Azt hiszed, jó a fogkeféd? Tévedsz!

Szinte teljes biztonsággal merjük állítani, hogy a legtöbb ember nem megfelelő fogkefét használ szájhigiéniájának fenntartására. Persze, ha a figyelembe vesszük a drogériákban uralkodó helyzetet, akkor ez nem is annyira meglepő. Honnan is tudná egy laikus, hogy a sok színes, különböző alakú, formájú illetve árú fogkefe közül melyik a legjobb? 

hirdetés

Nem kell, hogy kemény legyen

Régi berögződés, hogy a kemény sörtéjű fogkefe tisztít csak hatékonyan. Holott a szakemberek a közepes, vagy még inkább a puha sörtéjű kefét javasolják. A fogakon és a pótlásokon képződött friss lepedéket ugyanis egy papírzsebkendővel is el lehet távolítani, nincs szükség hozzá kemény eszközökre. Sokkal lényegesebb a sörték sűrűsége, bizonyos márkák esetében például a sörteszálak mennyisége tízszerese a hagyományos fogkefékéhez képest. A puha sörteszálak előnye, hogy minimális nyomóerő hatására behajlanak a legkisebb egyenetlenségekbe is.

fogkefe

Ne görbüljön az a nyak!

A sörteszálak mellett a fogkefe nyakát érdemes még figyelni. Azok, amelyek flexibilisek, vagy merevek, de szögben hajlanak, nem irányíthatóak olyan pontossággal, mint az egyenes fogkefék. A sörteszálak váltakozó hosszúsága, iránya, illetve a különböző polírozó korongot tartalmazó fogkefék sem szerencsések, ugyanis nem biztos, hogy megfelelően tisztítják a fogfelszínt. Magyarán azért, mert egy fogkefe dizájnosan néz ki, és tele van mindenféle színes gumirátétekkel, meg különböző hosszúságú sörtékkel, plusz borsos áron kínálják őket, még nem egyértelműen jók, sőt.

[note note_color=”#ff8970″]

Érdemes két fogkefét tartani otthon, egy reggelit és egy estit, hogy teljesen kiszáradjon a kefe két használat között. Hivatalosan három hónapig használhatunk egy kefét, gyakorlatilag, ha szétáll a sörte, akkor már cserélnünk kell.[/note]

Kicsit, ne nagyot!  

És még egy fontos tudnivaló: a hátsó fogak elérhetősége szempontjából minél kisebb a fej, annál ideálisabb.

fogkefe, fogselyem

Nem elég a fogkefe! 

A fogkefe kizárólag a rágófelszínt, illetve az ajkak és a nyelv felé eső fogfelszíneket tisztítja, a fogak egymás felé néző felszíneit nem éri el. Ezeket a fogselyem, vagy a fogköztisztító kefével tudjuk tisztán tartani.

A helyes technikáról ITT írtunk bővebben!