Bringavásárlás: nem gyerekjáték!

Mindenkinek elérkezik az a pillanat az életében, amikor kerékpárt szeretne vásárolni. Ám azok, akik nem egy biciklis dinasztia sarjai, valószínűleg nehezen tájékozódnak a bringapiacon. A skála ugyanis igen széles: 40-50 ezerért, de akár félmillió forintért is lehet kerékpárt venni. De valójában mennyit érdemes rákölteni egy kétkerekűre?

A kerékpározás remek mozgásforma: ha akarjuk magányos, ha akarjuk társas sport, de mindenképpen igazi kikapcsolódás. Nem csoda tehát, ha egyre többen morfondíroznak azon, hogy be kellene ruházni egy járgányba. A bringapiac azonban több útvesztőt is rejt a gyakorlatlanok számára. Nekik segít most a pécsi VeloSophie Kerékpáros Közösségi Központ vezetője, Mata Csaba és a Bringa-Túra Kerékpárszaküzlet munkatársa, Bodonyi Orsolya.

Hol ne vegyünk bicajt?

Mindkét, általunk megkérdezett szakember fontosnak tartotta kiemelni, hogy hol nem érdemes kerékpárra költeni. Egymástól teljesen függetlenül azt ajánlották, hogy messze kerüljük el a hipermarketeket, nagyáruházakat és a hatalmas sportüzleteket.

Ezeken a helyeken nem elsősorban a biciklik minőségével van baj, hanem inkább a személytelenséggel – mondja a VeloSophie vezetője, Mata Csaba.

– Egyáltalán nem biztos, hogy ha aznap 300 ezredik érdeklődőként kíváncsiskodunk egy bringáról, az eladónak van még türelme és energiája velünk foglalkozni. Arról nem is beszélve, hogy nagyon fontos a személyes jó viszony kiépítése a későbbi szervizelések és javítások miatt.

Nagyon sok tényezőt mérlegelnünk kell, mielőtt letesszük a voksunkat egy bicikli mellett. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora méretű kerékpárra van szükségünk, milyen terepen fogjuk használni, mennyit tekerünk majd vele stb. Aki pedig nem gyakorlott, ne adj’ Isten kezdő bicajos, az segítségre szorul.

– Ezen túlmenően pedig – és ezt sokéves tapasztalatból mondhatom – „olcsó húsnak híg a leve”, és ez nagyon igaz ezekre a kerékpárokra. – mondja Bodonyi Orsolya.

Egy szaküzletből hazatekerhetünk egy számunkra teljesen egyénileg beállított, garanciális kerékpárral. Az áruházból pedig hazavihetünk egy dobozos kerékpárt, ami nincs beállítva, és nagy valószínűséggel garanciát is csak akkor érvényesíthetünk rá, ha a megvásárolt darabbal ellátogatunk egy szaküzletbe. Itt kifizethetünk még 5-6 ezer forintot, cserébe összeszerelik, és lepecsételik a papírját – teszi hozzá Orsi.

Mennyi az annyi?

A bicikliárak igen széles skálán mozognak. Használtan, a vásárban már 15-20 ezer forintért is találunk kerékpárt. De ekkor számítanunk kell arra, hogy előbb vagy utóbb (inkább előbb) majdnem annyit költhetünk a járműre, mint amennyibe került.

Negyven-ötven ezerért már kapunk biciklinek látszó tárgyat acélvázzal és nagyon alap alkatrészekkel. Ezt az árkategóriát azonban csak azoknak javasolja a VeloSophie vezetője, akik azért vesznek bringát, mert szép rajta a festés.

Minden igazi kerékpár (sajnos) ennél drágább. Hetven-nyolcvan ezer forint között már megbízható, jó bringát kapunk, egy 100 ezres kerékpár pedig 10-20 évig kiszolgál minket.

Építtessünk vagy ne?

Sokszor hallani olyan tanácsokat, hogy ne vegyünk kész biciklit, inkább szereltessünk össze egyet egy szakemberrel. A Bringa-Túra üzlet munkatársa azonban nem javasolja ezt a megoldást.

-Ha valaki hobbi célra akar biciklit vásárolni, akkor teljesen értelmetlen kerékpárt építtetnie, egyrészt mert drágább, mint egy kész kerékpár, másrészt mert minden bringa egyénre szabható. Ez azt jelenti, hogy ha eldől, melyikre esett a választása, egy próbakör után már érzi a tulajdonos, mi az, amin változtatni szeretne, egy jó szaküzletben pedig segítenek neki. Általában ülések, kormányok, külső gumik, amiket a leggyakrabban cserélnek, mert mindenkinek más és más kényelmes.

Városba és terepre

A city és cross kerékpárok igen népszerűek mostanában, ezek ugyanis nagyon kényelmesek a városban, szereltségüknek köszönhetően azonban egy könnyű erdei terepen is gond nélkül közlekednek. A hegyikerékpárokat vagy mountain bike-ot tényleg csak azoknak ajánljuk, akik komoly terepen közlekednek.

Szervizelés

Egy karbantartott kerékpárt elég ősszel rendbe tenni, tisztán elrakni télre, és tavasszal, amikor elővesszük, elvinni egy általános átnézésre. Ennél többre csak akkor van szükség, ha komoly baleset éri a kerékpárunkat.

[frame]Ami még fontos…

A világítás, a zár és a védőfelszerelés szintén lényeges dolgok, ha biciklit vásárolunk. Ha bringánkon nincs agydinamós lámpa, akkor külön kell vásárolnunk hozzá. A legjobb, ha LED-es lámpát veszünk, ennek ugyanis jobb a fényereje, és tovább is bírja. Fényvisszaverő mellényt mindenképpen húzzunk, ha sötétben tekerünk, mert életet is menthet. Városban pedig a bukósisak nélkülözhetetlen. A záron se spóroljunk. Ha már a kerékpárra elköltöttünk több tízezer forintot, akkor szánjunk pénzt legalább egy U-lakatra vagy láncos lakatra.[/frame]

hirdetés

1 hozzászólás

  1. És vásárlásnál ne hagyjuk figyelmen kívül a város kiemelkedően ótvar útminőségét sem. Továbbá a roppant leleményes fiatalembereket akik előszeretettel nézik trombitának kedves cangáinkat. A harmadik beating után tökéletesen megfelel egy laza tatabike is.

Comments are closed.