Megkerestük a legjobb kismama appot!

A terhesség időszaka – főleg az első babájukat váró nők számára  – telis-tele van kérdésekkel. A legfontosabbakat természetesen mindenki megkérdezi orvosától, szülésznőjétől, vagy a család nőtagjaitól, de napi szinten nem szívesen zaklatjuk őket “apróságokkal”. Az interneten rengeteg ijesztő tartalomba futhatnak bele a kismamák, de szerencsére léteznek már olyan okostelefonra letölthető applikációk, amik kifejezetten nekik készültek. 

hirdetés

A megfelelő kulcsszavakat beírva a Play Áruházban számtalan várandósággal kapcsolatos alkalmazást találunk, ám ezek jelentős része angol vagy más idegen nyelven íródott, így a magyar kismamák számára nehezen, vagy egyáltalán nem használhatóak.

Az MTI tájékoztatása szerint azonban múlt héttől már elérhető az Édes Kisbabám elnevezésű magyar nyelvű mobil alkalmazás, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatásával készítettek.

Ezen apropóból úgy döntöttünk, közelebbről is szemügyre vesszük ezt, és a többi hasonló témájú magyar nyelvű alkalmazást.

kismama mobil alkalmazások1

[box title=”Édes Kisbabám” box_color=”#eed9af” title_color=”#744806″]Ez tehát az előbb említett államilag is támogatott applikáció. Magát az alkalmazást egy magáncég készítette el, de a minisztérium is kiegészítette némi tartalommal.

Az alkalmazást letöltve először regisztrálni kell, de mindez gyorsan megvan, és egyáltalán nem bonyolult. Ezután megadva a szülés várható időpontját, kezdődhet a móka.

A főoldalra érve az áttekinthető, szép kivitelezés tűnik fel elsőként. A bal felső sarokban a szülés dátuma olvasható, jobb oldalon pedig a még visszalévő napok számát tüntetik fel.

Az Életmód menüpontban mindenféle témában olvashatunk cikkeket, vagy személyes beszámolókat. Értékelendő, hogy külön almenüben a homeopátiás szerekről is szólnak, de a párkapcsolatról és a szépségápolásról is szolgálnak hasznos információkkal. Az írások nem hosszúak, inkább tömörek és lényegre törőek.

A Tippek menüpont alatt olvashatunk többek között a Gyed Extráról, a családi adókedvezményről és más hivatalos ügyekről,  találunk kisokost, melyben a terhességgel, szüléssel kapcsolatos idegen szavakat, kifejezéseket magyarázzák meg röviden. Tippeket kapunk a babaszoba berendezésével  kapcsolatban, de bevásárlólistát is vezethetünk, amin ugyan sok minden szerepel, de kedvünk szerint bővíthetjük a sort további kelengyékkel.

A baba növekedését – fotóval illusztrálva – hétről-hétre nyomon követhetjük. Minden hétre vonatkozóan leírták az aktuális történéseket, sőt heti tippekkel is szolgálnak a készítők.

Akinek ideje engedi babanaplót vezethet, a naptárba pedig jegyzetelheti saját és a növekvő magzat adatait.

Aminek nagyon örültünk

Az applikáció nem csak a terhesség kilenc hónapjában, hanem a baba születése utáni első egy évben is segítséget nyújt az anyának. A felületen belül bármikor átválthatunk “Babás” módba. A kialakítás megmarad, csak a tanácsok változnak.

Az alkalmazásnak egyébként weboldala is van, így annak sem kell kirekesztve éreznie magát, akinek nincs okostelefonja.

Amit hiányoltunk

Nem találtunk az alkalmazáson belül emlékeztető lehetőséget, ahol beállíthatjuk, hogy jelezzen nekünk a fontos vizsgálatok, események előtt.Természetesen ez nem akkora probléma, hiszen ilyen lehetőség minden okostelefonon van.

Ezen kívül nagyon hasznos volna, ha a kismamáknak lehetősége lenne közvetlenül a szakértőktől kérdezni az appon keresztül. [/box]

Édes Kisbabám

[box title=”Anya leszek!” box_color=”#f7bfef” title_color=”#630d57″]Regisztrálni nem, de profilt készíteni értelemszerűen itt is kell, így juthatunk el a kezdőoldalra, aminek a színvilága személy szerint annyira nem tetszik. Persze értjük a babarózsaszín, illetve babakék miértjét.

