Inkább sport, mint művészet

Sportajánló sorozatunk rendhagyó résszel jelentkezik. Egy volt országos bajnok rock’n’roll táncos, ma tánctanár, pontozóbíró osztja meg az olvasókkal tapasztalatait versenyzői múltjáról, és igyekszik kedvet csinálni ahhoz, hogy – akár az ő nyomdokaiba lépve – akrobatikus rock’n’roll táncot tanuljanak a gyerekek.

hirdetés

 

Mi az az akrobatikus rock’n’roll?

Ha ezt a szóösszetételt halljuk, lelki szemeink előtt egy táncoló páros jelenik meg, amelynek férfi tagja a csillogó, csinos táncruhás hölgyet a magasba dobja, szaltók, emelések, látványos sportelemek sorát vonultatják fel, miközben remek zenére a rock’n’roll tánc alaplépéseit variálják. Erre a szintre eljutni azonban csak hosszú évek kemény munkájával lehet. Akrobatikus elemeket nagyjából a középiskolás korú fiatalok alkalmazhatnak a versenyeken. Előtte csupán az alaplépések koreografikus elemeit váltogatják a táncosok.

Timer Péter az 1980-as évek végén, 11 évesen, egy plakáton szereplő felhívás alapján jelentkezett rock’n’roll tánctanfolyamra. Mai szemmel nézve már „öreg” volt a sportág elkezdéséhez, hiszen manapság már 5-6 évesen kezdenek táncolni a gyerekek. Ennek ellenére elérte, hogy akkori párjával, Bötkös Líviával országos ‘A’ kategóriás bajnok legyen.

Timer Péter és párja egy fellépésen, még 1998-ban

Miért rock’n’roll?

Ma, táncpedagógusként azt vallja, hogy a gyerekeknek a tánc művészi oldalát kell először megmutatni. Később, ha már a szerelem kialakult, jöhetnek a fizikai inspirációk is – a felnőttkori érrendszeri- és szívproblémák, elhízás megelőzése.

– A gyerekekben iszonyú fizikai erő buzog. Ezeknek az energiáknak a lekötésére az egyik legmegfelelőbb mozgásforma a rock’n’roll, amelyből később kinőheti magát a látványos elemekre épülő akrobatikus vonulat is. Ez a műfaj 90%-ban sport, a művészeti része kicsi – vallja Timer Péter, az iDanceStúdio vezetője. – A tánc maga a művészi vonulatot képviseli, az, hogy szép ruhában az embereket gyönyörködtető produkcióval, egy partnerrel járhat be valaki országot, világot. Ugyanakkor a néhány alaplépésre épülő, akrobatikus elemekkel megfűszerezett mozgás inkább a sport kategóriába tartozik.

Kik, hogyan táncoljanak?

Ezt a műfajt manapság is inkább a lányok kedvelik. Sokkal több lány vesz részt az edzéseken, mint fiú. Ők általában többfős csoportokban formációs táncokat adnak elő, kevesebb akrobatikus elemmel.

Testfelépítést tekintve akár a ducibb lányok és fiúk is hozzáfoghatnak a sportághoz, hogy a későbbi, túlsúly miatt kialakuló betegségeket megelőzzék. A sérülések és a maradandó ízületi károsodások elkerülése érdekében fontos, hogy az edzésen megfelelő bemelegítő, majd levezető gyakorlatokat végezzenek a résztvevők.

 

Mit fejleszt?

Akik versenyszerűen szeretnének foglalkozni a roc’n’roll tánccal, jelentkezhetnek művészeti iskolákba vagy táncstúdiókba. Ezekben elsajátíthatják a tánclépéseket, majd a megfelelő életkor elérése után ezeket kibővítik az akrobatikus elemekkel. A versenyzés és a felkészülés során a gyerekek megtapasztalhatják, hogy eredményt csak kemény munka után érhetnek el, hogy lemondásokkal jár az, ha sikeresek szeretnének lenni. A fegyelmet, a kitartást, a célokért tenni akarás képességét fejleszti a versenysport. Gyermekként nem elvárás – és nem is lehet az –, hogy a táncosok a táncedzéseken kívül erőnléti edzéseken vegyenek részt. Később azonban fontos az is, hogy konditeremben erősítsék testüket, vagy balett alaplépések elsajátításával fejlesszék mozgáskultúrájukat.

A rock’n’roll táncosok, ha már nem kívánják ezt a műfajt művelni, más társastánc területen is megállják a helyüket. Timer Péter például rock’n’roll táncos karrierje után megszerezte a Profi Latin Magyar Bajnok címet és egyebek között Európa-bajnoki 18. helyezést ért el Kvitová Veronika oldalán, akivel közösen saját stúdiójukban szeretnének táncos utánpótlást nevelni.

 

MEGOSZTÁS
Előző cikkA nyelvtudás előny
Következő cikkMichelisz dobogós