A sulikezdés miatt korábban csönget a postás!

Nem könnyű a családoknak az iskolakezdés időszaka, rengeteg időt és energiát emészt fel a bevásárlás, arról nem is beszélve, hogy a nullák meg csak tűnnek el a bankszámláról. Idén azonban nőhet a családok anyagi mozgástere néhány támogatásnak és rendeletnek köszönhetően, a mondást pedig már ismerjük: sok kicsi sokra megy!

hirdetés

Idén korábban megérkeznek a családokhoz a szeptemberi támogatások; a családi pótlék, a gyermekvédelmi segély és a gyermeknevelési támogatás. A családtámogatásokat augusztus 28-án hétfőn utalt(j)ák el, míg a posta kedden kézbesíti az ellátásokat, ezáltal 1,3 millió család kaphatja meg korábban a támogatásokat.

A gyerekek több mint 85 százaléka ingyenesen jut tankönyvekhez

Egyre több támogatást, segítséget kapnak a kétgyermekes családok is az iskolakezdéshez, ugyanis a kormány egy nemrégiben hozott döntésének köszönhetően az első kilenc évfolyamon tanulók szüleinek nem kell fizetniük a kötetekért. A tankönyvcsomagok átlagosan 10-12 ezer forintba kerülnek, nagyobb gyermekeknél a nyelvkönyvek miatt akár 16 ezer forintba is. A szeptemberben kezdődő új tanévtől már nemcsak az alsó tagozatos diákok, hanem az 5-9. osztályos tanulók is ingyen kapják a tankönyveket.

A határozatnak köszönhetően egy kétgyermekes család 24 ezer forintot is megspórolhat a tankönyveken szeptembertől.

A három vagy többgyermekes családok már korábban is ingyen jutottak a tankönyvekhez.

Ingyenes iskolai étkeztetés is jár!

A jogszabály szerint ingyenes étkezés jár a bölcsődei ellátásban vagy óvodai nevelésben részesülő gyermek után, ha három vagy több gyermek él a családban, tartósan beteg, vagy fogyatékos gyermek él a családban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult nevelésbe vételét rendelte el a gyámhatóság, vagy a család egy főre eső jövedelme nem éri el a nettó minimálbér 130%-át – ez 2017-ben 110 223 forintot jelent.

Nem csak a bölcsődés vagy óvodás gyerekeknél vehetünk igénybe kedvezményt, a gyermekvédelmi törvény szerint ez iskolás gyermeknek is jár a nappalis képzés végéig, ha bizonyos feltételek teljesülnek.

1–8. évfolyamon a nappalis iskolás ingyenesen étkezhet, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, nevelésbe vették, vagy fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó, fogyatékosok nappali intézményében helyezték el. (A 8. évfolyamon felül csak akkor jár az ingyenes étkezés, ha nevelőszülőknél van a fiatal, vagy utógondozói ellátásban részesül.)

Kinek jár 50%-os kedvezmény?

Az étkeztetés felét akkor állja az állam, ha legalább három gyermek van a családban, vagy tartósan beteg, esetleg fogyatékos gyermekünk van, vagy ha az iskolás gyermekünk rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

A tanévkezdéssel kapcsolatos legfontosabb információkat itt gyűjtöttük össze.