Bűnmentes karácsonyi finomságok

Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk jóval többet enni, mint az év többi napján. Mindenki úgy gondolja, karácsonykor szabad, pedig ilyenkor duplán szaladnak fel a kilók. Sokan a nagy zabálásra várnak egész évben, majd januárban jöhetnek az újévi fogadalmak. De nem kell megijedni, büntetlenül is ehetünk nagyon finomakat és még a desszertről sem kell lemondanunk.

hirdetés

Zöldséges pulykaleves

Hozzávalók:

  • 40 dkg pulykahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej karalábé
  • 2 sárgarépa
  • 15-15 dkg zöldbab, fejtett zöldborsó és karfiol
  • 1-1 csokor petrezselyem- és zellerzöld
  • 1,5 liter forró víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 késhegynyi fehérbors

Elkészítés

Először mosd meg húst, majd öntsd rá a vizet, aztán ízlés szerint sózd meg és forrald fel. A hagymát, a petrezselymet és a zellerzöldet alaposan tisztísd meg és add a leveshez. A húst egy órán keresztül főzd, a habját az első harminc percben folyamatosan szedd le, végül fedd le a fazekat úgy, hogy egy kis részen a gőz folyamatosan távozhasson.
Amíg a leves fő, mosd meg és karikázd fel a sárgarépát, vágd kis kockákra a karalábét. A húst, a hagymát és a zöldségeket vedd ki a levesből, majd szűrd át a levét. Az előkészített zöldségeket a zöldborsóval, a megmosott, rózsáira szedett karfiollal és a felvágott zöldbabbal együtt tedd bele a leszűrt levesbe, és főzd 15 percig.

pulykaleves

 

Rácponty

Hozzávalók (4 főre):

  • 40 dkg ponty (kevésbé zsíros)
  • 40 dkg tisztított burgonya
  • 10 dkg kockázott vöröshagyma
  • 20 dkg zöldpaprika
  • 20 dkg paradicsom
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1 dl kefír
  • só, fűszerpaprika

Elkészítés

Mosd meg a burgonyát, majd héjában főzd meg. A halat – érdemes a helyszínen kérni a tisztítást – öblítsd le, sózd meg, majd egy kevés olajon süsd elő. Kockázd fel a hagymát, majd a megmaradt olajon pirítsd üvegesre. A burgonyákat karikázd fel, és tűzálló tálba tegyél egy réteget. Borítsd be a hallal, tedd rá a lepirított hagymát, a karikákra vágott paradicsomot és zöldpaprikát. Tedd rá a maradék burgonyát és locsold le kefírrel. A 220 fokra előmelegített sütőben süsd 30-35 percig.

rácponty1

 

Gesztenyés csirkemell

Hozzávalók:

  • 3 egész csirkemell
  • 37 dkg natúr gesztenyemassza (vagy 80 dkg friss gesztenye)
  • 20 dkg aszalt szilva
  • bors
  • olaj
  • cukor
  • vaj
  • petrezselyem

A körethez:

  • krumpli
  • répa
  • brokkoli
  • hagyma
  • fokhagyma
  • alma

Elkészítés

Filézd ki a megmosott csirkemelleket, majd hosszában vágd fel őket, így 12 szeletet kapsz. Sózd, borsozd és rakd félre kicsit.
A gesztenyemasszát vagy a megpucolt és kifőzött gesztenyét törd össze, keverd el a csíkokra vágott aszalt szilvával és 1 evőkanál cukorral. Jól dolgozd össze, ha nagyon száraz, akkor adj hozzá egy kevés vajat.
A melleket klopfold ki és tölsd meg a masszával úgy, hogy teljesen elfogyjon. Tekerd fel a szeleteket és tűzd meg fogpiszkálóval, majd tedd tűzálló jénaiba vagy tepsibe és öntsd le egy kevés olajjal.
A zöldségeket tisztítsd meg, vágd nagyobb darabokra és halmozd a hús mellé. Hintsd meg ételízesítővel és petrezselyemmel, és a tedd 200 fokra előmelegített sütőbe. Süsd aranybarnára.

gesztenyés csirke

 

Joghurtos banános pite

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg gyümölcscukor/nyírfacukor/nádcukor
  • 2 tojás
  • 25 dkg zabliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 3 nagyobb banán
  • (kandírozott) citromhéj
  • fél citrom leve

Elkészítés:

A vajat a cukorral keverd habosra, majd add hozzá a tojásokat és a sütőporral kevert lisztet, valamint a joghurtot. Az így kapott tésztát válaszd egy kisebb és egy nagyobb részre. A nagyobb adagot nyújtsd ki és tedd kivajazott, kilisztezett tepsibe vagy piteformába.
A banánokat hámozd meg, majd mindegyiket vágd ketté és öntsd nyakon a citromlével. (Ha a pépes tölteléket jobban szereted, a banánokat nyomkodd össze villával és ezután terítsd szét a tésztán.)
A maradék tésztát nyújtsd megfelelő méretűre és rakd a töltelék tetejére. Süsd meg 40-45 perc alatt előmelegített sütőben. Tálaláskor kínálhatsz mellé vanilía fagyit.

banános pite

 

Málnás muffin

Hozzávalók:

  • 125 gramm kókuszliszt/zabliszt
  • 6 tojás
  • 250 gramm natúr joghurt
  • édesítő (sztívia, méz, nyírfacukor)
  • 400 gramm málna
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 10 gramm zselatin

Elkészítés:

Keverd össze a tojásokat, a lisztet, a joghurtot, az édesítőt és a szódabikarbónát. Tedd muffin formákba, majd süsd 180 fokon nagyjából 20 percig. Hagyd kihűlni.
Melegítsd fel a málnát és add hozzá a zselatint, amit előzőleg hideg vízben elkevertél. Adj hozzá egy kevés édesítőt. Hagyd kihűlni, majd kanalazd rá a muffinokra és tedd a hűtőbe.

málnás muffin

 

Forrás: enportal.hu

  • Laci bá

    Még hogy nem a mértéktelen zabálásról szól a karácsony? Naná nemcsak a zabálásról, hanem a mértéktelen vedelésről is. A magyar ember azért szereti az ünnepeket, mert ilyenkor legálisan lehet hányásig enni-inni, minden más csak vakítás.

  • őzi

    elmondom neked te csöves, hogy van, aki szigorú diétát követ, más nem mindent ehet ételérzékenység miatt, de olyan is van, akinek nem a mértéktelen zabálásról szól a karácsony

  • Guberálós Józsi

    Mindenkit megkérek, hogy kalóriaszegényen süssnek-főzzenek az ünnepek alatt, mert a kidobott kajákat úgyis én fogom megenni a szemétből és nem akarok felszedni extra kilókat. Előre is köszönöm.