Bénulást okozhat a mosogatórongy

Amíg az ember lánya különösen kényes a mellékhelyiség állapotára, és heti rendszerességgel nagytakarít odabent, hajlamos elmenni „apróságok” mellett. Holott, ha megnézzük a kutatások eredményeit, rájöhetünk, hogy a konyhai eszközökhöz képest a WC-deszkán enni lehetne.

hirdetés

Ha számokban akarjuk kifejezni, akkor azt mondhatjuk, hogy egy mosogatószivacson átlagosan 7,2 milliárd baktérium tenyészik, összességében kétszázezerszer több, mint a vécéülőkén.

 

Ám ha jobban belegondolunk, nem csoda, hogy a konyha az egyik legfertőzöttebb területe a lakásnak. Hiszen ahol nedvesség és víz van, ott minden kis kórokozó jól érzi magát. A konyha ráadásul duplán veszélyes: az ételmaradékok megtapadnak a mosogató oldalán, a zsíros lerakódások pedig ideális helyet biztosítanak például a szalmonellának, a campylobacternek és a colinak. A mosogatórongyokon, a konyharuhákon és az újrahasználható, textil bevásárlótáskákon pedig gyakran megtalálható a baromfiakból származó campylobacter nevű baktérium, ami akár végleges bénulást is okozhat – olvasható a Daily Mail egyik cikkében.

 

A legveszélyesebbek

1. A vágódeszka kitűnő a kórokozók ide-oda utaztatására, hiszen itt aprítunk fel mindenfélét, zöldséget, nyers húst, kenyeret stb.

Mit tegyünk? A leghigiénikusabb, ha műanyag vágódeszkát használunk, mert ezt mosogatógépben akár 70 fokon is moshatjuk. A vágódeszka anyagánál azonban sokkal fontosabb, hogy legalább kettőt tartsunk belőle, egyet a nyers húsoknak és egyet a zöldségeknek.

Plusz tipp: A vágódeszka megfelelő tisztítása szintén fontos része a fertőzések megelőzésének. Ezért a fa deszkát célszerű hetente egyszer citrommal és sóval átdörzsölni.

Először alaposan mossuk le forró vízzel, és sikáljuk át súrolókefével a vágódeszkát. Facsarjuk ki fél citrom levét, és puha szivaccsal oszlassuk el a citromot a vágófelületen.

Hagyjuk kicsit állni, majd terítsünk sót a deszkára – nem kell a citromlevet lemosni -, és alaposan dörzsöljük át a felületet szivaccsal. A só fertőtlenít és eltüntetni a szagokat.

2, A mosogatószivacs, ahogy már a cikk elején is említettük, szinte a legveszélyesebb konyhai eszköz, több milliárd kórokozó tenyészik rajta.

Mit tegyünk?  Hetente egyszer áztassuk fertőtlenítőszeres vízbe, vagy húsz másodpercig tegyük nedvesen mikrohullámú sütőbe. A gyakori csere is melegen ajánlott.

3. A mikrohullámú sütő gombja szintén nagyon fertőző, több száz baktérium található rajta, hiszen gyakran az alapanyagok szeletelése, aprítása közben használjuk, és természetesen nem mosunk kezet minden mozdulat után. A konyharuha pedig a mosogatószivacshoz hasonlóan szintén több milliárd kórokozót szív magába. Természetesen mindkét esetben a gyakoribb tisztítással előzhetjük meg a betegségeket, a konyharuhát pedig inkább tartsuk meg a nedves felületek törlésére, a durva ételmaradékokat ne ezzel tunkoljuk fel.

Ne fertőtlenítsük túl a lakást!

A fertőtlenítéssel megakadályozhatjuk a fertőzések és a betegségek terjedését, de egyúttal megakadályozzuk azt is, hogy gyermekek immunrendszere idejekorán találkozzék a természetben előforduló, egyébként ártalmatlan anyagokkal.

Egyes orvosok, kutatók szerint a „tisztaságmánia” az egyik oka az allergia nagyfokú terjedésének: a higiénia-hipotézis szerint a kórokozómentes környezet miatt az immunrendszer nem találkozik a valós veszélyt jelentő baktériumokkal és vírusokkal, ezért olyan anyagokat (például virágpor, állatszőr, gyümölcsök, házi por) is veszélyesnek tekint, amelyek ártalmatlanok és gyakoriak a természetben. Sőt, sokszor a szervezet saját anyagait véli az immunrendszer kórokozóknak, ilyenkor alakulhatnak ki az úgynevezett autoimmun betegségek.