A balett előszobája

Az Abszolút Nő most kezdődő sorozatában olyan sportágakat kívánunk bemutatni, amelyek a pécsi és városkörnyéki szülők gyermekei számára elérhetőek. Elsőként ismerkedjünk meg a balett alapmozdulataira épülő esztétikus testképzéssel.

Pontosan mi is ez a mozgásforma?

Az esztétikus testképzés, más néven Berczik-technika olyan gimnasztikai alapkövetelményű mozgásanyag, amely magába foglalja a mindenki számára szükséges egészséges, természetes mozgásfajtákat.

A tanítás első lépése megszerettetni a mozgástanulást a gyerekekkel, vagyis az ösztönös mozgást fokozatosan a tudatos felé irányítják. Ezt célszerű minél fiatalabb korban elkezdeni, mert a kicsik így lesznek egyre fogékonyabbak a gyakoroltatás iránt.

– Az esztétikus testképzés nyújtotta változatosság fenntartja a gyermek érdeklődését, megtanul az izmainak parancsolni, és egyre inkább ura lesz a testének, az izomzat egyre inkább formálódik és egyre szorosabb kapcsolatba kerül a zenével – ismerteti röviden a mozgásfajta lényegét Radics Zorka táncpedagógus.

Kinek, mikor, hogyan?

A 2-3 éves gyerekek egészséges fejlődése érdekében szükség van a kötetlen, játékos, szabad mozgásokra. Mindemellett éppen annyira fontos, hogy megfelelő korban hozzáfogjunk a mozgáskultúra megalapozásához. A biológiai adottságok három és tíz éves kor között a legkedvezőbbek a testformáláshoz, valamint az ehhez szükséges készségek kifejlesztéséhez.

Bár ez a fajta mozgás eleinte megterhelő lehet a lábízületeknek, de a sok lábujjhegyen járás, valamint a lábfejgyakorlatok az izomzat megerősítéséhez vezetnek, illetve jó eredményeket mutatnak a lúdtalp megelőzésében – mondja dr. Mészáros Kálmán sport szakorvos.

Hová írassam?

Pécsett az Apáczai Nevelési Központ Művészeti Iskolájában lehet tanulni az „esztétikus testképzést”. Ez a sport a balett előszobájának is tekinthető, hiszen közvetlen belépést biztosít a táncosok közé. A több mint két évtizede működő pécsi iskola a Magyar Táncművészeti Főiskola partnerintézménye. A 6 és 22 év közötti fiatalokat felkészítik a művészeti szakközépiskolára, ahonnan társulatoknál, színházaknál helyezkedhetnek el a növendékek, esetleg a főiskolán táncpedagógusnak tanulnak tovább, vagy külföldön vállalnak munkát.

Az ANK Művészeti Iskolájában a gyerekek életkoruk szerint tanulják az esztétikus testképzés mozgásformáit, a kiemelkedően jó teljesítményt nyújtó gyerekek számára pedig differenciált képzést biztosítanak. Amikor versenyekre készülnek, az együttes minden csoportjának tagja képviseli az iskolát.

A 11 éves Dániel is ebbe az intézménybe jár, két éve Radics Zorka moderntánc-pedagógus növendéke, a fiú egy olyan csoport tagja, amely Pécsett a legjobbak között számon tartott és országosan is elismert.

Ahogyan Dániel édesanyja, Szilvia fogalmaz, fia már kicsi korában imádta a zenét és állandóan táncolt. Ízületei lazák voltak és jó volt a mozgása. Az iskolában rögtön tánctagozatra íratta, ahova fel is vették. A szak előnyeit abban látja, hogy Dániel mozgása, járása a mindennapokban is szebb, illetve fegyelmezettebb a viselkedése.

Költségek , időbeosztás

A művészeti iskolában a tanítási idő után folyik oktatás, hetente két-három alkalommal 4-6 órában tanulhatnak a növendékek. Ide bármely jó mozgású, laza ízületekkel rendelkező gyermek jelentkezhet, felvételi vizsga nincs. A féléves díj az államilag finanszírozott képzésben 7000 forint félévente, a második félévtől tanulmányi eredmény szerint fizetendő a térítési díj. Ezen kívül pluszkiadásokat jelent a balettcipő és balettdressz megvásárlása, a versenyekre való eljutás anyagi ráfordításai, a nevezési díjak, a fellépőruhák varratási költségei.

Szilvia szerint az esztétikus testképzésben részt vevő gyermekek szüleitől feszesebb, ugyanakkor rugalmasabb időbeosztást kívánnak a mindennapok, hiszen ha egy-egy csoport versenyre készül, sokszor előfordul, hogy több délutáni órán, esetleg hétvégi próbán kell részt venniük.

hirdetés

Hirdetés