Bárki kipróbálhatja a babahordozást Pécsen

A sok-sok változatos pécsi baba-mama klub alighanem egyik leghasznosabb és legnagyobb közössége a Hurcibaba klub, ahol az anyukák különböző babahordozókat ismerhetnek meg és próbálhatnak ki, miközben egy összetartó közösség részesei lehetnek és megtapasztalhatják a “hordozós anyukák” életmódját.

hirdetés

A klubról

A Hurcibaba klubot dr. Bereczki-Barna Szilvia indította el 2008-ban, akkor még saját otthonában, mindössze öt fővel:

– A kisfiam nem akart megmaradni a babakocsiban, egy idő után megelégeltem a kocsit fél kézzel tolni, ezért utánajártam a hordozási lehetőségeknek. A kendőt eleinte bonyolultnak találtam, ezért az egyszerűbb megoldásokat kerestem, ráadásul akkoriban csak elvétve lehetett Pécsen egy-egy hordozóval közlekedő anyukát látni – mesélte Szilva.

A klub elindításával az volt a cél, hogy segítséget nyújtsanak az édesanyáknak a megfelelő típusú hordozó kiválasztásában. Ugyanis ezek ára eléggé borsos, ráadásul a hordozó eszköznek mind az anya, mind a gyermek igényeinek meg kell felelnie, így egyáltalán nem könnyű a választás. A ma már 300-nál is több tagot számláló klub tehát lehetőséget ad arra, hogy az érdeklődő anyukák megismerjék és kipróbálják a különböző hordozókat.

Hurcibaba2

Nem kölcsönző!

– Maga a klub és a részvétel ingyenes, azonban az új tagok elsőre nem vihetnek el hordozót. Először megismerkedünk, beszélgetünk, megmutatjuk a szabályzatunkat, a gyerekek játszanak egymással. A következő alkalommal lehet hordozót elvinni, egy hónapra – magyarázta a működési elvet Bereczki-Barna Szilvia.

A Hurcibaba klubnak jelenleg egyébként kb. 40 különböző hordozója van, amiket részben felajánlások, részben szponzorok révén szereztek be. Van, aki betér, kipróbál egy hordozót és ha bejön neki, vesz egy olyat, ezért nem mindenki marad hosszú ideig aktív tag, azonban fontos kiemelni, hogy a Hurcibaba klub egy közösség és nem kölcsönző.

– Törekszünk rá, hogy megmaradjon a közösségi jelleg, a kölcsönös bizalom. A cél, hogy egymás mindennapjait segítsük és tapasztalatot cseréljünk, tippeket adjunk a másiknak – mondta Petrich-De Blasio Anett, a klub másik vezetője.

Hurcibaba3
Petrich-De Blasio Anett és kisfia

Szakértő segítség

Amellett, hogy bemutatják a különböző hordozóeszközöket, a helyes hordozást is népszerűsítik a klubban, vagyis, hogy a babának milyen testhelyzet ideális az egészséges fejlődés érdekében. Szakképzett hordozási tanácsadók válaszolnak a felmerülő kérdésekre és nyújtanak segítséget minden érdeklődőnek.

– Örömmel tapasztaljuk, hogy mostanában pocakos kismamák is eljönnek hozzánk, vagyis már gyermekük megszületése előtt megismerkednének a hordozási lehetőségekkel – mondta Anett.

Hurcibaba
Balra Bereczki-Barna Szilvia és kislánya

Életforma

A “hordozós” és a “babakocsis” anyukák nem egymás ellenségei, természetesen a hurcisok használnak babakocsit is, abban azonban egyetértettek, hogy a babahordozás egyfajta életforma. Számos előnye van, többek között a mozgás szabadsága, a könnyebb közlekedés és nem utolsó sorban az ún. kötődő nevelés egyik eszköze is.

– A két fiam közt 2 év van, bevásárláskor egyikük a bevásárlókocsiban, a másik a hátamon van. A hátamon bármelyikük könnyebben elalszik, akkor is, ha éppen nyűgös – mesélte Petrich-De Blasio Anett.

[note note_color=”#72b502″]A Hurcibaba klub minden hónap első csütörtökén, délelőtt 10-12-ig tart összejöveteleket a Civil Közösségek Házában. A klubról további információkat honlapjukon és Facebook oldalukon találhatnak az érdeklődők. Előbbin a hordozók különböző fajtáról is található leírás a könnyebb eligazodás érdekében.[/note]

A képek forrása a Hurcibaba klub Facebook oldala.

  • Laci

    A magyar helyesírás szabályai szerint a Pécsen ugyanúgy helyes, mint a Pécsett.

  • Kiemelt hozzászóló!

    Pécsett! Rendhagyó!