A bejgli és a mikuláscsoki reinkarnációja

Vége a karácsonynak, de még mindig a nyakadon van egy rakás csoki, szaloncukor, mézeskalács és bejgli? Nem kell őket húsvétig enned, kidobnod meg pláne nem. Mutatunk pár finomságot, amihez felhasználhatod a maradék édességeket.

hirdetés

Keksz csokidarabokkal

Hozzávalók:

45 dkg liszt
37 dkg margarin
10 dkg cukor
20 dkg (mikulás)csoki
2 tojássárgája
fél zacskó sütőpor

Elkészítés:

Keverd el a lisztet a sütőporral és morzsold bele a margarint, majd szórd bele az összetört csokoládét.

Add hozzá a többi összetevőt is és gyúrd tésztává (ha nem állna össze, kevés tejfölt is hozzáadhatsz).

Csinálj a tésztából kb. 3 centis golyókat, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezd el rajta a golyókat egymástól 3-4 cm-es távolságban és lapítsd le őket egy villa segítségével.

200 fokra előmelegített sütőben addig süsd, amíg egy kis színt kap.

csokis_keksz

Muffin szaloncukorral

Hozzávalók:

2 bögre liszt
1 bögre cukor
2 tojás
fél bögre olaj
1 pohár joghurt
1 tk. fahéj
1 csomag sütőpor
szaloncukor

Elkészítés:

A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban keverd össze, majd vegyítsd őket össze. A tésztát adagold muffin papírral bélelt muffin sütőbe és nyomj mindegyik közepébe egy szaloncukrot. Ha túl nagyok a szaloncukrok, akkor feldarabolhatod őket. A szaloncukrot összetört csokimikulással is helyettesítheted. 190 fokos sütőben 20 percig süsd.

muffin.JPG

Bejgli felfújt

Hozzávalók:

diós és/vagy mákos bejgli
4 tojás
1 liter tej
5 dkg vaj
1 rúd vanília
2 db alma
2 ek. sárgabaracklekvár
fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés:

A felhasított vaníliarúddal forralj fel 4 dl tejet. Amíg a tej melegszik, vajazz ki egy tűzálló tálat, és a felszeletelt bejglit rendezd el benne (max. 2 rétegben). A bejglire öntsd a felforrt tejet, kicsit hagyd állni, hogy jól beszívja.

A maradék tejet keverd el a 4 tojás sárgájával, és öntsd a bejglire. A maradék vajat vagdosd a tetejére, szórd meg fahéjjal, majd reszeld rá az almákat. Süsd kb. 40 percig lefedve 180 fokon.

Amikor már csak pár perc van hátra, a tojások fehérjét verd kemény habbá a baracklekvárral. Vedd ki az edényt a sütőből, a habot halmozd a bejgli tetejére, és fedő nélkül süsd további 15 percig.

alma és fahéj

Bejglipuding

Hozzávalók:

500 gramm tetszőleges bejgli
3 tojás sárgája
2 dl tejszín
2 ek. nádcukor
1 vaníliarúd
mazsola
1-2 ek. brandy vagy egyéb likőr
2 ek. felkockázott vaj, plusz egy kevés a kenéshez

Elkészítés:

Szeleteld fel a bejglit ujjnyi vastagra, majd helyezd el kivajazott sütőformában.

A tojásokat verd habosra a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével. Add hozzá és keverd el alaposan a tejszínt. Öntsd ezt a bejglire, szórd meg mazsolával és vajkockákkal.

200 fokos előmelegített sütőben süsd 15 percig.

Kínálhatod vaníliafagyival vagy sodóval, de akár önmagában is.

bejgli

Ötperces süti

Hozzávalók:

maradék bejgli
1 csomag vaníliapuding
fél liter tej
asztalt gyümölcs vagy befőtt

Elkészítés:

Tedd a bejglit egy hőálló tálba.

Készítsd el a pudingot a pudingporon található leírás szerint.

Öntsd forrón a pudingot a bejglire, szórd rá az aszalt gyümölcsöket vagy befőttet.

[box title=”A mézeskalács felhasználása” box_color=”#f9ca57″]Többféleképpen is újrahasznosítható ez a süti. Finomra darálva olyan receptekhez, amelyek hozzávalói között szerepel darált keksz (pl.: kókuszgolyó). Nagyobb darabokra törve olyan sütikhez, amikhez kekszmorzsa kell: pohárkrém, de akár sajt- vagy túrótortaalap is lehet belőle.[/box]

aszalt gyümölcs

Süti falatkák

Hozzávalók:

30 dkg mézeskalács morzsa
5 dkg darált dió
3 tojás
1 dl tej
1 ek. rum
kevés mazsola
1 ek. méz
1 kk. szódabikarbóna

Elkészítés:

A mézeskalácsot törd össze mozsárban vagy darálóval. Add hozzá a többi alapanyagot, majd keverd össze.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyél kiskanálnyi halmokat, majd 180 fokon süsd addig, amíg picit megpirul (kb. 20-25 perc).

mézeskalács