Minden ezredik anyát érinti ez a rettenetes pszichózis!

A szülést követő levertséggel és kimerültséggel általában számolnak a friss anyukák, ezerből egy édesanyánál viszont sokkal komolyabb tünetek is jelentkezhetnek. Az egyre fokozódó hangulatzavarok, téveszmék és hallucinációk gyermekágyi pszichózis előjelei lehetnek, melyeket, ha nem kezelünk azonnal, erőszakos cselekedetekhez is vezethetnek.

hirdetés

A szülés utáni ön- és csecsemőgyilkosságok hátterében, a legtöbb esetben kezeletlen posztpartum-pszichózis, vagyis gyermekágyi pszichózis húzódik. Ezért rendkívül fontos, hogy az édesanya családja, barátai és környezete is komolyan vegye a szülés után jelentkező tüneteket, hiszen sokszor az édesanyák a kínzó bűntudat miatt nem szólnak a bajukról. A posztpartum-zavarokat súlyosság és gyakoriság szerint három nagy kategóriába sorolja a pszichiátria. 

A szülés utáni betegségek között a legismertebb a „baby blues”, mely a nők 60-80 százalékát érinti, és rendszerint a szülés után pár nappal jelentkezik. A kialakulása összefügg a kialvatlansággal, a fáradtsággal, így ezt az állapotot még nem is címkézzük betegségnek. Leggyakoribb tünetek a sírás, érzelmi hullámok, ingerlékenység, kimerültség és fokozott félelemérzet. Bár egy hétnél ritkán tart tovább, az állapot sajnos átcsaphat szülés utáni depresszióba. Ez a stádium nagyjából a szülő nők 10-12 százalékát érinti. A baby bluesról itt írtunk bővebben.

A gyermekágyi depresszió a szülés után általában 10-30 nappal jelentkezik. Legfőbb jellemzői a klasszikus depresszióhoz hasonlatosak: az érdeklődés hiánya, ingerlékenység, alvázzavar, étvágytalanság vagy éppen fokozott étvágy, szorongás, motivációhiány, döntésképtelenség, önvád és bűntudat. Minden esetben orvosi beavatkozást igényel, ha valaki gyermekágyi depresszióban szenved, hiszen ez a kórkép akadályozza az édesanyát a baba körüli teendők ellátásában.

Nagyon ébernek kell lennie az édesanya környezetének!

Már a gyermekágyi depressziót is nagyon komolyan kell venni, a szülés utáni hangulatzavarok legszélsőségesebb formája mégis a gyermekágyi pszichózis. Ez a betegség ezer anyából egy-kettőt érint, és rendkívül súlyos tünetei vannak: hangulatzavar, téveszmék és hallucinációk, melyek végső soron erőszakos cselekedetekre is sarkallhatják az édesanyát. A legtöbb szülés utáni ön- és csecsemőgyilkosságok hátterében a kezeletlen posztpartum-pszichózis húzódik meg, ezért ha fennállnak a pszichózis jelei, az alany igényeljen azonnali pszichiátriai segítséget!

– A gyermekágyi pszichózisra jellemző a gondolkodás szétesése, a kóros téveszmék, hallucinációk, de még a szülés tagadása is előfordulhat. A pszichózisban szenvedő anyák gyakran tagadják, hogy a mellettük fekvő csecsemő az övék lenne. Szomorú adat, hogy a legtöbb kiterjesztett öngyilkosság – vagyis amikor az édesanya nem csak a saját, de a babája életét is elveszi – oka a kezeletlen posztpartum-pszichózis, mely kétségkívül a legnagyobb tragédia, ami a pszichiátriában megtörténhet – mondja dr. Tényi Tamás, a PTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatóhelyettese.

A szakember elmondja, hogy ennél a betegségnél a legfontosabb az anya családjának és környezetének az ébersége, hiszen ilyen komoly pszichés betegségnél már nem képes az alany felismerni saját tüneteit, mint mondjuk a baby bluesnál. A szakma is mindent megtesz a korai diagnózis érdekében, mind a védőnők, gyerekorvosok, szülészek és a családorvosok is felelősséggel viseltetnek az anyák iránt.

Dr. Tényi Tamás hangsúlyozza, hogy a szakemberek fontos feladata elkülöníteni, hogy valóban gyermekágyi pszichózis alakult ki, vagy pedig egy pszichotikus betegség kezdődött el a szülés után – az előbbi szülés nélkül nem ismétlődhet, míg utóbbi bármikor visszatérhet.

Rettentően fontos a megelőzés!

– Mindig kérjük a hozzátartozók, védőnő, háziorvos segítségét!
– Próbáljunk sokat pihenni, ha alszik a csecsemő! A házimunka nem fontos!
– Beszéljünk barátainknak, rokonainknak érzéseinkről, gondolatainkról, arról, hogy milyen segítségre lenne szükségünk.
– Legyen némi szabadidőnk, lehetőségünk a kimozdulásra.
– Keressünk kapcsolatot a többi kisgyermekes anyukával: játszótéren, különböző klubokban.

Hirdetés