A részmunkaidő nem népszerű

A szerződés legyen tisztességes

Diákként, kisgyerekes anyukaként, de akár másodállás gyanánt is sokaknak szüksége lehet valamilyen részmunkaidőben végezhető állásra. A lehetőségek többnyire korlátozottak, hiszen itthon nem népszerű ez a foglalkoztatási forma. Felmértük a pécsi lehetőségeket.

hirdetés

Kevés a lehetőség

Ha átböngésszük a népszerű álláshirdető oldalak kínálatát, akkor elvétve ugyan, de találhatunk néhány részmunkaidős hirdetést. Ezek többsége irodai, adminisztratív munka, napi négy órában. Akinek volt már szüksége ilyen vagy ehhez hasonló állásra, az tudja, ezek gyakran valamilyen „házalós” munkát takarnak, amiben valamelyik cég termékeit kell eladni telefonon vagy személyesen, jutalékért.

– Pécsett – csakúgy, mint az ország más területein – nem jellemző a részmunkaidős foglalkoztatás. Emiatt nehezebben tudnak legálisan munkát vállalni azok, akiknek a foglalkoztatás hagyományos keretei között élethelyzetük miatt nincs lehetőségük elhelyezkedni. A részmunkaidő vállalása hazánkban sok esetben nem önként választott és tartós foglalkoztatási forma, inkább kényszerből, átmenetileg vállalt helyzet, vagy az ál-részmunkaidő megjelenési formája – nyilatkozta lapunknak Janovics László, a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ igazgatója.

 

Nem éri meg

A részmunkaidős állások alacsony jelenlétének oka az anyagiakban keresendő:

– Magyarországon anyagi szempontból sem a munkáltató, sem a munkavállaló számára nem éri meg igazán ezt a foglalkoztatási formát választani. A részmunkaidő után járó kereset igen alacsony, különösen a munkába járás költségeihez, illetve az időráfordításhoz viszonyítva. Ugyanakkor a részmunkaidős foglalkoztatás fajlagos költségei, valamint a szervezési és adminisztrációs feladatok nem teszik vonzóvá ezt a megoldást a munkáltatók számára sem – magyarázza Janovics László és hozzáteszi:

– A hazai részmunkaidős foglalkoztatás általában napi 4-6 órás munkát jelent, a hét minden napján. Ezzel szemben azokban az országokban, ahol igazán elterjedt a részmunkaidős foglalkoztatás (pl. Benelux államok), ott a heti 1-2 munkanapos teljes munkaidős foglalkoztatás a leggyakoribb. Ez a részmunkaidős foglalkoztatás fix költségeit (pl. ingázás) jelentősen csökkenti.

Sokaknak lenne szüksége rá

A részmunkaidős foglalkoztatás célcsoportja meglehetősen tág, ide sorolhatjuk a kisgyermeket nevelő szülőket, a gyermekgondozási segélyt, gyermekgondozási támogatást igénybe vevők csoportját, a közvetlen családtagot ápoló munkavállalókat, az öregségi nyugdíj előtt állókat, a munka mellett tanulmányaikat folytatni kívánókat, az ötven év feletti, tartós munkanélkülieket, a pályakezdő munkanélkülieket, akiknek még nem sikerült bejutniuk a munkaerőpiacra, az egészségkárosodott személyeket, valamint a rokkantnyugdíjasok döntő részét.

– Hazánk valamennyi érzékeny célcsoport esetében jelentős lemaradásban van az EU átlagához viszonyítva, de különösen jelentős a lemaradásunk a megváltozott munkaképességűek és a kisgyermekes nők foglalkoztatási helyzetét tekintve. Éppen ezért a munkaerőpiacon valamilyen szempontból hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatását különböző eszközökkel, programokkal, intézkedésekkel támogatjuk – mondta az igazgató úr.

 

  • Jó volt olvasni

    Rehabilitációs ellátást kap valaki, nyugdíj előtt álló teszem fel nettó 29.900 Ft-ot. Teszem fel ezt a nagy lehetőséget nagy megaláztatások árán eléri, holott egész életében dolgozott, de sajnos munkahelyétől megszabadították elitnek hitt személyek. Megkapja az életre a nagy lehetőséget 29.900 Ft-ot és még egy nagy lehetőséget kap, amit fentebb részleteznek, heti 20 órában dolgozhat, fenti lehetőségeket kihasználva. Önök minek nevezik ezt?????????????????? Én kívánom annak, akik ezt a lehetőséget adják olyanoknak, akik életüket végigdolgozták, súlyos betegségeket vannak túl, hogy életükben legyen lehetőségük igénybe venni, legyen személyes tapasztalatuk arról, hogy mit tesznek elesett emberekkel.