A kilátástalanságból emeli fel a szegényeket egy pécsi csapat

A hátrányos helyzetűek, vagy szegénységben élők nem hónapokban, hanem napokban gondolkodnak. Nem tervezik a másnapi ebédet, mert azt sem tudják mi lesz aznap este. Az, hogy nekik állandó munkahelyük legyen, szinte kizárt. A Tesz Munkaruha márkát megálmodó pécsi csapat máshogy látja: érdemes kiképezni, és munkát adni a pécsi szegényeknek!

hirdetés

Munkahelyteremtés céljából alakult meg a Tegyünk Egymásért Szociális Szövetkezet, miután osztatlan sikernek örvendett a pécs-somogyi varróklubjuk. A Mihálykövi Andrea által vezetett varróklubba a helyi hátrányos, és halmozottan hátrányos asszonyok jártak el rendszeresen, ez volt a kiindulási pontja a csapatnak, hogy megalakítsák a szövetkezetet, a szövetkezeten belül pedig a Tesz Munkaruhát. Ez utóbbi vállalkozás célja, hogy a varróklubból kikerülő hátrányos helyzetű asszonyoknak rendszeres munkát adjon.

A csapat májusban nyerte el a Simonyi BEDC Inkubációs program keretén belül a fenntarthatósági díjat, majd ez adta az ötletet és önbizalmat, hogy az OFA NKft. Fókusz nevű pályázatára is beküldjék üzleti tervüket. A pályázatban megvalósuló Tesz Munkaruha projekt célja, hogy fenntartható munkahelyek létrehozásával visszasegítse a hátrányos helyzetűeket a munkaerőpiacra.

Képzés, munka majd mentorprogram

A műhelyükbe olyan nagykozári és pécs-somogyi hátrányos helyzetűeket vesznek fel, akik elvégzik a szövetkezet által indított varró-szabó képzést decemberben. A húsz fővel induló csapatból végül öten a céghez kerülnek, de a Tegyünk Egymásért Szociális Szövetkezet gondoskodik arról, hogy a maradék tizenöt ember se maradjon munka nélkül.

– Több pécsi varrással foglalkozó céggel is tárgyaltunk, akik szívesen fogadják a képzésből kikerülő varrónőket. Így azok sem maradnak lehetőség nélkül, akik nem kerülnek be a Tesz Munkaruhához – árulta el Tóth Eszter, a szövetkezet egyik mentora.

Mire elvégzik a képzést a varrónők februárban, addigra a műhely is elkészül Pécsett, az Edison utcában, jövő áprilisában pedig már rendelhetünk is a munkaruhákból a Tesz online webshopján keresztül, vagy akár személyesen is.

– Hatalmas lépés lesz ezeknek az embereknek, hogy a közfoglalkoztatási bér helyett szakképzett minimálbért fognak keresni, ami közel bruttó százharmincezer forint. Ez egyrészt jelentős életminőség-javulást eredményez, másrészt pozitív példa a többi hátrányos helyzetűnek – mondja Bartókné Ehreth Anita, a szövetkezet elnöke, aki hozzátette: “mentorprogrammal is segítjük a munkavállalókat, megtanítjuk őket arra, hogy miként kezeljék a megkeresett pénzüket. Nekik már ez is nagy feladat, ők nem tudnak még hónapokban gondolkodni, napról napra élnek”.

Nem mindegy, hogy kitől veszünk!

A csapat legfőbb feladata, hogy tudatosítsa a vásárlóban, hogy hátrányos helyzetűek varrták a munkaruháját, mely legalább olyan jó minőségű és piacképes, mint versenytársai. Ezt erősítve, a katalógusukban és a kísérőlapokban is olvashatunk majd a varrónők élettörténetéről, és arról, hogy mennyit változott az életük a varrodának köszönhetően.