Ártalmas lehet a nyári „lustálkodás”

Az Egyesült Királyságban készített új felmérés szerint a nyári szünidő rosszat tesz a gyerek egészségének, mert a legtöbb vakációzó diák a képernyő előtt ülve tölti napjait, közben a tanév alatt megszerzett, szinte minden edzettségét elveszíti. A „lustálkodás” persze nem szándékos, gyakran külső körülmények alakítják így a helyzetet. 

hirdetés

Amint a Daily Telegraph megírta, az iskolások átlagban edzettségük nyolcvan százalékát veszítik el a vakáció alatti “lustálkodás” miatt, mivel a legtöbb szülő anyagi lehetőségek híján nem tudja őket nyári sporttáborokba vagy sportklubokba íratni, nem tud számukra aktív időtöltésről gondosodni. A kutatók négyszáz brit iskolást vizsgáltak meg a nyári szünidő előtt és után, és azt tapasztalták, hogy a vakáció végén sokkal hamarabb fáradtak ki, és kellett megállniuk pihenni egy azonos távú futás alatt, mint az iskolaév végén.

A UK Active tanulmányából kiderül, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek még inkább a képernyők előtt kénytelenek nyaralni, és ha gyermekkorban valaki nem mozog eleget, az számos szempontból súlyos következményekkel jár, többek között a nem megfelelő fizikai fejlődés a koncentrációs képesség csökkenésével és rosszabb iskolai teljesítménnyel párosulhat. A mozgásszegény gyermekkor miatt később nagyobb kockázattal jelentkeznek az olyan, korai halálozáshoz vezető betegségek, mint a szívbetegség, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség. A kutatásból kiderült, hogy a hétévesek fele napi 60 percet sem tölt aktív mozgással, tavaly pedig egy országos felmérés szerint már több mint 500 gyermek szenvedett az elhízás okozta 2-es típusú cukorbetegségben, 16 évvel az első bejelentett eset után.

Mi is megpróbáltuk összegyűjteni a legizgalmasabb nyári táborokat pécsieknek, de kutatómunkánkból is kiderült, hogy bármennyire hangzatos táborokat hirdetnek Pécsett és Pécs környékén, már egy gyermek táboroztatásáért is komoly összeget kell kifizetnünk, arról pedig a legtöbb családban szó sem lehet, hogy egyszerre több gyereket is elküldjenek táborba a szülők.

Na de akkor mégis hova menjen a gyerek, hogy ne a képernyő előtt heverjen nyáron?

Gellén Nóra, a Pécsimami Közhasznú Egyesület elnöke szerint az igazi kihívás az, ha arra az időszakra kell „programot szerveznünk” a gyerkőcöknek, amikor a szülők nincsenek otthon. Ilyenkor természetesen a legjobb, amit tehetünk, hogy nagyszülőkhöz visszük a porontyokat, ahol jó eséllyel nincs internet.

Tévé és internet nélkül unatkozni fog, de pont ez a cél!

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az unalom gyermekkorban személyiségfejlesztő hatással bír, ugyanis akkor jelentkezik unalom, ha az egyén képességeihez képest a kihívás szintje túlságosan alacsony, így az unatkozó gyerek tulajdonképpen arra motivált, hogy megteremtse önmagának a kihívásokat. Ez maga a kreativitás!

– Személyes tapasztalatom, hogy az elején internet nélkül szenvednek a gyerekek, egy kis idő után azonban hihetetlenül kreatívak lesznek, és bárhol feltalálják magukat – mondja Nóra. – Emellett ajánlom olyan sport felé terelni a gyereket – tanácsolja – aminek űzéséhez nem kell nyári táborba menni. Például rollerezni, biciklizni bárhol tud a gyerek, és ha megengedhetjük magunknak, akkor mindenképpen újítsunk be egy a trambulint is. Garantált a gyerekek fizikai leterhelése!

Nagyszülő persze nem minden esetben áll rendelkezésre, ezekre az esetekre jó módszer, ha néhány család összefog, és felváltva vigyáznak a gyerekekre, így mindenki pihenhet egy kicsit. Ne felejtsük el a szomszédainkat se, ha eddig nem ápoltunk jó kapcsolatot velük, a nyári üresjárat igazán jó alkalom virágzó kapcsolatok kialakítására.