külföldi divattervező csapat. A különféle színű és anyagú sortok, futónadrágok és alsóneműk első látásra semmiben sem különböznek egy átlagos ruhadarabtól. Ám valójában igazi erényövként védik tulajdonosukat – olvasható a Nők Lapja Café cikkében. A hírt látva számos kérdés merült fel bennünk, ezért utánajártunk a bombabiztos fehérnemű hatékonyságának.

hirdetés

Az AR WEAR divatmárka ruhadarabjainak erőszakolást gátló “képessége” abban rejlik, hogy egy speciális övet alakítottak ki az alsóneműk derékrészénél. A szíj egy zárat tartalmaz, amelyet csak a viselője tud kinyitni: a zárban lévő két vájatot egyszerre, két kézzel kell egy bizonyos pozícióba forgatni. Mindegyik ruhadarabnál összesen 132 kombináció lehetséges, a kombinációt pedig csak a viselője tudja. A támadó emiatt sehogy sem tudja leráncigálni, letépni róla a bugyit vagy a sortot. Ráadásul ollóval, késsel sem lehet elvágni a vastag, gumírozott derékrészt.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=Bf8Mft6aYlY” width=”670″]

Csak fokozza az agressziót

Laikusként rögtön az fogalmazódott meg a szerkesztőség tagjaiban, hogy bár a divattervező csapat terméke szép és jó, de sajnos nem jelent igazi védelmet. Az ugyanis, aki eljut odáig, hogy megtámad egy gyanútlan nőt az utcán, és megpróbál szexuális erőszakot elkövetni rajta, túlzottan agresszív ahhoz, hogy egy erényöv megakadályozza tettében.

Sőt, ami még ennél is rosszabb, megeshet, hogy a támadó dühe fokozódik az erényöv láttán.

– Ha valakinek az a törekvése, hogy ilyen bizarr módon szerezzen magának szexuális örömet, akkor az illető véghez is viszi a tettét. Ám félő, hogy az akadály frusztrációt vált ki belőle, emiatt pedig csak nőni fog az agressziója, és más módon bántja a nőt. Nem tartom valószínűnek, hogy ez bárkit visszatartana a nemi erőszaktól – mondja dr. Pohárnok Melinda, a PTE Pszichológiai Intézetének egyetemi adjunktusa.

erőszak gátló bugyi

Nagyon sokféleképpen lehet bántalmazni egy embert, és ez nem csak a konkrét szexuális aktus. Maga a behatolás csak egy része az erőszaknak. Így értelemszerűen egy bombabiztos bugyi nem akadályozza meg, hogy akár testileg, akár lelkileg bántsanak valakit – teszi hozzá a szakember.

A nőnek okoz megnyugvást

Az életben rengeteg kiszámíthatatlansággal találkozunk és az ember természetéből fakadóan mindent kontrollálni szeretne. Ennek a kétségbeesett küzdelemnek bizonyítéka az AR WEAR találmánya is. Ám sajnos a valóság az, hogy sosem tudhatjuk, mikor csapnak le ránk az utcán, azt pedig pláne nem lehet kiszámítani, hogy az adott támadó milyen személyiség.

– Még azt sem lehet bejósolni, hogy a hadakozás, védekezés mit vált ki az erőszakoskodóból. Bizonyos esetben ugyanis – ha az illető fejében a szexuális öröm és a megalázás, bántás vagy a viszont agresszió összekapcsolódik egymással -, elképzelhető, hogy a támadó vágya fokozódik.

erőszak

Nincs biztos módszer a védekezésre

A pszichológus szerint az éles erőszakos helyzetekre az elkerülés és a segítségkérés az egyetlen biztos módszer. Természetesen ha már benne vagyunk, hatásos lehet valamilyen önvédelmi eszköz és a menekülés.

Abban az esetben pedig, hogy ha az agresszív közeledést már valamifajta kontaktus előzte meg (például ismerkedés egy szórakozóhelyen), a kommunikációval is megpróbálhatjuk leszerelni az illetőt.

– Nem szabad hagynunk, hogy a félelem eluralkodjon rajtunk. A félelem ugyanis beszűkültté tesz minket és nem tudunk megfelelően reagálni. Mutassunk határozottságot és próbáljuk a szorongást vagy a megfélemlítettséget másként értelmezni. Csak egy példa: ha mutogatós szatírral kerülünk szembe, az illetőnek általában az okoz örömet, ha a nő megrémül. Ebben az esetben jó megoldás lehet, ha nem az elvárt reakciót mutatjuk, azaz nem figyelünk oda, vagy csak higgadtan hozzáfűzünk valamit a látottakhoz. Ezáltal kizökkentjük a “támadót” a pozíciójából – mondja dr. Pohárnok Melinda.

A lényeg: képviseljük aktívan, hogy nem vagyunk hajlandóak alárendelődni a másiknak. Csináljunk úgy, mint aki nem is veszi igazán komolyan a “támadást”, vonjunk be másokat is a beszélgetésbe, azaz kérjünk segítséget, és ne maradjunk kettesben. Ez persze csak akkor lehet hatásos, ha a bántalmazás nem derült égből villámcsapásként ér bennünket.