Babakocsi vs. hordozó

Egy édesanya mindennapjainak egyik legfontosabb mozgatórugója, hogy gyermekét biztonságban, kényelemben és egészségben tudhassa. Ennek eléréséhez mindannyian más-más módszereket követünk. Olyan kérdésekben, mint hogy hol aludjon gyerek, vagy milyen eszközt használjunk a kicsi szállítására sokszor barátnőnkkel vagy éppen családunkkal sem értünk egyet. A hordozó vagy inkább a babakocsi mellett tegyük le a voksunkat?

Amikor otthon van teendő

A gyermeknevelés során nap mint nap szembesülünk olyan helyzetekkel, amelyeknek megoldására nem létezik tuti recept. Egy újszülött mellett nem könnyű a szabad pillanatokat hatékonyan kihasználni, de idővel kialakítjuk saját rutinunkat. Megtaláljuk, hogy mi segíti jobban az egymásra hangolódást, a mindennapi feladatok elvégzését. Van olyan gyerek, aki könnyebben nyugszik meg, ha csendben tud pihenni, távol a zajoktól. Ebben az esetben egyértelműen nagy segítséget jelent egy babakocsi, amelyben a kicsi pihentetően tud aludni, közben az anyuka végezheti a dolgát anélkül, hogy felébresztené. Más gyermekeknél éppen fordítva működik a dolog: a folyamatos ringatás és mozgás révén merül könnyebben álomba.

– A hordozó nagy segítséget jelent: az anya közelsége megnyugtatja a babát, közben pedig bármit el tudunk végezni. Az, hogy közel vagyunk egymáshoz, neki nyugalmat, nekünk, anyáknak pedig teret ad. Én simán tudtam lagzizni is a kicsivel, aludt rajtam az óriási zenében is – meséli Petrich-DeBlasio Anett, a Hurcibaba klub egyik vezetője.

babahordozó

Amikor ki kell mozdulni

Egy édesanya feladatai azonban nem korlátozhatóak a négy fal közé. El kell jutni a boltba, postára és olykor orvoshoz is be kell ütemezni egy-egy látogatást. Ha valaki a közelbe megy bevásárolni, jó választás lehet a babakocsi, hiszen a tartójába bele lehet tenni a dolgokat, nem kell a kézben hazáig cipelni egy nehezebb táskát. A tömegközlekedési eszközzel való utazás vagy lépcsős épületbe való bejutás már jóval komolyabb erőpróbának számít. Egy buszra vagy egy hosszabb lépcsősoron felvinni egy kocsit gyerekkel együtt fizikailag igencsak megterhelő, nem beszélve arról, hogy sokszor elég hely sincsen. Egy hordozó esetén a kezek szabadon maradnak, nem kell több kilót emelni, így nyugodtan elő lehet keresni a csekket, a bérletet is a nehezített terepviszonyok között.

– Kismamaként nehezen tudtam elképzelni, hogy egy baba tényleg egész nap karban szeretne lenni, a lányom pedig különösen imádott rajtunk ismerkedni a világgal. Mindenhova eljutottunk a hordozóval, oda is, ahová babakocsival nem. Minden nap hatalmasat sétáltunk az erdőben, bejutottunk az összes boltba és az ügyintézési időnk a felére csökkent – osztja meg tapasztalatait Lévai-Litter Éva, a MyBabyhug hordozó kitalálója és gazdája.

Árt az egészségnek a hordozó?

A kényelem és praktikusság mellett az egészségesség szempontja sem elhanyagolható, sokszor lehet olvasni a kendők és hordozók kártékony hatásairól. Számos kutatás bizonyította már, hogy a hordozott babák szellemi és fizikai képességei gyorsabban és alaposabban fejlődnek nem hordozott társaiknál. Nincs ebben akkora titok, mindössze annyi az oka, hogy a babák idegrendszere a mozgás által fejlődik, a baba pedig hordozás közben állandó mozgásban van. Hallja a beszédet, látja, hogy mit hogyan csinálunk és közben megállás nélkül tanul. Ezt megerősíti Dr. Cser Zsuzsanna gyermekorvos is:

– Nem károsít semmilyen szervet, sőt a terpesztett csípőtartás a csípőficam megelőzése szempontjából kifejezetten jó. Az anya-gyermek kapcsolatot biztos, hogy pozitívan befolyásolja a szoros együttlét, hiszen a baba érzelmi igényeit jobban kielégíti ez a fajta kontaktus. A babák okosak és jeleznek, ha nem érzik jól magukat.

babakocsi

Nem kell választani, a kettő kiegészíti egymást

– Vannak helyzetek, amikor egyszerűbb hordozni, de olyan szituációk is akadnak, amikor bizony kell a babakocsi. Ez nem babakocsi vs. hordozó harc, hanem két, egymást tökéletesen kiegészítő eszköz – mondja Éva.

Tipikus eset, elnézelődik a baba, figyeli a környezetét a kocsiból, ám egyszerűen megunja ezt. Ilyenkor általában anyukák egyik karjukban egyensúlyoznak a babával, a másikkal pedig próbálják egyenesen tolni a kocsit. Mennyivel egyszerűbb és biztonságosabb megoldás, ha előkapjuk a babakocsi aljából a hordozót, baba megnyugszik rajtunk, a két kezünk szabaddá válik és “sétálhat” a babakocsi üresen.

 

Hirdetés