9 tipp, hogy túléld a karácsonyt!

Karácsonykor nem lehet keveset enni. A nagymamától a szomszédnénin át az összes rokon és ismerős terülj-terülj asztalkámmal vár, a finomságokat pedig mindenhol meg is kell kóstolni. Mit megkóstolni, minimum befalni egy tepsivel! Ki bírja ezt gyomorral? Mi biztosan nem, ezért megkért ük Vági Zsolt táplálkozáskutatót, hogy mondja el a tutit. 

hirdetés
Uránia Mozi
1. Ne hagyjuk ki a reggelit!

Sokan gondolkodnak úgy, hogy a reggeli kihagyásával energiát spórolnak, vagy többet ehetnek „büntetlenül” a nap későbbi részében. Rengeteg kutatás bebizonyította azonban, hogy ennek pont az ellenkezője igaz, a reggeli kihagyásával nem spórolunk energiát, sőt általában többet viszünk be az átlagosnál ezeken a napokon, illetve az emésztőrendszert is megterheljük.

hirdetés
Uránia Mozi
2. Figyeljünk a folyadékfogyasztásra!

Az édességek kavalkádjában, valamint a gyakoribb alkoholfogyasztás miatt a szervezet nagyon könnyen dehidratálódik, ezért törekedni kell az egész napra elosztott folyadékbevitelre, lehetőleg tiszta víz formájában.

Woman eating cake at Christmas

3. Nézzünk ritkábban a pohár fenekére!

Az ünnep és a családdal töltött idő nem kell, hogy rutinszerű alkoholfogyasztással társuljon. Különösen megterheli azok szervezetét, akik egyébként nem isznak, viszont vendégségben nem szeretnék visszautasítani az itókát.

4. Tervezzük az étkezéseket!

A megtervezett étkezésekkel sokkal könnyebben elkerülhető a túlevés. Együnk naponta ötször, és kerüljük a tévé előtti nagy evészeteket.

5. Figyeljünk a bevásárlásra!

Az egészséges táplálkozás itt kezdődik. Ha minőségi alapanyagok vannak otthon, már sokkal könnyebb egészséges ételeket vagy akár nassolnivalókat összeállítani.

6. Ne hagyjuk abba a mozgást!

A megfelelő emésztéshez nagy szükség van a testmozgásra, nem kell, hogy túl intenzív legyen, de fontos, hogy az ünnepek idejére se hagyjuk abba, legalább sétáljunk minden nap. És ne csak a hűtőig!

karácsony

7. Rost, rost, rost!

A rostok nagy telítőértékkel bírnak. Sokkal hamarabb jól lakunk, ha megfelelő mennyiséget eszünk belőlük. Remek forrásai a teljes őrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek.

8. Az élet ne az étkezőasztal körül forogjon!

A beszélgetések közbeni, időkitöltő csemegézéssel lehet a legtöbb felesleges energiát bevinni a szervezetbe, valamint a legjobban elrontani a gyomrot. Ilyenkor a szervezet nem az evésre koncentrál, nincs megfelelő emésztőnedv és nyáltermelés, kevesebbszer rágjuk meg az ételt. Csináljunk egyszerre egy dolgot! Ha étkezünk, akkor a fókuszunk legyen az ételen, így előbb érezzük a teltségérzetet.

9. Ne kezdjünk el bűntudatot érezni!

Az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy sanyargatjuk magunkat, amikor egyébként mindenki élvezi a finom falatokat. Nem fog összedőlni a világ, ha néhány napig nem figyelünk oda. Az úszógumi nem egy hét evéstől ugrik fel ránk. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor jóval fontosabb a diéta betartása, pl. cukorbetegség, ételallergia esetén. Összességében viszont a bűntudat nem old meg semmit, inkább szívleljük meg az előző 8 pontot!

Hirdetés