A felülete egyébként ennek is átlátható, rögtön a kezdőoldalon láthatjuk a heteket és a hozzájuk tartozó infókat mamára és babára lebontva, sőt még egy Jó tudnod menüpont is tartozik minden héthez. Nagy örömünkre az Édes Kisbabámból hiányolt emlékeztetőre itt van lehetőség, méghozzá heti szinten.

Jóval több információ tölthető fel a Mérések menüpont alatt, sőt ezek mindegyikét grafikonban is ábrázolja az app.

A Születés gomb alatt keresztnevekből válogathatunk, sőt automatikus üzeneteket lehet beállítani, amiket a kisbaba érkezésekor egy mozdulattal elküldhetünk mindenkinek.

A heti szintre lebontott hasznos tudnivalókon kívül működik Tudástár, habár ez a webbeteg honlapjára irányít át minket, ami kevésbé tetszett.

Aminek örültünk

A többi alkalmazással ellentétben itt van lehetőség közvetlenül a szakértőktől kérdezni, amire – az ígéret szerint – három napon belül várhatunk választ. Ez nagyon pozitív. Jópofa az automatikus üzenet, a patikakereső és nagyon hasznos, hogy sokféle adat feltölthető a telefonra. Így nyomon követhetjük a baba fejlődését.

Amit hiányoltunk

Jobb volna, ha a Tudástár saját cikkekkel, írásokkal működne, mert így a webbeteg információhalmaza kicsit ömlesztett.[/box]

anya leszek

[box title=”Jön a baba!” box_color=”#8ddef2″ title_color=”#425776″]A Samsung App Store-ban találtuk ezt a nagyon egyszerű, de egyáltalán nem buta alkalmazást. Nem kell túl sokat szórakozni a profil kitöltésével, és máris a kezdőfelületen találjuk magunkat – ami egyébként nagyon könnyen áttekinthető.

A Heti infókon belül értelemszerűen hetekre lebontva tájékozódhatunk a babáról és saját állapotunkról.

Feltölthetünk ultrahang és pocakfotókat, válogathatunk babanevek közül és írhatunk babanaplót. Ez utóbbi jóval egyszerűbb kivitelű a Édes Kisbabám naplójánál.

Az app összeállított egy keresőlistát kulcsszavakkal, amikre kattintva egyből a Google keresőjében találhatjuk magunkat. Ez praktikus, bár nem nélkülözhetetlen.

Aminek örültünk

Hasznos, hogy babalistából többféle is van: utazáshoz, anyakönyvezéshez, etetéshez stb., így nemcsak a ruhákat vehetjük sorra. Jó még a súlytáblázat, ami grafikonon mutatja a kismama gyarapodását.

Amit hiányoltunk

Valójában jó így, ahogy van, de lehetne egy kicsivel több tanács, és hasznos tipp, ahogy például az Édes Kisbabámban is. A kérdezés lehetőségét itt is hiányoljuk. Olyan kismamáknak ajánljuk, akik szeretnének tudni egyet s mást, de nem akarják túllihegni a dolgot. [/box] [note note_color=”#74d29b”]És még kettő

Terhesség hétről hétre : nagyon-nagyon egyszerű, de használható

9 hónap: Ez a magyar nyelvű applikáció iOS felhasználóknak érhető el az App Store-ban.[/note] [note note_color=”#e76071″ text_color=”#422425″]Összegzés

Véleményünk szerint az ismertetett három alkalmazás közül az Édes Kisbabám az első helyezett. Ebben található a legtöbb olyan információ, amire egy várandós anyukának szüksége lehet. Nemcsak életmóddal vagy táplálkozással kapcsolatos tanácsokat adnak, hanem a hivatalos ügyekről, például családi adókedvezményről, szabadságról is tájékoztatnak. Emellett nem elhanyagolható szempont, hogy a kisbaba első egy évben is az édesanya “mellett” van. Ettől függetlenül azt tapasztaltuk, hogy mindegyik alkalmazásban van olyan pozitívum, ami a többiből hiányzik.[/note]