6 tárgy, amivel „zero waste” lehet a fürdőszobád!

Vannak, akiket egyáltalán nem érdekel, hogy mennyi szemetet termel fürdőszobai tevékenységük egy hónap alatt – mi viszont nem ilyenek vagyunk, sőt szeretjük a környezettudatos szépségápolási és higiéniai megoldásokat. Mutatunk 6 tárgyat, amivel fürdőszobád „zero waste”, vagyis hulladékmentes lehet, és még anyagilag is jobban megúszod a kötelező köröket!

hirdetés

A szokásos rutin vattakorongot, tampont, papírzsebkendőt, sampont és tusfürdőt diktál a bevásárlókosarunkba havi rendszerességgel, mi pedig joggal engedünk a kísértésnek, hiszen a megszokások rabjai vagyunk. Sok nő bele sem gondol, hogy apró változtatásokkal mennyit tehetne magáért és a környezetéért – bár ez a mondat már szinte közhely, mégis sokan elengedik a fülük mellet.

Testápolók helyett növényi olajok

Az ásványi olajok nem bőrrokon anyagok, nem táplálják a bőrt és nem is szívódnak fel rendesen, ráadásul még a bőrlégzést is lezárják – mondja Münsterné Turi Ildikó pécsi biokozmetikus. A természetes növényi zsírok vagy olajok viszont jól táplálják a bőrt, hiszen szerkezetileg hasonlóak a bőr zsíranyagához, ezért fantasztikusan be tudnak épülni, táplálják és regenerálják azt.

filipendula-ulmaria-meadowsweet-achillea-millefolium-yarrow-161503

Naptejek helyett kakaóvaj

Naptej helyett tökéletes megoldás a természetes napozószer, a kakaóvaj használata. Persze betartva a fokozatosság elvét, és a nyár beköszöntével csak apránként kimenni a napra, egyre hosszabb időkre, hogy bőrünk hozzászokjon a sugárzáshoz. A kakaóvaj 8-11 faktorszámú naptejnek felel meg, így komolyabb kánikulákban persze érdemes a magasabb faktorszámú védelemhez fordulnunk, de addig minek, ha van nálunk az isteni kakaóvajból? Ráadásul csomagolás nélkül is tudunk rendelni online, és sokkal később fogy el, mint a dobozos naptejek.

Tusfürdő és sampon helyett szappan

Mondanunk sem kell, hogy a természetes, ellenőrzött szappan sokkal tudatosabb választás a tusfürdő helyett. Ez utóbbi parabéneket, azaz a metilt vagy butilt, illetve különböző kőolajszármazékokat és alumíniumsókat tartalmazhat, amelyek könnyedén felgyűlhetnek a szervezetünkben, hosszú távú problémákat okozva. Ha a szappanok mellett tesszük le a voksunkat, akkor nem csupán a bőrünk lesz hálás, de fölösleges flakonoktól és tubusoktól is mentes lesz a fürdőszobánk.

Tampon helyett intimkehely

Első olvasásra összerándulhat a gyomrunk, az intimkehely mégsem akkora ördöngösség, mint ahogy a legtöbb nő hiszi. Egyszer kell megvásárolni, ami azt jelenti, hogy egy évben akár húszezer forintot is spórolhatunk vele. Az intimtölcsér egyébként egy rugalmas szilikon tölcsér, ami a piros betű napok alatt, a hüvelybe felhelyezve gyűjti össze a menstruációs folyadékot. A hiedelmekkel ellentétben rendkívül higiénikus, könnyű a használata, és végső soron semmilyen szemetet nem termelünk használatával. Tavaly bővebben is kifejtettük ezt a témát. 

cup

Vattakorong helyett mosható arctisztító párna

Arra nem is gondoltunk volna, hogy a vattakorongnak is van környezettudatos alternatívája? Pedig létezik! Mosható arctisztító párnákat igenis kapni a boltok polcain, könnyedén tisztíthatóak és sokáig használhatóak.

Papír zsebkendő helyett keszkenő

Gondoljunk csak bele, hogy mennyi zsebkendőt használunk el a téli hónapokban. Ez a temérdek hulladék mind nem is jöhetne létre, ha textil zsebkendőt, vagyis keszkenőt használnánk. Édesanyánknál vagy nagymamáinknál biztosan találunk még a régi tárgyból.