Bölcsik lehetnek a pécsi munkahelyeken

Bár jelenleg Pécsen elegendő bölcsődei férőhely van, komoly változásokat hozhat az a törvénytervezet, amely szerint megszűnnének a családi napközik, több munkahelyen üzemelhetne bölcsőde. 

hirdetés

A Kisgyermek Szociális Intézmények égisze alatt Pécsen jelenleg 11 önkormányzati fenntartású bölcsőde működik, összesen 786 férőhellyel, ezenkívül nem városi fenntartású intézményekben vannak további férőhelyek, és bár a kormány családtámogatási intézkedéseinek köszönhetően az elmúlt években jelentősen megnőtt a bölcsődei ellátás iránti igény, mégis van szabad hely az apróságoknak.

A számokból úgy tűnik tehát, hogy a városban pillanatnyilag nincs égető szükség további férőhelyekre. Ettől függetlenül pozitívan befolyásolhatja a képet az Emberi Erőforrások Minisztériumának új tervezete. Eszerint 2018-ig országszerte 17 ezer új bölcsődei férőhelyet biztosítanának a családoknak.

A hagyományos bölcsődék mellett három új típusú ellátási forma válna elérhetővé a 3 év alatti gyerekeknek.

A mini bölcsőde a hagyományosnál kisebb, és annál egyszerűbb feltételekkel megnyitható bölcsődefajta lenne, a munkahelyi bölcsődék a foglalkoztató fenntartásában működnének, a családi bölcsőde pedig a jelenleg családi napköziként ismert intézményformát váltaná fel. Ez utóbbit 2017. január elsejétől vezetné ki a kormány, és ezzel egyidejűleg megszűnne az a lehetőség, hogy egy gyerek 5 éves koráig családi napköziben tegyen eleget az óvodába járási kötelezettségének.

– A pécsi Orgonácska családi napköziben és magánóvodában sok változást nem hozna a törvénytervezet elfogadása – mondta el lapunknak Balázs Ibolya, az intézmény vezetője. Ha azonban a kormány bölcsődeként magasabb állami normatívában részesítené a 3 éven aluli gyerekek ellátását megszervező fenntartókat, talán valamivel olcsóbb lehetne bölcsődéjük havidíja. A jelenleg kapott támogatás ugyanis alig elég a működéshez.

A kilátásba helyezett költségvetési támogatás egyes munkahelyeket, vállalatokat is arra sarkallhatna, hogy saját bölcsődét üzemeltessenek. A pécsi [buw] Hungary Kft.-nél jelenleg csak a nyári időszakban működik gyermekmegőrző, de a tervezet konkrétumaitól függően akár az egész éves bölcsődén is elgondolkoznának – nyilatkozta lapunknak Kántor Zita személyzeti referens.

– Az igény időről időre felmerül, azonban a megvalósítás jelenleg komplikált. Ha a kormányzat megkönnyítené ennek a feltételeit, illetve költségvetési támogatást nyújtana, akkor szívesen kiterjesztenénk egész évre a gyermekmegőrzés lehetőségét, akár saját munkahelyi bölcsőde keretein belül is.

Kétségtelenül lenne igény munkahelyi bölcsődékre – tette hozzá Kántor Zita. Közlekedési és szervezési szempontból ugyanis praktikusabb a dolgozóknak, valamint a szülők egyéni igényeit is jobban figyelembe lehetne venni.

kökény, családi napközi6

Őri László, Pécs alpolgármestere ezzel kapcsolatban megjegyezte, az önkormányzat nyitott a munkahelyi bölcsődék és más törvényi változások adta új lehetőségek megvalósítására. Különös tekintettel azokra, amelyek a nők munkaerőpiacra való visszatérését, a kisgyermekek magas szintű ellátását, a család és munka összeegyeztethetőségét segítik – tette hozzá.

Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy amíg a háromévesnél fiatalabb gyerekek szülei profitálhatnak az új struktúrából, addig az óvodás gyermekkel rendelkező családok akár rosszabbul is járhatnának a változások miatt. Elveszne ugyanis az a lehetőség, hogy a kicsi az állami óvoda helyett úgynevezett családi napközibe járjon.