A nyerő önéletrajz titka

Bármelyik álláshirdető portálon találhatnak a munkát keresők tippeket arra, hogyan nézzen ki az önéletrajzuk. Mi nem sablont szeretnénk mutatni, hanem épp ellenkezőleg: arra adunk jó tanácsokat Kalapos Judit, a PTE OIG KÖSZI karrier tanácsadója segítségével, hogy miként teheted egyedivé a CV-det, aminek révén nagyobb eséllyel akad meg rajtad a kiválasztott munkahely HR-esének szeme.

hirdetés

Legyen pofás!

A formai kérdésekkel kapcsolatban a tanácsadó a következőket javasolja:

Sok helyen olvashatunk arról, hogy általában egy önéletrajzra milyen kevés ideje jut egy kiválasztási szakembernek, ezért fontos, hogy lehetőleg 1 oldalnál ne legyen hosszabb, de ne legyen túlzsúfolt sem. Ugyanakkor, ha valakinek több éves munkatapasztalata van, csak azért ne hagyjon ki releváns információkat, hogy beleférjen egy oldalba, inkább legyen hosszabb az önéletrajza, viszont maradjon átlátható.

Legyen tagolt, tematikusan és időrendben felépített, mindig időben visszafele haladjunk, vagyis az éppen aktuálissal kezdjünk! Ne legyenek olyan évek, amikről nem derül ki semmilyen információ.

A formázást, grafikai megjelenést (elrendezés, betűtípus, színek) kedvünkre szabhatjuk, de ne vigyük túlzásba! Ha figyelemfelkeltő eszközzel élünk, az legyen tudatosan vállalt, a saját vérmérsékletünkhöz, és a munkáltató vélhető ízléséhez illeszkedő.

Figyeljünk rá, hogy ne legyenek benne elütések, helyesírási hibák. Érdemes megmutatni egy-két embernek, akik rögtön észrevesznek olyan hibát, ami nekünk nem tűnt fel. Válasszunk viszonylag friss, valósághű portréfotót, és mielőtt elküldenénk, nézzük meg nyomtatásban is, hogyan néz ki!

Mit írjak bele?

Fontos, hogy a CV minél jobban illeszkedjen ahhoz a pozícióhoz, amire pályázunk vele, és minél jobban bemutasson minket, valamint azt a már megszerzett tudásunkat, tapasztalatunkat, ami a munkáltató számára érdekes lehet. Tehát minél kevésbé sablonos, minél jobban átgondolt, személyre szabott az önéletrajz, annál biztosabb a beérkezése. Az interneten található önéletrajz sablonok jó kiindulási alapot, mintát szolgáltathatnak, de tudnunk kell elszakadni tőlük, és merni változtatni bennük.

Ne ugyanazt küldd mindenhová!

Minden egyes meghirdetett pozíció más és más, így öreg hiba, ha mindenhol ugyanazzal a CV-vel akarunk érvényesülni.

Gondoljuk át, hogy miért jelentkezünk egy adott munkára, miért akarunk ott dolgozni, milyen korábban megszerzett tudás, munkatapasztalat az, amit érdemes hangsúlyoznunk a pályázatunkban. Többféle területen szerzett munkatapasztalat esetén azokat a korábbi munkáinkat részletezzük, amelyek relevánsak a pályázott állás szempontjából. Akár – pályakezdőknél – szakmai gyakorlatról, diákmunkáról, akár munkahelyi tapasztalatról van szó, érdemes pontosan bemutatni a betöltött feladatkört, hiszen a pozíció nevéből nem mindig derül ki egyértelműen, hogy mivel foglalkoztunk (pl. az irodavezető lehet adminisztratív munkatárs, de egy kisebb cégnél akár vezető pozíciót betöltő is, a szakmai gyakorlat pedig szólhat iktatásról, de projektmunkáról is) – javasolja Judit.

Mit ne tegyünk?

Ne írjunk önéletrajzunkba hamis információkat! Ez úgyis kiderül az állásinterjú során, ezért felesleges magunkat kellemetlen helyzetbe hozni. Ne küldjük el olyan helyre a pályázatunkat, amire alkalmatlanok vagyunk, viszont ne is becsüljük le magunkat! A cég általában az ideális jelölt elvárásait határozza meg állásajánlatban, és ha pl. csak egy év gyakorlatunk van kettő helyett, vagy nincs nyelvvizsgánk, de a nyelvtudásunk megfelel az elvártnak, próbáljuk meg!

A személyes készségek kategóriában lehet találkozni unalomig ismert jellemzőkkel („jó kommunikációs készségű”, „jó problémamegoldó készségű”), amik gyakran az önéletrajz sablonban felsoroltak közül köszönnek vissza. Lehet vitatni ennek a kategóriának a létjogosultságát, hiszen vannak a személyiség erősségeit objektívebben feltáró kiválasztási módszerek is, de nem minden pozíció esetében van lehetőség ezek alkalmazására. Tehát jobb híján meg kell próbálnunk ránk valóban érvényes és jellemző készségeket összegyűjteni, ami nem is egyszerű, hiszen valódi átgondolás és némi önismeret kell hozzá.

Végezetül még egy alapvető hiba

Előfordul, hogy nem derül ki egyértelműen a pályázatból,hogy melyik pozícióra jelentkezik az illető, ezt a kísérőlevélben vagy a motivációs levélben mindenképp tüntessük fel – figyelmeztet Kalapos Judit.

[frame]

Azért van egy alapvető dolog, amit érdemes „átismételni”, méghozzá, hogy mik azok a kategóriák, amiknek általában szerepelniük kell egy önéletrajzban:

Személyes adatok

Tanulmányok/Végzettség

Szakmai tapasztalat/ Szakmai gyakorlat

Tudományos/Közéleti tevékenység (főleg friss diplomások esetén)

Nyelvtudás

Személyes tulajdonságok/Képességek

Érdeklődési kör[/frame]