Babaúszás: nincs mitől félni

Az édesanyjuk méhében eltöltött kilenc hónap után a csecsemők otthonosan mozognak a vízben. Némi gyakorlás, és a felszín alá is szívesen buknak már. Az úszás pedig nagyon egészséges: minden porcikáját megmozgatja a csecsemőnek, nő a tüdőkapacitása, és nem utolsósorban erősödnek az izmai is.

A babaúszás a vízhez szoktatás korai formája, játékos gyakorlatokkal színezett foglalkozás, egyben hatékony, fejlesztő módszer, amely a víz fizikai tulajdonságait használja ki a baba izmainak, tüdejének erősítésére. A foglalkozáson szakemberek segítségével fejlesztik a mozgást és a térbeli koordinációt. A csemetéket új, a megszokottól eltérő hang-, fény- és tapintási ingerek érik, így javul a térlátásuk és a tömegérzékük.

A kellemesen meleg vízben az apróságok megnyugszanak. Néhány hónapos korukban még megvan a búvárreflexük is, ami azt jelenti, hogy lemerülve az orrukból ösztönösen kifújják a levegőt, és zárják a garatot, hogy ne lélegezzenek be vizet. A picik bátran, nyitott szemmel és tátott szájjal vetik magukat a vízbe.

Mi történik a foglalkozásokon?

A babaúszásokon a szülő játszik a kicsivel, az oktató csak irányít, bemutatja a gyakorlatokat, a helyes tartásokat a vízben – mondja Mészáros Andor babúszás-oktató.  A baba életkorához mérten három korcsoportban vannak foglalkozások. Egyéves kor alatt még működik a búvárreflex, ekkor fix gyakorlatokkal viszik a víz alá a piciket. A következő korosztály az egy- és hároméves gyerekek, őket kicsit játékosabb módszerekkel veszik rá arra, hogy megmerítsék a fejüket a vízben. A legnagyobb babáknál, azaz a három- és ötéves kor közötti gyerkőcöknél pedig az a cél, hogy maguktól merüljenek a víz alá. Ekkor már a lábtempót, a helyes levegővételt és a háton lebegést is gyakorolják. Négy-öt éves kortól pedig érettek lesznek arra is, hogy esetleg a szülők nélkül, csoportban tanuljanak úszni. 

Miért jó a babaúszás?

Három hónaposan a gyerekek intenzívebben mozognak a medencében, mint a szárazföldön. Olyan mozdulatokat is elvégeznek a vízben, amit a szárazföldön még nem tennének meg.

A babaúszással megelőzhetőek az egyre gyakoribb tartáshibák, fejleszthető az idegrendszer, sőt, még a szervezet ellenálló képességét is növelhetjük a foglalkozások segítségével – mondja Tarczai Ibolya védőnő.

Az úszás jó hatással van a baba közérzetére és étvágyára is, valamint egy kimerítő nap után nyugodtabban tud majd pihenni éjszaka. A szülők pedig azt vették észre, hogy kevesebbet kell orvoshoz vinniük a gyereket.

 

Nincs mitől félni 

Bár a babaúszás egyre elterjedtebb program a kisgyerekes családok körében, mégis vannak olyan szülők, akik messze elkerülik az úszóiskolákat és a nyilvános medencéket.

Katalin például a különböző bőr- és szemfertőzésektől félti az öt hónapos Rékát.

-Elismerem, hogy a babaúszás jótékonyan hat a kicsik fizikumára, én mégis úgy gondolom, biztonságosabb, ha nem fürdőzünk együtt a többi szülővel és gyerkőccel. Sosem lehet tudni, kinek milyen nyavalyája van.

Az aggodalom persze nem alaptalan, ritka esetben előfordulhatnak kisebb megbetegedések, de nem ez a jellemző – mondja az úszásoktató.

– A medence vizét alaposan fertőtlenítik (hagyományosan klórgázzal), a szülők pedig minden babaúszás előtt letusolnak. Emellett korán reggelre időzítjük a foglalkozásokat, amikor még senki más nem használta a medencét. Természetesen vannak érzékenyebb bőrű babák, de a fertőzésveszély nem nagyobb, mint egy játszótéri homokozóban.

Mielőtt lubickolni indulnánk

A babaúszás megkezdése előtt ajánlott a gyermekorvos vagy a védőnő véleményét is kikérni a fürdőzéssel kapcsolatban. Ám három hónapos kornál előbb semmiképp sem ajánlott elkezdeni az úszást, mert a kicsi immunrendszere ilyenkor még nem elég erős: így jobb, ha nem nyel uszodavizet.

A víz hőmérséklete 32-32,5 fokos, ezért ha eldöntöttük, hogy úszni visszük a kicsit, érdemes fokozatosan hűvösebb fürdővízhez szoktatni a babát – mondja a védőnő.

Fürdés közben ugyan lelassul az anyagcsere, de kisebb „balesetek” azért előfordulhatnak, így érdemes úszópelenkát használni. Emellett fontos, hogy az úszás végén alaposan töröljük szárazra a kicsi testét és fejét, ha kell, vigyünk magunkkal póttörölközőt. A medencéből kiszállva pedig óvatosan távolítsuk el a baba füléből a vizet.

Hol próbálhatod ki?

Babaúszás több helyen is van Pécsett. A Hullámfürdőben például minden szombaton tartanak foglalkozásokat.

 

 

hirdetés
Hirdetés