A kajszin túl – lekvármustra

Aki azt hiszi, hogy a lekvár megáll ott, hogy sárgabarack és eper, az nagyon téved: a lehetőségeknek szinte csak a fantázia szab határt, bátran lehet kísérletezni az ízekkel. Kistermelői különleges ízeket kóstoltunk.

hirdetés

Tündérpancs

Kósik Dia, a Tündérpancs lekvárok anyja ehető virágokból készít lekvárokat, szörpöket és csokoládés gyümölcslekvárok is forrnak a konyhájában. Kistermelő révén nem nagy piacra dolgozik, termékei korlátozott mennyiségben érhetők el.

Aki a virágot szereti…

Az ehető virágokból készült lekvárok nem csak finomak, de gyógyító hatásúak is. A jukka immunerősítő, a rózsa a szív működésére van jótékony hatással, a jázmin antidepresszáns, az orgona a máj és hasnyálmirigy jó barátja, a bodza pedig univerzális csodaszer, többek között vízhajtó hatású, és jól használható a megfázás kezelésére. A jukka és a rózsa diabetikus változatban is elérhető! A viráglekvárok terápiás célzattal napi háromszor, kis mennyiségben fogyasztandók, de a gyümölcslekvárokhoz hasonlóan – például kenyérre kenve – is ehetjük őket.

Amit megkóstoltunk: bodza.

Nagyon markánsan érezhető a bodzavirág íze, sokkal erősebben, mint egy szörp esetében. A lekvár állaga elsőre furcsa, darabos, ugyanakkor esztétikus látványt nyújtanak a kis virágok a zselés anyagban.

Csokis csodák

Dia csokis lekvárjainak palettája széles, természetesen midig a szezonnak megfelelő gyümölcsökből főzi őket. A lekvárok 82%-os csokoládéval készülnek, minimális hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Amit megkóstoltunk: cseresznye, bodzabogyó, kajszi, zölddió.

Igazából mindegyiket annyira finomnak találtuk, hogy nagyon nehéz lenne megítélni őket egymáshoz képest. Amit megjegyezhetünk, hogy a savanykásabb ízek kedvelőinek a bodzabogyót, az igazán édesszájúaknak pedig a zölddiót ajánlanánk. A csokoládé és a gyümölcsök íze egyaránt érvényesül, nem nyomják el egymást, hanem szépen harmonizálnak.

A bajszos üvegek

Lukács Lóránt termékeinek védjegye a bajusz a címkén. Mottója, hogy a gyümölcsöket fel kell turbózni valami csavarral: csak „a meggyet tiszteli annyira”, hogy nem egészíti ki valamilyen pikáns ízzel. A borsmentás epret vörös húsokhoz ajánlja, a pikáns cseresznyét, amelyet sötét balzsamecettel és színes borssal ízesít pedig levesben főtt húsokhoz javasolja.

Amit megkóstoltunk: pikáns cseresznye.

Illatán is érezhető volt a balzsamecet és a bors, egészen különleges ízhatást tapasztaltunk, ami a gyümölcsös mártásokra emlékeztetett. Valóban el tudjuk képzelni valamilyen főtt hús mellé. Palacsintába nem tennénk, viszont lekváros kenyér formájában fogyasztanánk.

Hagyma és bab

Medvehagyma- és babkrém? Miért ne? A termelő azt mondja, bár itthon nincs olyan nagy hagyománya a sós, fűszeres krémeknek, felhasználásuk rengeteg lehetőséget rejt, hiszen ehetjük többek között tészták, húsok mellé, használhatók töltelékként, de akár szendvicskrémnek is. Medvehagyma-rajongók figyelmébe: Lóránt még teljesen bio fűszerkeveréket is készít a népszerű hagymaféléből.

Amit megkóstoltunk: babkrém.

Annyira finom volt, hogy alig tértünk magunkhoz. Bud Spencer is megnyalná mind a tíz ujját! Töltött tésztákhoz és vegetáriánusoknak – bármihez – erősen ajánlott!

Hol szerezhetjük be?

A termelők készítményeihez hozzájuthatunk az Aszpik vásárokon, a Tüke Piacon és az Ízes Magyar Csemege és Gyógynövény boltban a Széchenyi téren.