A tárgyak második élete

Él egy fiatalember Pécsen, aki meglátja az értéket abban, ami másnak talán csak szemét, és kihoz valami egészen újat egy rég elfeledett tárgyból. Szabó Ákos a XX. század által megtépázott, és elhagyatott gyárakat, üzemeket, iskolákat, kórházakat és iparterületeket járja, és keresgél. Hogy mit? Poros lámpákat, törött székeket, és egyéb régi, ipari stílusú darabokat.

hirdetés

Ákos ezután gondos munkával felújítja, megszereli, esetleg új funkciót ad a kincsként összegyűjtögetett tárgyaknak. Arteria nevű vállalkozásában minden darab kap egy második esélyt. Az így létrejött bútorok nosztalgikus, minőségi és autentikus termékekké válnak, melyek nem mindennaposak és nem futószalagon gyártottak.

Hordágyból dohányzóasztal

A második világháborús hordágyat egy rég bezárt szövőgyár hatalmas épületében találtuk, ahol a tűzvédelem természetesen nagy hangsúlyt kapott a gyúlékony termékek miatt. A hordágyat koszosan – néhol véresen – a sarokba állítva találtuk meg. A drapp színű vásznat teljesen kitisztítattuk, alá farostlemez lap került, hogy felülete stabil, mégis patinás maradjon. Lábai 10 centiméter magasak, így pont egy ideális dohányzóasztal méretével egyeznek meg. Egy nagy zseb is található rajta, ahova anno párnát tettek, ez szintén használható funkcionálisan újságok tárolására.

12032813_861848280536937_6527049225631182603_o

Robbanásbiztos bunkerlámpából konyhai világítás

A fehér, rácsos bunkerlámpát és társát egy kórház omladozó raktárában találtuk, korhadt gerendákra erősítve. Egy centis por ült rajtuk, de miután megtisztítottuk gyönyörű fehérek lettek. A korrózió foltossá tette a felületét, de ez nem probléma, sőt kifejezetten egyedivé teszi a tárgyakat. A konyhapult, étkező, nappali de akár a fürdőszoba ékes díszei lehetnek ezek a lámpák. Mivel vastag üveg borítja az izzót és az elektromos rendszert, nem gond ha pára vagy nedvesség éri.

12001090_857849810936784_7245676799695644483_o

Régi neonbetűből fürdőszobai kabinet

Egy városszéli fényképész mester feliratának utolsó előtti betűjét tudtuk csak megmenteni. Az S betű nyitható, és zárható. Belül régen a neon csövek futottak, melyet átalakítottunk fürdőszobai tárolóvá. Tükröt, és két üvegpolcot vágattunk a belsejébe, hogy a fürdőszoba ékes dísze lehessen. Gyógyszeres dobozokat, kozmetikai eszközöket, fogkeféket tarthatunk benne. Természetesen az idő vasfoga az S-betűn is nyomot hagyott, éppen ezért rusztikus, eklektikus eleme lehet a fürdőnek.

Arteria S

Itt böngészhetünk még több ipari és vintage termék között

Weboldal ITT

E-mail: arteria.industrial@gmail.com

Telefon: 06706661147

Kiállítóterem: 7624, Pécs, Király utca 33. – Monokrom Design Store