Anyagi biztonságot a babának!

Családalapítás során gyakran vetődik fel a stabil financiális alap és a biztonság kérdése. Az újszülött gyermek érkezésekor pedig hatványozottan fontos az esetleges balesetek, betegségek következményeire gondolni – itt lépnek képbe a gyermekbiztosítások. De hogy is van ez? Mit kell tennünk, és ami még fontosabb, mennyit kell fizetnünk a biztonságos anyagi háttér érdekében?

hirdetés

Ami ingyenes, és mindenkinek jár

Minden, a harmadik életévét betöltő tizennyolc év alatti magyar állampolgár részesül az ingyenes baleset-biztosításban, ha Magyarország területén rendelkezik állandó lakhellyel. Ennek az opciónak a pontos megnevezése gyermek- és ifjúsági baleset-biztosítás. 2014 évében a Groupama Garancia Biztosító Zrt. a kompetens – ez általában pár évente változik – így ha megtörtént a baj, hozzájuk kell fordulni és kérni részletesebb információt. Jelenleg ez a biztosítás a csonttörésért háromezer forintot, a baleseti halálesetért kétszázezer forintot, a nagy mértékű rokkantság esetén pedig háromszázezer forintot fizet. Vigyáznunk kell, ugyanis ha a szülők nem ismerik jogaikat és nem veszik igénybe a biztosítást, akkor bizony az állami támogatás a biztosítónál marad.

Biztosítás 2

Babakötvény

A 42.500 forintos állami pénzre – babakötvényre – minden 2005. december 31. után született gyermek jogosult, aki magyar állampolgár és Magyarország területén rendelkezik állandó lakhellyel. Igénylése úgy zajlik, hogy a gyermek születését követő hónapban a Magyar Államkincstár a születést igazoló adat, és a gyermek részére az APEH által hivatalból adott adóazonosító jel megérkezése alapján kincstári számlát nyit, amelyen elhelyezi a 42.500 forintot.

Ha a szülő további megtakarításokra tart igényt, akkor egy úgynevezett Start-számlát kell nyitnia valamelyik pénzintézetnél. Így az igénylő, a befizetések után minden évben a befizetett összeg 10%-ának megfelelő, maximum hatezer forint állami támogatást kap.

Sulyok Katalin, a Gyermekbiztosítás.hu szerkesztője szerint újdonság, hogy immár Start-számlát visszamenőleg 2006 előtt született gyerekek számára is lehet nyitni. Ebben az esetben az államkincstárnál be kell fizetni 25.000 forintot, a 42.500 forintos plusz ugyan nem, de az eseti befizetések utáni állami támogatás ez után is jár.

[note note_color=”#4c69f0″]Életbiztosítás kötése a szülőkre akkor különösen ajánlott, ha az adott család anyagi helyzete az egyik felnőtt jövedelmétől függ, vagy ha a család hitellel rendelkezik. [/note]

Biztosítás 4

Kockázati életbiztosítások

A kockázati életbiztosítást általában minden 18 és 60 év közötti magyar állampolgár igénybe veheti, aki Magyarország területén tartózkodik.

– Lényege, hogy a biztosított vagy a biztosítottak egyikének halála, betegsége, balesete esetén szolgáltat. Azonban ha a biztosítási idő alatt biztosítási esemény nem történt, akkor kifizetés nélkül megszűnik. Ez nem megtakarítás célú életbiztosítás, jellegét tekintve leginkább a lakásbiztosításhoz hasonlítható abban az értelemben, hogy csak káreset esetén fizet. Általában modulonként kérhető, hogy milyen esetekre fizessen. Ez lehet baleseti halál, baleseti rokkantság, kórházi ápolás és egyéb rettegett betegségek. Mindez a havi díjat is befolyásolja – magyarázta Sulyok Katalin.

Megtakarítással egybekötött életbiztosítások

Ebben az esetben az életbiztosítási díjat és a megtakarítást is köteles fizetni az igénybe vevő családfő. Ekkor az adott összeg kis része a biztosítási díj, a többi része megy a megtakarítási kalapba.

– Ezeknél egyaránt fontos a biztosítási védelem és a megtakarítás is. A biztosított eldöntheti, hogy mibe és hogyan szeretné befektetni a pénzét, így az elért hozam nagyban függ a kockázatviselési képességétől. A befektetés összetételét bármikor szabadon megváltoztathatja, például ha a gyermek taníttatásának finanszírozásához kell pénz – teszi hozzá Sulyok Katalin.