Nincs kifogás, sportoljunk!

A sportolás szeretete akkor is hatalmába keríthet minket, ha ezt eddig el sem tudtuk képzelni. Nem számít a korunk, sem gyermekeink száma. Élhetünk egyedül, családban, gyerekekkel, vagy csak a párunkkal. Az sem menthet meg minket a mozgás örömétől, ha eddig azt éreztük a munkán, vagy a családon túl nincs másra energiánk. Eltérő motivációk, eltérő cél, de azonos szenvedély. Lelkes sportolók avatnak be minket, mi hajtja őket, és hogyan szerettek bele ebbe az életformába. 

hirdetés
Eszter (37 éves)
Egy éve kezdődött, amikor a legkisebb fiam 10 hónapos lett. Úgy éreztem a sport jó feszültséglevezető lehet. Egy barátnőm ajánlotta a spinninget. Félve mentem a terembe, ahol azonban kedves edző fogadott, jó hangulat, jó zenék. Az első hónap a túlélésről szólt. Eleinte hetente kétszer jártam, minden óra után izomlázam lett, de valami ott tartott. Nyáron már heti négyszer edzettem. Hétről hétre javultam, és ekkorra már imádtam. Szeretem a terem illatát, az izzadást, a társaságot. Jó kimozdulni, 1 órán keresztül önmagam lenni. Kevésbé vagyok ott anya, feleség. Önmagam vagyok, aki teker egy szebb alakért, az egészségéért, önmagáért. Boldogan, vidáman, kiegyensúlyozottan megyek haza. Büszke vagyok, mert elindulok tűző napsütésben, esőben, fagyban, ónos esőben. Ősszel jött az első kihívás, 3 órás edzés a TV toronyban. Februárban, a városi 4 órás spinning maratonon 2 fős csapatban indultunk, és szép eredménnyel zártuk. Elképesztő katarzis volt! Azóta is heti 4-6 edzésre járok. Március eleje óta futok is. Tagja lettem a Fittbike egyesületnek, velük edzek. Tavasszal indultam egy futóversenyen, és jelenleg is készülök egyre.

Jeges-Varga Eszter_sport_1

Emese (30 éves)
A futás iránti szeretet kb. 3,5 éve kezdődött, amikor a párom elkezdett készülni a Pécs-Harkány futóversenyre, az ő unszolására döntöttem úgy, hogy váltó számban én is indulni fogok a márciusi versenyen. A felkészülést a nulláról kellett kezdenem, mert előtte nem futottam, így lassan haladva a távok fokozatos emelésével kezdtem meg a felkészülést. Onnantól kezdve heti 3-4 alkalommal futottam edzőteremben, vagy ha az idő engedte, akkor a szabadban. Az elején nehézkesen és erőltetve ment, percenként lestem az órámat, hogy mikor fog letelni az aznapra betervezett km, de a célt szem előtt tartva kitartóan készültem.

Aztán eljött a verseny, amit sikeresen teljesítettünk a csapattal és annyi pozitív élménnyel töltött fel, hogy onnantól kezdve az motivált, hogy ezt minél többször át szeretném élni. Hihetetlen energiát és erőt tud adni az, hogy veled együtt fut még kb. 1000 ember és az, hogy a célba érkezve sikerült teljesítened a kitűzött célodat. A verseny után, már néztük a következő lehetőséget, ahol megmérettethetjük magunkat és onnantól kezdve a futás a mindennapjaim részévé vált. Az első kilométerek néha a mai napig nehézkesen mennek, de egy jó zene vagy egy jó futótárs ezen sokat tud könnyíteni.

Novák Emese_futóverseny_2.
Emese (balra) és két barátnője a Pécs-Harkány futóversenyen a dobogós helyezéssel
Beatrix (32 éves)
Mindig is egy pörgős, örökmozgó személy voltam. Többféle sportot kipróbáltam, de mindig abbamaradtak, mert nem találtam meg azt a pluszt bennük, ami motivált volna az edzésre. Egy évvel ezelőtt találtam meg a nekem való edzésformát, a spinracing-et és a futást. Ezeknél a sportoknál mindig van hova fejlődni, a saját teljesítményemet folyamatosan tudom növelni, ami számomra nagyon motiváló, így mindennap szívesen készülődök az edzésre.

Folyamatosan részt veszek versenyeken, idén először indultam a 4 órás Fittbike spinning maratonon, ahol dobogós helyezést értem el, ezzel bebizonyítottam magamnak, hogy a sport terén nincsenek lehetetlenek, csak elhatározás, kitartás és elszántság kell hozzá. (meg egy megértő és támogató család) A futóversenyeken való részvétel során, mindig a saját eredményeimhez képest próbálok jobb eredményt elérni. Mindig nagyon jó érzéssel tölt el, amikor beérek a célba és elmondhatom, hogy megint egy újabb célt értem el és bebizonyítottam elsősorban magamnak, hogy képes vagyok erre. Szerintem sosem késő elkezdeni sportolni, hiszen mindezt én is 32 évesen egy 3 éves kislány mellett kezdtem el. Ami fontos, hogy azt a sportot kell megtalálni, ami mindig add valami pluszt, amiért szívesen jársz el edzeni és nem csak azért csinálod, mert muszáj.

