6 tipp, hogyan tisztítsd a mobilod és a géped

Egyre több időt töltünk a laptopunk fölött görnyedve, sőt akiknek ez munkaeszköz is, azok tulajdonképpen együtt élik vele mindennapjaikat. Eszünk fölötte, folyamatosan nyomkodjuk a billentyűzetet, így hamar elszennyeződik a gép, morzsás, poros lesz. Ugyanez igaz a mobiltelefonokra, amit sokan még a WC-re is magukkal visznek és nem mindig frissen mosott kézzel veszik fel a készüléket. Ezek az eszközök minden nap a szolgálatodra állnak, ezért nem árt néha letisztogatni őket. Megmutatjuk, hogyan teheted ezt meg!

hirdetés

A laptop

0. Fontos! Takarítás alatt legyen kikapcsolva a laptop, húzz ki belőle mindenféle kábelt.

1. Egy száraz fogkefével haladj végig a gépen, szedd ki vele a billentyűk közé szorult törmelékeket.

2. Ezután használj sűrített oxigén-spray-t, amivel az apró porszemeket is el lehet távolítani – a hangszórókból is. Fontos, hogy ne rázzuk a palackot és ha nagyon lehűlne, akkor hagyjuk pihenni. (A billentyűk alatti lapot ki is pattinthatjuk, ha igazán alapos munkát akarunk végezni.)

3. Egy szöszmentes textília (mondjuk egy mikroszálas rongy) egyik felét nedvesítsünk meg alkoholos vízzel, de arra figyeljünk, hogy semmiképp ne csöpögjön belőle a víz! A nedves oldalával törölgesd át a billentyűzetet fentről lefelé, ha valahol makacsabb szennyeződés van, ott körkörös mozdulatokkal dolgozz. Az alkohol miatt hamar megszárad a felület, így szárazon már nem kell áttörölni. (Sima mosogatószeres vizet is használhatsz, ilyenkor 5:1 arányban hígítsd és szükséges lesz szárazon is áttörölni a felületet.)

laptop takarítás2

4. A textília száraz részére permetezz vizet vagy ablaktisztítót, és töröld át a monitort. Arra figyelj, hogy ne nyomd oda erősen a rongyot és ne permetezz közvetlenül a képernyőre.

5. Csukd le a laptopot és töröld át kívülről is.

6. A sűrített oxigénnel fújd ki a port a laptop alsó részeiből is. Haladók szét is szedhetik a burkolatot, de erre nincs szükség feltétlenül.

A telefon

0. Ebben az esetben is legyen kikapcsolva a készülék tisztogatás közben!

1. Ha használsz tokot, szedd le és amennyire csak tudod, kapd szét a készüléket: hátlap, aksi stb.

2. Ha telefonodnak van billentyűzete, töröld át óvatosan hígított alkoholos vattakoronggal, ne nyomd rá túlságosan. Vigyázz rá, hogy ne legyen túl nedves, mert – nem meglepő módon – a billentyűknek nem tesz jót a víz.

telefon takarít 2

3. A telefon többi részének tisztításához szintén megfelelő az alkoholos vattakorong vagy egy mikroszálas, hígított alkohollal nedvesített törlőrongy. Ezeket a részeket bátran lehet tisztogatni, a törékeny területekre vigyázz és a képernyőt se nyomd meg túl erősen. A hátlap mindkét oldalát tisztogasd meg, a nehezen elérhető részeket – kamera, a képernyő pereme – érdemes fültisztító pálcikával kezelni.

4. Takarítás közben ügyelj rá, hogy ne karcold össze a képernyőt, vagyis tényleg csak puha ronggyal ess neki. Ha repedés van a képernyőn, akkor különösen óvatosan dolgozz, kerüld az erős nyomást és a körkörös mozdulatokat.

5. Ha végeztél, hagyd, hogy elillanjon az alkoholos “bevonat” a készülék alkatrészeiről, majd szereld össze újra.

6. A telefon tokját se hagyd ki: műanyag esetén könnyű a dolgod, hiszen akár a csap alá is tarthatod, viszont ebben az esetben várd meg, amíg teljesen megszárad, mielőtt újra használnád. Ha bőr tokot használsz, bevethetsz speciális ápolószereket, ezek mellékelt használati útmutatóját követve alkalmazd őket.

 • Balázs

  MZ/X – Meg azt is le lehet írni amit te írtál. A cikk legalább nem támad senkit. De hát mindenki önmagát minősíti.

  Krisz – A hangos gondolkodás fontos dolog néha. Így hát te is megválaszoltad magadnak a benned kavargó kérdést.

 • Krisz

  A városban már minden történt, valamiről be kellett számolni, hát itt van ez a nesze semmi fogd meg jól cikk. 😀
  Én eddig is tisztán tartottam mindent, nem volt újdonság ez a cikk…
  bár 1-2 ismerősöm elgondolkozhatna, hogy mennyire tartja be az alapvető higiéniát 🙂

 • MZ/X

  Azt is le lehetne írni 10 pontba hogy hogyan törölje ki a se*gét az ember?
  Óvoda szinten vagyunk kérem.

 • név

  Nem akadékoskodás, de az nem oxigén-spray, hanem sűrített levegő.. Azért nem annyira csak lepattintjuk a billentyűzetet a laptopnál, mert néha csavar tartja. Illetve a szét szedés sem annyira egy egyszerű művelet, és még nem is beszéltünk arról, hogy 2-3 év után nem csak kifújni kell a gépet, hanem újra pasztázni is. Egy kicsit járjon utána a cikk írója, mielőtt leír valamit..