Ha nem tudsz leülni a székre

Szerencsére ma már egyre többen fontosnak érzik, hogy heti rendszerességgel sportoljanak, mozogjanak valamit. A régóta aktív életmódot folytatóknak nem kell bemutatni az izomlázat, sőt azt sem, hogy mit lehet vele kezdeni. Ám akik csak nemrég veselkedtek neki a súlyok emelgetésének, azoknak még újdonság lehet a másnapra vagy harmadnapra jelentkező robotzsaru-mozgás. 

hirdetés

De miért fáj?

Régebben egyértelműen az izomszövetben felszaporodó, majd a véráramba bekerülő tejsavat tették felelőssé az izomláz kialakulásáért. Egy újabb keletű elmélet szerint azonban másról van szó: a hosszú igénybevétel az izmokban mikrosérüléseket, repedéseket okoz, melyeken keresztül víz áramlik a szövetbe, ödéma keletkezik, ami feszíti az izmot. Emellett az izomsejtekből felszabaduló kalcium és a gyulladásban részt vevő, helyszínre áramló fehérvérsejtek által termelt anyagok ingerlik a fájdalomreceptorokat.

edzés, sport, futás

Így előzzük meg! 

Akik csoportos órákra járnak, azok jó esetben sem a bemelegítést, sem a nyújtást nem tudják elkerülni – persze nem mindegy, hogy milyen intenzitással végezzük a gyakorlatokat. Ám ha egyedül sportolunk, akkor magunknak kell gondoskodnunk az izomláz és a sérülések elkerüléséről. Vagyis a mozgást 10-20 perces bemelegítéssel kezdjük és minden esetben nyújtással, légző gyakorlatokkal fejezzük be. Nagy terhelés esetén szinte biztosan lesz izomlázunk, de ha megfelelően felkészülünk, akkor csökkenthető a mértéke.

Dolgozzunk rá? 

Azt szokták általában javasolni, hogy végezzünk könnyed gyakorlatokat, amelyek igénybe veszik a szóban forgó izmokat. A tejsav felszívódására valóban jótékony hatással lehet, hiszen a gyakorlatok végzése közben ismét megnövekszik a vérellátás, vele együtt pedig az oxigénellátás is, ami segít lebontani a tejsavat. Ez a módszer viszont nem oldja meg a mikroszakadások miatt kialakuló fájdalmat, sőt akár ronthat is a helyzeten. Ma már nem javasolják az izomlázra való durva ráedzést, úgyhogy tényleg maradjunk a lazább átmozgató gyakorlatoknál.

Alternatív megoldások

Orvosolhatjuk a fájdalmat egy jó meleg fürdővel, vagy borogatással, esetleg szaunával. A meleg kitágítja az érfalakat, ezáltal növeli a vér mennyiséget. Váltakozó hőmérsékletű zuhany is hasonló hatással van, és ez még az érfalakat is jobban edzi. A különböző sportkrémek szintén ezen az elven működnek. A vérellátást serkenti még a masszírozás is, de ne vigyük túlzásba, a mikroszakadásoknak akár árthat is.

[note note_color=”#c3e0c9″]

Plusztippek!

A magnézium és a B6-vitamin jó hatással vannak a feszülő izmokra. Bizonyára tudjuk, hogy ha a szervezetben kevés a magnézium, akkor gyakrabban tapasztalhatunk izomgörcsöket, így nem is csoda, hogy ez az ásványi anyag elengedhetetlen az izmok regenerálásában is. Nassoljunk napraforgómagot, tökmagot.

A banán a magas káliumtartalma révén szintén segít az izomláz ellen, miközben az izzadással járó sóveszteséget is pótolja, és elősegíti a folyadékok felszívódását.

Igyunk edzés előtt glutamint, ami csökkenti a regenerációs időt, erősíti az immunrendszert.[/note]