Mit kell tudni a futók legfontosabb felszereléséről?

Akik futásra adják a fejüket, hamar ráérezhetnek arra, egyáltalán nem mindegy, milyen cipőben gyűjtik a kilométereket. Hogy pontosan milyen feltételeket érdemes figyelembe venni, mikor a futócipőnk keresésére indulunk, arról Török Andrást, a Mecsek Maraton Team egyik tagját kérdeztük.

hirdetés

A baranyai maratonista már számos komoly versenyen tesztelte sajátmagát és cipőjét is. Maratonokra és ultramaratonokra edz, így a felkészülések alkalmával hetente átlagosan 70 km-t fut. Legutóbb az április végén megrendezett II. Palkonyai Dűlőfutásra nevezett, ahol elsőként ért célba. Elsősorban terepfutónak tartja magát, így ha teheti, edzései során kerüli az aszfaltos utakat.

futás_cipő

Figyelj az igényeidre!

Nem csak a hosszabb kilométereket futók számára elengedhetetlen felszerelés a megfelelő futócipő. Szerencsére nagy a választék, számos sportbolt és szaküzlet van, ahol ízlésünknek, de még inkább igényeinknek megfelelő cipők közül válogathatunk.

– A legfontosabb, hogy mindig a terepnek megfelelő cipőt vegyük és viseljük. Kiképzésük teljesen eltérő, hiszen más feltételekhez kell igazodnia egy erdős, hegyi úton a futócipőnek, és máshoz az aszfalton, vagy a rekortánon – mondta a maratonista.

Mikor és mekkorát?

Gyakran hangoztatott, hogy cipőt érdemes a nap vége felé venni, mert addigra megdagad kicsit a lábunk, így biztosan olyan méretet választunk, ami futáskor sem nyomja a lábujjainkat. Török András szerint nem a napszak számít, helyette sokkal célszerűbb minden esetben legalább 1 számmal nagyobb cipőt választanunk a méretünknél.

– Más maratonistákkal is megosztjuk a tapasztalatainkat. A cipő mérete nagyon lényeges. Semmiképpen nem szabad olyan cipő mellett döntenünk, ami eléri a lábujjainkat. Komoly sérülésekhez, akár a köröm leeséséhez is vezethet – hangsúlyozta a baranyai futó.

futócipő

Emellett érdemes az eladók segítségét kérni, akik eligazítanak bennünket a típusok között és tájékoztatnak a cipők legfontosabb tulajdonságairól.

Számít az ár!

– Több márkát is teszteltem már és azok alapján nem tudok komoly különbséget tenni. Próbáltam már olcsóbb cipőt is vásárolni, de sajnos azzal már nem voltam elégedett. Egyik alkalommal meg is sérültem, amit valószínűleg a gyengébb minőségű cipő okozott. Szerintem mindenképpen érdemes befektetni egy jó minőségű cipőbe, annak ellenére, hogy azoknak az ára is magasabb. Rendszeres mozgás mellett kifizetődő és biztonságosabb is – tanácsolta a Török.

Egy cipő mindenek felett?

A maratonista szerint egyénfüggő, hogy váltogatja-e a cipőit a futó, vagy egyet nyű, amíg lehet. Számára sokkal ideálisabb, hogy terepenként több cipője is van, így az időjárás sem fogja gátolni, vagy nehezíteni edzéseit. Esős napokon például nem kell várnia a cipő száradására – mondta.

futócipő_2

Hány kilométert futhatunk egy cipőben?

Szintén elengedhetetlen, hogy nyomon kövessék a futók, cipőjüben hány kilométernyi távot hagytak már a hátuk mögött. Árkategóriákhoz hozzávetőleg társítható a cipő minősége, és így élettartama is. Ezzel kapcsolatban a vásárláskor ajánlott informálódni, mivel egyes cipőket már 800 km után nem árt lecserélni. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy egy jobb minőségű futócipő 1200-1500 kilométerig alkalmas a futásra.

A legfontosabb tanács minden futónak, hogy figyeljen a szervezete jelzéseire. Ha teheti, próbáljon a forgalomtól távol futni és mindig válasszon a lábának és a terepnek ideális cipőt.

Hirdetés