Vészjósló foltok

A napsugarak káros hatásairól szövegek ezrei szólnak, arról viszont már kevesebben tudnak, hogy hosszútávon a napfény milyen bőrbetegségek kialakulásáért felelős. Most pedig, hogy ilyen korán már erős sugárzással találkozhatunk, hatványozottan fontos tudatában lennünk, hogy mi folyik a szervezetünkben. Megmutatjuk, mik a leggyakoribb napfény okozta bőrbetegségek.

hirdetés

Először is, az UV-sugarak nemcsak a bőrt terhelik, hanem az egész szervezetet, hiszen a védekezésből minden szervünk kiveszi a részét. Nem biztos, hogy a szervezetet ért sugárterhelés korai jelei a bőrön jelentkeznek. Emiatt, ha valakinek nem jó a közérzete, úgy érzi “valami kerülgeti”, ne napozzon, és forduljon orvoshoz!

Óriásszeplők

Hosszú távon az ismételt napégések helyén kialakulnak az úgynevezett óriásszeplők, körömnyi barna foltok, melyek nem múlnak el. Leggyakoribbak a vállon, a háton, a kézfejeken. Ezzel együtt jár a fokozott ráncosodás is. Különösen a szabad levegőn dolgozó egyéneket érinti, ilyenkor a bőr szürkésbarna, szárazon hámlik, rugalmatlan, festékfoltos és mélyen barázdált, ráncos. Ezt nevezik farmerbőrnek, tengerészbőrnek vagy földműves bőrnek is.

[note note_color=”#78bed8″]Megoldás

Elsősorban a megelőzés a leghatékonyabb megoldása. Ez erős naptej használatát, mérsékelt napozást és szoláriumozást jelent. Ez a fajta roncsolódása a bőrnek nem visszafordítható.[/note]

Vészjósló foltok 2

Napfény keratózis

A késői napfény károsodás tünete a tarkótájékon található, durva tapintású megvastagodott barnásvörös barázdák rombuszalakú elrendeződése. Napfény keratózisra utal továbbá a szemhéj körül elhelyezkedő mitesszerek, a fény hatására sorvadó bőr és hajszálértágulat. Ezek alapjából tüskés sejtes bőrdaganat is indulhat.

[note note_color=”#78bed8″]Megoldás

Ahogy az összes napfényre kialakuló bőrbetegség kezelésénél, a napfény keratózisnál is a legfontosabb a megelőzés! Ajánlott az erős napsugárzás és leégés kerülése. Bőrgyógyászok gyakran nitrogén-spray-vel kezelik, vagy lefagyasztják az elváltozott sejteket.[/note]

Melanoma

Leginkább az anyajegyeket érő hosszú távú sugárterhelés miatt alakul ki, ez egy rosszindulatú festékes daganat, a bőrák egy speciális fajtája. Rendkívül veszélyes, mert annak ellenére, hogy korán fel lehet ismerni és kezelni, ha nem vesszük észre idejében, akkor a melanoma mélyebbre terjedhet, ahol már nyirok- és vérerek is vannak, és megnő az áttétek kialakulásának esélye. Ebben az esetben egy év, vagy akár pár hónap alatt is halálhoz vezethet.

– Sokszor vizuálisan nem lehet megállapítani a melanomát. Olyan pedig nincs, hogy bőrrák, olyan van, hogy gyanús anyajegy. Mivel szinte minden anyajegy kamaszkorig kifejlődik, ezért a változás felnőtteknél szembetűnőbb – ha textúrájában változik a bőr, akkor el kell menni bőrgyógyászhoz. Ekkor az orvos szövettani mintát vesz, majd vizsgáltra küldi a pácienst – mondja dr. Burián Zsófia orvos.

[note note_color=”#78bed8″]Megoldás

Alapszabály, hogy ha valami változik, nő, új a bőrön vagy egy anyajegyen, akkor azt maximum két-három hétig szabad figyelgetni, bízva benne, hogy majd magától eltűnik. Ha azonban a negyedik héten sem szűnik meg, sürgősen hozzáértő segítséget kell keresni.[/note]

Vészjósló foltok

Rosacea

– A rosacea főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség. Megjelenésében az örökletes tényezők mellett a hormonális változások is fontos szerepet játszanak. Noha a betegség férfiakon is kialakulhat, nőknél gyakrabban fordulnak elő a panaszok. Az első tünetek gyakran 40-50 éves kor körül, a menopauza időszakában jelentkeznek – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa.

A napfénynek provokáló szerepe van a rosacea kialakulásában. Kezdetben az arcon, bőrpír formájában jelentkezik, majd az orron, állon, homlokon megjelenő gennyes csomók jelzik továbbélését.

[note note_color=”#78bed8″]Megoldás

Olyan illatanyag- és színezékmentes készítmények használata, melyek csökkentik a bőrpírt, hidratálják és erősítik a bőrt. Megoldás még a diéta, valamint kerülendő az alkohol, és az erősen fűszeres ételek fogyasztása, valamint az erős napsugárzás.[/note]

Mielőtt kimegyünk a napra

Az otthoni rendszeres önvizsgálat is nagyon fontos, ám emellett évente legalább egyszer érdemes a nyári hónapok előtt jól átnézetnünk magunkat szakemberrel. A világos bőrűek, sok anyajeggyel rendelkezők és a télen is rendszeresen szoláriumba járók számára ez fokozottan ajánlott.