Babaszoba saját kezűleg!

A gyerekszoba kialakítása valószínűleg az egyik legkedvesebb pontja a babavárásnak. Bár a kis jövevény szobája kamasz koráig valószínűleg számtalanszor változni fog, mégis ez az a környezet, amit a legtöbbször lát, miután ráeszmélt a világra. Nem csoda hát, ha a szülők azt szeretnék, hogy ez legyen az egyik legszebb helye a lakásnak. Épp ezért most mutatunk néhány egyszerű dekorációs elemet, amit néhány óra alatt mi magunk is elkészíthetünk.

Színes pom-pom 

Korábbi esküvődekoros cikkünkben már mutattunk hasonlót. Természetesen az ott említett szalvétavirágot is elkészíthetjük a babaszobába. Ám ha a tartósabb és szebb kivitelezés a cél, akkor válasszuk az alábbi technikát:

Amire szükség lesz:

  • bármilyen tetszőleges színű és típusú textília
  • olló
  • ragasztópisztoly
  • mini lampion, vagy kínai lámpa, a lényeg, hogy gömb alakú legyen

Első lépésként vágjunk egyforma méretű köröket a kiválasztott anyagból/anyagokból. Majd egyesével az összes körnél ismételjük meg az alábbi folyamatot: ragasztózzuk be egy kissé a kör közepét, és hajtsuk félbe, tartsuk szorosan a két ujjunkkal, hogy az anyag oldalai összeragadjanak. Ha nagyjából megszáradt, jöhet az újabb adag ragasztó, és még egy hajtás. Így tulajdonképpen egy negyed kört kell kapnunk. Az így kapott virágsziromhoz hasonlító képződményeket addig kell egyesével ragasztgatni a papír lámpára, míg az egészet be nem fedjük a színes anyagdarabokkal.

A lámpa tetején található rést érdemes kihagyni, mert ezen keresztül  tudjuk majd damilra fűzni a lampiont.

babadekor

A kiságy fölé: elefánt!

Ahogy a kisbabáknak fejlődik a látásuk, egyre jobban szeretik nézegetni az élénk színű, mozgó, esetleg hangot adó játékokat. Az alábbi, házilag elkészíthető forgó, amit a kiságy vagy a pelenkázó fölé lógathatunk, zenélni ugyan nem tud, de olyan színesre készíthetjük el, amilyenre csak akarjuk.

Amire szükség lesz:

  • egy elefánt sablon (internetről leszedhető, kinyomtatható)
  • színes papírok
  • damil vagy madzag
  • fa karika
  • ragasztópisztoly

A sablon alapján vágjunk ki nagyobb mennyiségű elefántot a színes papírokból. Egy elefántra két papírt számoljunk, hogy a madzagot el tudjuk takarni. Ha elkészültek a figurák, erősítsük a damilt az elefánt hátoldalára és ragasszuk hozzá a másik oldalát is. Így gyakorlatilag két papírfigura közé szorítjuk a madzagot.

Ha ezzel megvagyunk, már csak annyi a dolgunk, hogy a madzagok másik végét a fa karika belső oldalához ragasztjuk.

babadekor

A legszebb kezdőbetű

Természetesen arra is van ezerféle ötlet, hogy miként lehet esztétikusan és látványosan kiírni az újszülött nevét a szoba falára. Ám ha valaki eltekintene ettől a megoldástól, de mégis szeretné személyre szabni a baba kuckóját, akár a kezdőbetűből is készíthet dekorációs elemet.

A baloldali alkotáshoz nem kell más, csak különböző színű (maradék) fonal, textil virágok, az adott betű sablonja, olló és ragasztó.

A kezdőbetű alapja sokféle anyagból készülhet. A fa nagyon tartós, de a hungarocell vagy a sima kartonpapír is megteszi. Attól függ, hová szeretnénk tenni az elkészült művet.

A feladat csupán annyi, hogy a ragasztóval bevont alapot szorosan körbetekerjük a fonalakkal. Nem érdemes egyszerre beragasztózni az egész felületet, mert úgy az ujjunkat  is a dekorációhoz erősítjük. Csak apránként: kenjünk, tekerjünk, kenjünk, tekerjünk…

A jobboldali fotó egy képkeretbe feszített anyag, amire gombokból varrták fel az újszülött nevének kezdőbetűjét. Aki nem akar varrogatni, az a ragasztópisztoly segítségével  is felerősítheti a gombokat.

nevek

Plusz két ötlet

A következő két dekorációs elem talán valamivel nagyobb kézügyességet igényel, de valójában egyik sem ördöngösség.

A baloldali ruhafogast akrilfesték segítségével igen könnyen el lehet készíteni. Vegyünk egy egyszerű és egyszínű falra szerelhető fogast, majd fessünk rá állatokat úgy, hogy azok háttal legyenek. Így nagyon jópofán a kallantyú lesz az állatok farka, amire a kabátokat lehet akasztani. A képen látható állatsziluettek igen egyszerűek, így az is el tudja készíteni ezeket, akinek nincs különösebb tehetsége a festéshez.

A jobboldali fotón egy képet láthatunk, amin adatok olvashatók. Egészen pontosan szerepel rajta a baba neve, születésének dátuma és pontos ideje, valamint a méretei. Az egész attól válik dekorációs elemmé, hogy színes festékkel, különböző betűtípusokkal festették fel a szöveget a fa táblára. Közeli ismerősnek babaüdvözlő ajándéknak is kiváló.

babadekor

Hirdetés