A legsokoldalúbb hangszer

Sokan úgy gondolják, hogy a gitár egy alap-hangszer, amelyen érdemes megtanulni játszani. Népszerűségét jelzi az is, hogy több kiadvány és internetes tanulássegítő portál jelent már meg az autodidakta tanuláshoz. Ám itt is vannak buktatók, látványos eredmények eléréséhez sok gyakorlás szükséges, és nem árt avatott oktató segítsége sem.

hirdetés

 

A múlt

A hangszer gyökerei az ókorba nyúlnak vissza, hiszen már akkor is használtak ehhez hasonló eszközöket. A gitár a legtöbb és legkülönfélébb zenekarokban és zenei stílusokban szerepelt már a történelem során. Mivel ma már a különböző fajtái szóló- és ritmusjátékra egyaránt alkalmasak, a legnépszerűbb zeneszerszámok egyike.

No. 1.

Mind klasszikus, mind modern darabok előadására alkalmas, éppen ezért a gyermekek körében is keresett zeneszerszám. A pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei közül többen önállóan, nem pedig szülői befolyásra választották ezt a hangszert. A 16 éves Sára is maga kötött ki a gitár mellett 11 évvel ezelőtt. Szülei támogatták választását, mert észrevették, hogy a játék kiegyensúlyozottá és nyitott egyéniséggé változtatta a lányt.

– Nem kell ösztökélni, szívesen gyakorol. Ma már mindennapi életünk része a hangszeres tevékenység – mondja Sára édesapja, Tamás.

A 11 éves Ferenc édesanyja, Nóra szerint a hangszertanulás a gyermek memóriáját is fejleszti, a tanulmányi eredmény javításában is közrejátszik.

Szilágyi Tamás, a Liszt Ferenc Zeneiskola gitártanára mindezekhez hozzáteszi, hogy a több szólam egyidejű megszólaltatása fejleszti a figyelemmegosztás képességét.

 

Kiknek ajánlott?

– A zeneiskolába minden olyan gyermek jelentkezhet, aki az adott év augusztus utolsó napjáig betölti 6. életévét, és elkezdte az általános iskolát – tudjuk meg Zsoldos Attila igazgatótól. A minden év tavaszán tartott felvételi sikere után a következő tanév őszén megkezdhetők a tanulmányok. – A felvételin a gyermekek zenei készségeit vizsgálják meg a szolfézs-, illetve a hangszeres tanárok. Jó, ha egy-két dalt el tud énekelni a jelentkező. A visszhangjátékban a szolfézstanár tapsol egy ritmust, a gyermek pedig visszatapsolja azt. A hangszeres oktató megnézi a gyermek kézalkatát, fúvós hangszer esetében a szájállását.

Általános iskola 8. osztályának befejezése után művészeti alapvizsgát kell tenni, ami egyben a továbbképző évfolyamba lépés feltétele. A továbbképző évfolyam a hetediktől a tizedik osztályig tart. Aki ezek után is ösztönzést érez a zenetanulásra, és főiskolai, egyetemi felvételt nyert, az kamara főtanszakon folytathatja tanulmányait 22 éves koráig. A gimnázium elvégzése után is tanulói jogviszonyhoz kötött a zeneiskolai hangszertanulás – fűzi hozzá az intézményvezető.

 

 

A pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola növendékeinek gitárjátékát itt hallgathatod meg

 

Szilágyi Tamás elmondta, hogy ha valaki gitározni szeretne tanulni, szerencsés, ha jobbkezes – de természetesen nincsenek kizárva a balkezesek sem –, előny, ha nem túl keskeny a kéz és erősek az ujjak ízületei. Aki kezdőként a napi 10-15 perces, később a 15-30 perces gyakorlást vállalni tudja, jó eredményeket érhet el. Sára esetében például a legemlékezetesebb bemutatkozási lehetőség az volt, amikor Kínában kísérhette gitárjátékával a PTE 1. Számú Gyakorló Általános Iskolájának Campanella Gyermekkarát. És bár megállná a helyét, a szülei nem zenei pályára szánják lányukat. Céljuk az, hogy a zenének köszönhetően „minőségibb életet” éljen.

A költségek

A zeneiskola minden tanulónak igyekszik megfelelő gyakorlóhangszert biztosítani. Ám ha valaki saját gitárt szeretne gyermekének, számolnia kell azzal, hogy a test növekedésével egyre nagyobb hangszerre lesz szükség. A kisebb méretű gitárokat 13.000 és 20.000 Ft közötti összegért lehet megvásárolni, a legnagyobb hangszer 18.000 Ft-tól szerezhető be. A jobb minőségű gitárokért 40.000-60.000 Ft-ot is kérhetnek.