Vigyázz a felfázással!

Sok nő életét keseríti meg a felfázás és egyéb húgyúti megbetegedések. Van, akinek rendszeresen vissza-visszatérnek az ezzel járó kellemetlen tünetei. A hidegebb időszakban még jobban oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük a bajt, és ha már megtörtént, megfelelően kezeljük.

hirdetés

Mi okozza?

Hideg kőre ülés, kilógó derék, mezítlábas flangálás, hideg víz – ezek is lehetnek a probléma forrásai, de baktériumok is. Gombák, Staphylo- és Streptococcusok, valamint Chlamydia, Urea- és Mycoplasma is lehetnek ludasak, ezek nemi úton is terjednek, ezért a partner kezelése is elengedhetetlen!

Megelőzés 

Természetesen figyeljünk a megfelelő öltözködése, a problémás területek (láb, has, derék) melegen tartására. Emellett a helyes táplálkozás is jótékony lehet, mert a gombás eredetű megbetegedések elkerülhetők a cukor és egyéb szénhidrátok fogyasztásának csökkentésével. Nagyon fontos az elegendő (legalább napi két liter) folyadékbevitel, ami megfelelően átmossa szervezetünket.

felfázás2

Tünetek

Gyakori vizelési inger, hasfájás, irritáló, adott esetben enyhén véres vizelet a felfázás, pontosabban a húgyhólyaggyulladás jelei. A nők anatómia felépítésük miatt hajlamosabbak erre a betegségre: a férfiak húgycsöve mintegy 30 centis, a nőké viszont csak körülbelül 5 cm-es, így sokkal rövidebb az út a húgyhólyagig.

Miért veszélyes?

Ha a hólyaggyulladást nem kezelik időben antibiotikummal vagy egyéb módszerrel, a gyulladás továbbterjedhet a vesékre. A vesemedence-gyulladás pedig már nagyon komoly betegség. A nem kezelt felfázás legsúlyosabb esetben meddőséghez is vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy ilyen panaszok esetén mindenképp felkeressünk egy szakorvost, aki adott esetben, amennyiben bakteriális fertőzésről van szó, megfelelő antibiotikumos kezelést ír elő.

Természetes gyógymódok

Mihály Mónika természetgyógyász elsőként leszögezte, bakteriális eredetű megbetegedés esetén ne akarjuk elkerülni az antibiotikumot! Egyébként számos olyan gyógynövény létezik, amely hatékony lehet a húgyúti problémák kezelésére és megelőzésére.

tőzegáfonya

Tőzegáfonya: nagyon jótékony hatással bír erre a területre, táplálékkiegészítőként folyamatosan szedhető, így csökkenthetjük a betegségek kialakulásának esélyét. C-vitaminnal kombinálva különböző kapszulák formájában hozzájuthatunk.

Medveszőlő: baktériumölő hatású. Használat előtt 10-12 órán át hideg vízben kell áztatni, mert így jönnek ki belőle a megfelelő hatóanyagok. Leszűrve kell meginni, de nem ajánlott néhány napnál tovább fogyasztani.

További gyulladáscsökkentő hatású növények: aranyvessző, csalán, cickafark – ezekből teát érdemes készíteni.

Reflexológia, akupresszúra és masszázs is hatékony lehet, hiszen ilyenkor célzottan a test azon zónái kapnak kezelést, amelyek a problémát okozzák.

  • Kéti

    “jönnek ki belőle” – a teafűből? jönnek ki? Maximum kioldódnak, de biztosan nem kél lábuk.
    Vigyázni kell a teákkal is, mert a hatóanyagok azokban is pont úgy viselkednek, mint a gyógyszerekben, azaz kellemetlen mellékhatásokkal is szembenézhetünk, ha nem tartjuk be a javasolt adagolást. Olyat meg inkább ne vegyünk, amin nincs feltüntetve a javasolt adagolás, ajánlom a gyógyszerkönyvi minőségű jelzéssel ellátott termékeket.

    Hibádzik néhol a cikk, azért néha az “ilyen” tartalmúakat nem árt szakemberrel (orvossal,biológussal,gyógyszerésszel) átnézetni, konzultálni valaki hozzáértővel a megírásakor. Nem véletlen nem említettem természetgyógyászt.