Ahol nem takarítunk, pedig kéne

Bármennyire is rendszerető valaki, még a legjobbak is megfeledkeznek néhány olyan mindennapi eszköz, tárgy tisztán tartásáról, amit rendszeresen használnak. Nem kell persze túlaggódni a dolgot, de azért nem árt, ha ezekre is odafigyelsz olykor-olykor.

hirdetés

Konyha

Itt alighanem a mosogatószivacs és a vágódeszka a legveszélyesebbek, előbbin könnyen vándorolgatnak a kórokozók, utóbbin pedig akár több milliárd is hemzseghet belőlük. Ezek tisztítására és további “óvintézkedésekre” egy korábbi cikkünkben adtunk már tippeket. Nem árt néha letisztogatni a fogantyúkat, gombokat, a mikró és a hűtő kilincsét – és persze a fűszertartókat, amit ugyebár legtöbbször főzés közben fogdosunk, tehát erősen szennyeződhet. A konyhaszekrényt a fogantyúk környékén tisztítsd le néhány hetente, főleg, ha sokat főzöl, mert ezen a területen zsíros foltok alakulhatnak ki.

fűszertartó

Nappali

Itt a távirányító lehet a legnagyobb koszfészek – gondolj csak bele: mennyit fogdossuk naponta és milyen sűrűn tisztítjuk ehhez képest? Egyszerűen megoldhatod a dolgot antibakteriális törlőkendővel, amit különösen akkor érdemes bevetni, ha valaki beteg a családban. Figyelj oda a többi kütyüre is, amiket naponta használsz, így a telefonra és a laptopra egyaránt – ehhez itt mutattunk néhány tippet.

[note]

Legalább az éves nagytakarítások alkalmával figyelj oda a rejtett zugok és kissé elhanyagolt tárgyak tisztítására is! Ugyan különösebben nem kell félni a kórokozóktól, amikkel a mindennapjaink során találkozunk, hiszen immunrendszerünk arra szolgál, hogy megvédjen minket. Ettől függetlenül nagyon fontos, hogy legalább az otthonodban igyekezz minimalizálni a piszkos, bacis helyeket.[/note]

Fürdőszoba

A nedves lábtörlő az ablak nélküli, párás fürdőszobákban szintén remek játszótere a baciknak, gombáknak, ezért ezt érdemes minél gyakrabban, akár hetente magas hőfokon kimosni. A szennyestartóra sem árt odafigyelni, hiszen gondolj bele, ide dobod a piszkos ruháidat. Ha műanyag kosarad van, könnyű a dolgod, csak le kell mosni valamilyen fertőtlenítő szerrel. Ha belső huzata van a tartónak, akkor vedd ki és dobd be a mosógépbe. A törölközők mosását se lógd el, hetente cseréld le a őket, a kéztörlőt hetente kétszer sem túlzás, ráadásul az sem mindegy, hol tartod a fürdőben a fogkefét.

sminkecset

A sminkecsetek karbantartására is szükség van, hiszen a rendszeres használat során ezek is piszkolódnak, illetve zsírosak lesznek a bőr miatt. Léteznek direkt erre a célra kitalált folyadékok, de néhány házi praktikát is bevethetsz, ilyen megoldás lehet a következő: 1 csésze meleg vízben oldj fel egy evőkanálnyi sampont és fél teáskanálnyi teafaolajat, ebben fürdesd meg az ecseteidet.

ágy

Hálószoba

A párnák és paplanok sok kis atkának, rosszabb esetben gombának, sőt akár az ágyi poloskának lehet kellemes lakóhelye, ezért ezeket is érdemes bizonyos időközönként kimosni. Évente 2-3 alkalommal elegendő, de ha valaki allergiás, akkor gyakrabban is szükséges. A port viszont havonta egyszer rázzuk ki belőlük! A párnákon és paplanokon is szokott lenni kezelési útmutató, ezt kell követni a mosáskor. Arra figyelj oda, hogy alaposan kiszáradjanak, ne maradjanak nedvesek. Az antiallergén takarók és párnák megakadályozzák a kártékony kis teremtmények elszaporodását, azonban ettől még ezeket is illik kitisztítani. Az ágynemű cserélését se lógd el, legalább kéthetente húzz fel tisztát, de ha beteg voltál, akkor ne habozz rögtön ágyat húzni!