A legbénább karácsonyi ajándékok

Közeleg a karácsony, vasárnap már meggyújtottuk a második adventi gyertyát. A következő két hétben be kell szerezni az ajándékokat szeretteinknek, ami nem mindig egyszerű feladat. Vannak viszont olyan dolgok, amiket jobb inkább a polcon hagyni, mint a fa alá tenni.

hirdetés

Gyertya és mécses

Ha van igazán unalmas és rossz ajándék, akkor az a gyertya. A céges és iskolai ajándékozások nagy slágere, azonban az ajándékozott mosolya ilyenkor a legkevésbé sem őszinte. Egyrészt, mert feltehetően a szükséges gyertyamennyiséget már beszerezte az illető az ünnepekre –ha egyáltalán szereti az ilyesmit.

gyertya

A különböző mécsesekre nagyjából ugyanez igaz, ráadásul ilyentájt a boltokban főleg kifejezetten karácsonyi dekorációval ellátott darabok találhatók. Ezek halmozottan hátrányos helyzetűek, hiszen évente egyszer lehet őket használni.

Mütyürkék

A porfogó apróságok talán még a gyertyánál is rosszabbak, mert ezeknek sokszor még csak funkciójuk sincs: hógömb, procelán, szerencsét hozó szobrocska és így tovább. Ezek több szempontból is előnytelenek: egyrészt foglalják a helyet, másrészt valahogy sosem passzolnak bele a lakás stílusába vagy épp egyszerűen nem felelnek meg az ajándékozott ízlésének.

Köztes megoldás

Az eddig felsorolt ajándékokat általában akkor választja valaki, ha nem ismeri eléggé azt, akit megajándékoz. Erre lehet áthidaló megoldás olyasmi, ami nem személyes, de legalább hasznos. Ilyen például valamilyen tároló doboz, ami lehet ékszertartó, de akár süteménytálaló is. Persze nem tudhatjuk, hogy kedves ismerősünk hány ilyet tárazott be az évek során. Itt érdemes ügyelni arra, hogy a lakás kinézetének és ajándékozott ízlésének egyaránt megfelelő holmit válasszunk.

[box title=”Plasztikát ne!” box_color=”#84fbaa”]Teljesen elvetélt és rendkívül sértő ötlet plasztikai műtétet ajándékozni. Pedig valószínűleg népszerű lehet a dolog, ugyanis a különböző plasztikai klinikák karácsony előtt mindenféle akciókkal hirdetik magukat. Egyértelműen tiltólistás ajándék a mellnagyobbító műtétét, épp úgy, ahogy az alábbi cikkben felsoroltak.[/box]

after shave

Kencefice, parfüm

Férfiak és nők számára egyaránt furcsa választás. Van, aki célzásnak veszi a pipere holmit és zavarba jön, amiért ilyesmit kapott. További veszélyforrás, hogy nem megfelelő márkát és/vagy illatot választunk, ugyanis a legtöbb embernek egyáltalán nem mindegy, mit ken magára, és általában megvannak a jól bevált kozmetikumaik. Férfiak esetén a borotválkozás utáni ápolószerek a lehető leguncsibb ajándékok, felejtsük el ezeket egy életre, majd megveszik magunknak, ha kifogy a készletük.

És az írószerek?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a jegyzetfüzet, határidőnapló és tollkészlet vajon jó vagy rossz ajándéknak minősülnek-e. Szerintünk jó megoldás lehet olyanok számára, akiket kevésbé ismerünk, de akár grafomán barátainknak is. Ráadásul ezekből manapság már nagyon dizájnos darabokat lehet kapni, amiből választhatunk az illető ízlésének maximálisan megfelelőt is (korábbi irodaszer-összeállításunk itt olvasható).

napló

Necces

Harisnya, zokni, fehérnemű, sapka, sál, kesztyű, bármilyen ruhanemű – ezeket csakis akkor tegyük a fa alá, ha pontosan tisztában vagyunk a megajándékozni kívánt személy ízlésével és méreteivel.

 • Béláné

  Én mindenkinek egy zacskó szotyit veszek karácsonyra. Az óccsó és mindannyian szeressük…

 • !!!

  Marcsu, egyetértek! Megint csak arra jó ez a cikk is, hogy felesleges dilemmákat okozzon az amúgy is ajándékcentrikus adventnek! Plasztika persze, hogy ízléstelen, de egy kalap alá venni az íróeszközökkel, sállal… kész röhej.

 • Marcsu

  Roppant “tanulságos” intelmek, de akkor valóban mi a jó ajándék? Az előzőket olvasva, a nagy SEMMI, hiszen mindenbe bele lehet kötni… Nehogy most az legyen a válasz, hogy saját készítésű ajándék, ami tükrözi a megajándékozott egyéniségét… Erre meg kinek van ideje beszerezni a hozzávalókat, ami megint egy vagyon, ráadásul elkészíteni egy nagy család összes tagjának…???!!! Jók (?) ezek a “bölcs” tanácsok, de minek és kiknek???

 • jeszusom

  na de jó most már tudjuk mit ne…de mit igen? könyv, telefon, tablet, ékszer, utazás, autó, lakás, meer mindegyik személyes.sablonos ..és egyre drágább. de egyik se ötletes, egyedi. sebaj a konvenciók letudva.