Menő lesz ronda pulcsiba bújni

Mi időben szólunk: december 16-án pénteken lesz a csúnya pulcsik világnapja! Az ünnepet nemcsak azért szeretjük, mert kicsit újra gyerekek lehetünk, plusz ad egy jó nagy pofont a divatnak, hanem azért is, mert sokkal komolyabb szándék húzódik mögötte.

hirdetés

Részt venni a csúnya pulcsik világnapján nagyon egyszerű. Szerezd be kedvenc csúnya pulcsid, hordd egész álló nap december 16-án – munkába, otthon, az utcára, annak ellenére, ha állásinterjúd van vagy épp temetésre mész – és ossz meg fotókat a szociális térben öltözetedről.

Bár hatalmas móka megjelenni ronda, flitteres, szó szerint csillogó-villogó pulóverben a főnök előtt, a mozgalom mögötti komoly adományozási szándékról kevés helyen olvashatunk. Amerikában például híres zenekarok adakoznak csúnya pulcsik vásárlásával a Musicians On Call nevű nonprofit szervezetnek, amely felvett és élő zenét juttat el kórházak betegeinek szerte az országban.

dnce
A DNCE amerikai formáció csúnya karácsonyi pulcsikban

Az, hogy kinek és mi módon adakozunk, értelemszerűen rajtunk áll, ahogy az is, hogy részt veszünk-e a csúnya pulcsik világnapján. A pécsi Szoba két vezetője, Hegyi Maja és Sándor Ildikó például minden évben igyekeznek megrendezni az eseményt.

A Szobában először három éve bulizhattunk ronda pulóverben. Hegyi Maja elmeséli, hogy a kezdetek kezdetén egy budapesti szórakozóhelyhez csatlakozva rendezték meg a csúnya pulcsik napját Pécsen, és az ahhoz kapcsolódó esti bulit. – A lényeg természetesen nálunk is az volt, hogy a csúnya pulcsit egész napra húzzuk fel, és este is abban bulizzunk – így Maja.

Az esemény során az ötletgazdák gondoltak az adományozásra is. A Szobában a buli után le lehetett adni az adományokat, vagyis kizárólag a meleg, téli pulóvereket, amiket a Támasz Alapítvány munkatársai gyűjtöttek be a rendezvény után.

noaf9tz4na4-hannah-morgan

– Tavaly közel 20 zsák adomány gyűlt össze, ami több száz téli pulóvert jelentett a hajléktalanoknak. A nagy sikerre tekintettel idén is megszervezzük a csúnya pulcsik napját – mondja Maja.

A kezdeményezésnek elsősorban a móka a célja, külön haszna a világnapnak az adakozás. A tulajdonos hozzáteszi, hogy tavaly is volt olyan, aki például a csúnya pulcsiját adományozta oda, de a legtöbben kötött, meleg pulóverrel járultak hozzá a közös adományhoz.

A Szobát vezető lányok szerint érdemes felkeresni Facebook-oldalukat az eseményért!