Farkas Beatrix_spinning
Bea a 4 órás spinningmaraton után
Vera (40 éves)
Történetem a 80-as évekhez hűen kezdődik. Döntenem kellett, hogy atlétika vagy labdajáték. Atlétika edző szimpatikusabb, így elkezdtem futni. Gyerekként a sikerek gyorsan motiváltak. 10-15 év után realizáltam a fizikai függősséget! Voltak hosszabb kihagyások, sok sport kóstolgatása, de a futás örök maradt. Futni bárhol bármikor tudtam. Én kellettem csak hozzá. Az, hogy most újra versenyeken indulok, annak köszönhető, hogy 3 éve spinning edzőként esténkét “tesit” tartok, és formálódott egy olyan közösség, akinek a futást is meg tudtam mutatni. Megspékelve nem csak azzal a részével, hogy csoda helyeken futunk, hogy együtt tesszük, hogy utána röhögünk a szétáradó endorfintól, hanem azzal a motivációval is, hogy érmet akasztanak a nyakukba egy olyan teljesítmény után, amiről soha sem álmodtak. Nekem most ez a motiváció a versenyekhez!

Kiss Vera_futóverseny
Vera (balra) és motiváltjai
Dóra (44 éves)
A sport mindig is része volt a mindennapjaimnak, és az életemnek kisebb megszakításokkal. Nagyon fontos számomra. Sokféle sporttal volt már dolgom, egyidejűleg akár egymással kombinálva azokat. Úgy gondolom, így lehet tényleg változatos, nem un rá az ember egy picit sem, és nem válik monotonná a számára. A futás tini korom óta beletartozik a sportolási körömbe, de két éve nyert igazi értelmet, amikor barátnőm feldobta az ötletet, hogy induljunk női hármas váltóban egy harmadik barátnőnkkel a Pécs-Harkány futóversenyen. Először megijedtem, hiszen a 3-4 km-es távok, amiket addig futottam most szinte megháromszorozódtak. Ugyanakkor rendkívül izgalomba jöttem az ötlettől, így elkezdtem a felkészülést.

Hatalmas élmény volt számomra a verseny, nagyon jól éreztem magam. Annyira, hogy itt nem álltam meg. Már más fényben láttam a futás fogalmát. Volt igazi cél, amiért felhúztam a futócipőt nap, mint nap. Bár őszintén szólva kimagasló eredményekre álmaimban sem gondoltam, nem is az volt a lényeg. Játék volt az egész. Ekkor megtörtént a 2015-ös évben a második Pécs-Harkány versenyemen, hogy két barátnőimmel második dobogós helyezést értünk el női hármas váltóban. Fantasztikus érzés volt. Több sem kellett, elkezdtük böngészni a további versenykiírásokat. Nem váratott sokáig magára. Következett a Keszthelyi kilométerek verseny, ahol egy másik barátnőmmel harmadik, majd az Orfű éjszakai félmaraton versenyen első helyen végeztünk. Azóta legyen hideg, vagy meleg,eső,vagy hó nem állíthat meg senki, ha futásról van szó. Bár a versenyek ebben az évben váratnak magukra, mert kismama lettem, de ennek ellenére a futás, a sportolás része ugyanúgy a mindennapjaimnak most is.

Imhof Dóra_futóverseny
Dóra (balra) és futótársa a keszthelyi futóverseny előtt
Viktória (33 éves)
33 éves vagyok és kisgyermeknevelőként dolgozom egy pécsi bölcsődében. 2 kisgyermekem van, 6,5 és 3,5 évesek. A kisebbik fiam 1,5 éves volt, amikor egy barátnőmtől hallottam, hogy spinning edzésre jár, gondoltam, a következő edzésre vele megyek. Fogyás céljából indult az egész, mert a két terhesség között 20 kg-ot híztam. Nagyon megfogott az óra hangulata, pörgős zenéi összhangja. Az első hónap után kaptam a biztató megjegyzéseket, hogy lefogytál, milyen csinos vagy, ez erőt és kitartást adott a folytatáshoz. A ruháimon is láttam a változást, és éreztem is magamon. Sokkal jobb lett a közérzetem is. Mellette az étkezésre is odafigyelek, nem fogyasztok cukrot és fehér lisztet. Hetente 2x spinningelek, és kb. 3x futok.

1 éve kezdtem a futást, 2 hónappal később láttam egy versenyplakátot, és úgy gondoltuk 3-as váltóban lefutjuk a félmaratont Pécs és Orfű között. Itt tulajdonképpen kíváncsiságból indultam. Ha már nem utolsónak érek be, nyert ügyem van. Azóta több futóversenyen is indultam, mindig önmagam legyőzése volt a cél, hogy mindig egy kicsit gyorsabb legyek. Egy húzósabb nap után, kikapcsolódásként, feltöltődésképpen nagyon jól esik egy-egy edzés. A spinning rendszerességet hozott az életemben, nincs kifogás, menni kell, mert imádom, mindent megmozgat egyszerre, úszok a verejtékben, még az izomlázat is szeretem, minden percét élvezem. Ha nem tudok menni, akár betegség, akár más miatt, egyszerűen rosszul vagyok, hisztis leszek. A futással kiegészítve kihagyhatatlan az életemből. Mellette még ha tehetem, biciklizem, és itthon tornázom.

Komjáti Viktória_futóverseny