Modern radiátorral lett különdíjas a pécsi lány

A Nők a Tudományban Egyesület által életre hívott Országos Tudománykommunikációs Versenyen 12 magyar fiatal szállhatott versenybe a dobogó legfelső fokáért. A Sci-ndikátor pályázaton egyetemista és PhD-hallgatók vehettek részt, a többkörös elbírálás végeredményeként pedig Korhecz Lilla, a PTE végzős épületgépész hallgatója lett a különdíjas.

hirdetés

Októberben hirdette meg a Nők a Tudományban Egyesület a Sci-ndikátort,  amelyre egyperces bemutatkozó videóval jelentkezhetett bárki, aki természettudományi, műszaki, informatikai, matematika alap- vagy mesterszakos, illetve doktorandusz hallgató, és valamilyen ötletéhez keresett befektetőket, partnereket.

Korhecz Lilla által tervezett radiátor nemcsak egy fűtőtest, amivel senki nem szeret számolni építkezés során, hanem egy letisztult, bárhova elhelyezhető térelem, amely bármilyen belsőépítészeti stílushoz fantasztikusan passzol. A tárgy nem balesetveszélyes, ami nagycsaládosoknál fontos szempont, könnyen tisztítható és bármilyen színből elkészíthető a tervek szerint.

korhecz lilla, hl02

Nők és férfiak együtt
Ugyan a Sci-ndikátor dobogósai – illetve a közönségdíjas és a különdíjas – tudományos jutalomban részesült, a program célja mégis az, hogy a nők és a férfiak együttműködjenek a tudomány minden területén. A szervező egyesület nem a férfiak kirekesztésével próbálja meg helyrebillenteni az egyenlőtlenséget a tudomány bizonyos területein, hanem integrálja és egyformán elismeri mindkét nem tudását. Missziójuk ugyanis az, hogy nők és férfiak számára egyenlő lehetőségek álljanak rendelkezésre, függetlenül minden előítélettől és társadalmi elvárástól.

Korhecz Lilla 2013-ban ipari termék- és formatervező mérnöki szakon kezdte felsőfokú tanulmányait, majd ahogy ráébredt a műszaki tárgyak iránt érzett szeretetére és képességeire, elkezdte párhuzamosan az épületgépészetet is. Lilla tavaly diplomás formatervező lett, nyáron épületgépészetből diplomázik, és már most szilárdan megalapozta szakmai jövőjét formabontó ötletével.

latvany2

– Sűrű egyetemi éveim alatt sosem indultam versenyen vagy pályázatokon, tavaly ősszel azonban megakadt a szemem egy kiíráson, amit az egyik tanárom küldött tovább – mondta. – A szakdolgozatomban is rögzített tervvel indultam, egy személyes selejtező során kellett egy kicsit jobban kifejteni a tervemet. Végül a Fővárosi Állat- és Növénykert Varázshegyében található Csillagtérben mutattam be a projektemet, amellyel elnyertem az InnoTrade startup program különdíját, ami egy középtávú mentorprogram.

Ezzel kinyílt a világ a feltörekvő pécsi tehetségnek, hiszen a program során számos nemzetközi kiállításon, startup rendezvényen biztosítanak megjelenést a lánynak, így elindítva a projektjét a megvalósítás, piaci bevezetés és a külföldi siker útján.

latvany1

Egy radiátor, ami felrúgta a sztereotípiákat

– Épületgépész fiúk között mozgok, akiknek a dizájn annyira nem fontos. Így jött az ötlet, hogy szakdolgozatom témája egy olyan, minden háztartásban megtalálható népszerűtlen tárgy legyen, amit inkább el akarnak dugni és nem pedig megmutatni. Ezért terveztem meg a színeiben is változtatható, forgatható lamellás radiátort, ami nemcsak formailag, hanem gépészetileg is megállja a helyét és szerkezeti megoldásában is innovatív – meséli a pécsi lány.