Család nélkül maradnak a beteg gyerekek

Baranya megyében több éve félszáz körüli az örökbe fogadható gyermekek száma. Közülük 39-en valamilyen testi vagy szellemi fogyatékkal élnek. Az ő örökbe adási esélyeik szinte a nullával egyenlőek. Az enyhe fokú értelmi fogyatékosság, a tanulásban akadályozottság, és a 6-7 év feletti életkor ugyanis kizáró ok a legtöbb hazai szülőnél. 

hirdetés

Sok a kitétel, ezért hosszú a várakozási idő

Baranyában jelenleg közel 60 pár vár gyermekre, a jelentkezők száma pedig évről-évre nő. A legnagyobb számú igény az egészséges, magyar származású, három évnél fiatalabb csecsemőre mutatkozik. Ugyanakkor belőlük van a legkevesebb, a szülőknek átlagosan ráadásul 3 évet kell várni rájuk.

Ám azok, akik toleránsak a mássággal, betegségekkel, nyitottak egy nagyobb életkorú (5-8 éves) gyermek elfogadására, azok rövidebb idő alatt válhatnak szülővé.

Beszédes adat az is, hogy Baranyában évente átlagosan 20-25 örökbefogadás valósul meg, ebből pedig mindössze 5-6 csecsemő sorsa rendeződik közvetlenül a születésük után. Ám idén ez a szám ugrásszerűen megnőtt, fél év alatt 8 csecsemőnek lett családja.

Többen vállalnak hátrányos helyzetű gyermeket

Vannak olyan úttörő gondolkodású örökbe fogadó szülők, akik kimondottan nehéz körülmények közül érkező, roma szülőktől származó gyermekeket szeretnének magukhoz venni. Ők be szeretnék bizonyítani, hogy a nevelésen múlik, milyen felnőtt válik a kicsikből.

Persze ehhez az kell, hogy csecsemőként, de legkésőbb 2-3 éves korban találjon egymásra a kisgyermek és a szülőjelölt.

Harciné Gálosi Gyöngyi, a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ örökbefogadási tanácsadója szerint a magukat romának valló szülők nem mondanak le önként gyermekükről, azonban mivel a rossz szociális körülmények miatt a kicsik haza nem kerülhetnek, ezért ezek a gyerekek átmenetileg állami gondoskodásba, vagy nevelőszülőkhöz kerülnek. Ha pedig az otthoni körülményeik nem változnak, illetve a vér szerinti anya vagy apa 6 hónapig nem tart kapcsolatot a gyermekkel, örökbe fogadhatóvá nyilvánítják őket.

A beteg gyerekeknek alig van esélyük 

Megyénkben több éve félszáz körüli az örökbe fogadható gyermekek száma, de közülük 39 valamilyen testi vagy szellemi fogyatékkal él, ill. 42-en 10 év felettiek. Az ő örökbe adási lehetőségeik szűkösek, hiszen akár az enyhe fokú értelmi fogyatékosság, a tanulásban akadályozottság, a 6-7 év feletti életkor sem elfogadott a hazai kérelmezőknél.

Ezek a gyermekek a nemzetközi hálózatnak köszönhetően gyakran külföldön találják meg örökbe fogadó szüleiket. Az elmúlt években két Down-szindrómás kisgyermeknek a sorsa is rendeződhetett ily módon, valamint egy 10 év feletti gyermek is családra talált. Egy kétéves – végtaghiánnyal, nyelőcső-és végbél-rendellenességgel világra jött – kislány is bizakodva nézhet a jövőbe. Ő mára sikeres műtétsorozatokon esett át, különféle fejlesztésekben részesült. Így a korának megfelelő fejlettségi szinten van, csupán a nagyobb mozgásokban van elmaradása.

Sikertörténet 

Anitáék, akik egy 3 éves kisfiú boldog szülei, hét éve jutottak arra az elhatározásra, hogy felhagynak saját gyermekre vonatkozó terveikkel. A kérelem, és az igénylőlap benyújtása után pszichológiai alkalmassági vizsgálaton, tanácsadásokon vettek részt, különböző orvosi és munkahelyi igazolásokat szereztek be, környezettanulmányt végeztek náluk. 2007 januárjában pedig hivatalosan nyilvántartásba vették őket. 2010 nyarán egy kórházban hagyott, egészséges, fiú újszülöttet vihettek haza, akiről édesanyja lemondott.

Először 30 napra helyezték ki hozzájuk a babát, hogy lássák, bírják-e a megpróbáltatásokat. Emellett a szülőanyának is kellett gondolkodási időt hagyni, hiszen  6 hétig még visszavonhatja lemondói nyilatkozatát. Szerencsére minden rendben ment, Anitáék jelenleg testvérre várnak. Két éve adták be a kérelmeket, de türelmesen várnak.