6 játék, ha nem bír magával a gyerkőc

Ha hosszabb útra készülünk, és az autóban ülő gyermekekre jellemző a hiperaktivitás, akkor bizony pokoli néhány órának nézhetünk elébe. Elkerülvén az ismerős „mikor érünk már oda?” és az „ott vagyunk már?” rigmusokat, vessük be az általunk összegyűjtött játékok valamelyikét.

hirdetés

1. Én, a kém

Olyan gyerekeknek ideális, akik már ismerik az abc-t. A kezdő játékos körbekémlel az autóban, és kiszelem egy tárgyat, aminek elárulja a kezdőbetűjét. Fontos, hogy a tárgy mindenki számára látható legyen, majd a játékosok elkezdhetnek barkóba szerűen kérdezősködni, hogy melyik tárgyat választotta a kém. Aki kitalálta, ő lesz a következő kém.

Gyerekek az autóban 1

2. Meseírás

Ha jól meg akarjuk mozgatni a gyermek fantáziáját, akkor válasszunk valamilyen mesés képzeletbeli játékot. Ezek közül az egyik legizgalmasabb, hogy mindenki egy mondatot tesz hozzá az alakuló meséhez, ám mindegyik mondatnak vagy a „sajnos” vagy a „szerencsére” szócskával kell kezdődnie. A gyerekek egyedül is játszhatják, viszont ajánlatos a felnőttnek bedobni az első mondatot, például: „a koboldok egy nap elindultak északnak”, vagy „élt egyszer egy idős, fény istenség”.

3. Számoljuk meg a kutyákat

Kutyákat, lovakat, őzikéket, de városban akár lehet játszani sapkás kisfiúkkal, szemüveges öreg nénikkel, kék pólós lányokkal, de akár biciklistákkal és magas épületekkel is – a lényeg, hogy közösen meg kell számolni, hogy miből mennyi van.

4. A híres ország-város

A mindenki által imádott ország-város inkább nagyobb gyerekek számára elfoglaltság, de akkor nagyon élvezetes. Egy A4-es papírlap, és toll kell csak hozzá (vagy okostelefon) amire felírjuk a következőket: ország, város, fiú, lány, növény, állat, tárgy, híres ember. Ezután az abc valamelyik betűjével kell mindegyik kategóriából egyet írni. Aki a leggyorsabban kész, az nyert!

Traveling With Kids

5. Egy kis raj, másként

Az autóban elég nehéz kivitelezni a ceruzával, filccel való művészkedést. Ám szerencsére rengeteg okostelefonra és tabletre tölthető ingyenes színesős és rajzolós alkalmazás elérhető már. A gyerek kora, sőt neme szerint válogathatunk a különféle játékok közül. A kézügyességet persze nem fejleszti úgy, mint a papírlapra való rajzolás, de arra a néhány órára, amíg le kell kötni a kicsit tökéletesen megfelel.

6. Számtábla szóalkotó

A játék menete, hogy a szembe jövő autók rendszámtábláinak betűiből, ki alkot a leggyorsabban értelmes szót. Természetesen lehet használni pár extra betűt, de a lényeg, hogy minél gyorsabban találjanak ki valamit a játékosok. Garantált a sok nevetés.

[note note_color=”#ffc68f”]

Természetesen az ősi barkchoba, és a kő-papír-olló mindig biztos megoldás. Eleve adottak a „kellékek” és minden gyermek ismeri, de azért néha érdemes ezeket a játékokat kicsit felturbózni.[/note]