Mindig megéri küzdeni a kapcsolatainkért

Boda Adrien - a bizalom - Sarkadi Roland Photography

Az idő minden emberi kapcsolaton nyomot hagy. Egy hosszú párkapcsolatot vagy házasságot is próbára tehet és nem kevés esetben a végét is okozhatja az egymás iránti érzések változása. Sokan kérnek segítséget párterapeutától, akibe minden bizalmukat fektetik, és elvárják tőle az eredményességet. Ezért nagy felelősséget vállal magára a szakember.

hirdetés

Egy jó szakember azonban segíthet kimászni a szakadékból. Rámutathat a probléma gyökereire, analizálhatja azokat és utat mutathat. Azonban ő maga nem tudja megmenteni a kapcsolatot, pusztán a segéd szerepét vállalja magára.

Csonka Judit elmondta, nincs változás a nála megforduló párok számát illetően – hosszú évek óta körülbelül ugyanannyian járnak hozzá.

A párok életkora is változó, hiszen a párkapcsolatok, házasságok során is több krízis merülhet fel életszakasztól függően. Az azért elmondható, hogy a friss, pár éves kapcsolatok esetében, illetve a sok-sok éves, hosszú kapcsolatok esetén merülhet fel a legtöbb probléma.

Pár év után múlik a szerelem – ekkor merülnek fel az első problémák, a sokéves együttélés viszont lassú elhidegülést hozhat: a felnőtt gyerek távozása után a szülők rádöbbennek, mennyire eltávolodtak egymástól.

parterapia-958x638

Általában az egyik fél mindig jobban szeretné szakember elé vinni a problémákat, ritka, amikor közös megegyezéssel látogatják meg a párterapeutát. Érdekes, hogy régebben szinte mindig a nők jelentkeztek segítségért, ám ma ezt jóval inkább a férfiak teszik meg. Ez intő jel, hiszen férfiak általában akkor fordulnak orvoshoz – az egészségügyben is –, amikor már súlyos a probléma.

Fő problémaként említhetjük a kommunikáció hiányát, a rossz konfliktuskezelést, a hűtlenséget, fiatalok esetén a közös feladatok, teendők elosztását a közös élet kezdetekor. A gyermek vállalása és érkezése pedig mindig krízishelyzeteket hoz magával, bármekkora örömöt is jelent.

párterápia

Sajnos a tapasztalatok szerint csak a párok egyharmada dolgozik keményen a párkapcsolat megmentéséért, túlnyomó részük hamar feladja, vagy neki sem akar állni a feladatoknak.

Nagy a felelősség a szakember vállán, hiszen a párok minden bizalmukat beléjük helyezik. Csonka Judit szerint ezt a bizalmat vissza kell fordítani rájuk, hiszen ők tudják csak megoldani a helyzetet, a terapeuta csupán segédkezhet ebben.